Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pamiątki z Chorwacji - co wolno a co nie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 10.04.2004 12:01

W lipcu pierwszy raz jadę do Chorwacji. Moja dziewczyna (ja pewnie też) będzie chciała zabrać jakies pamiątki do Polski. W związku z tym mam pytania do forumowiczów. Mianowicie:Czego nie można wywozić z Chorwacji? Jak to wygląda od strony prawnej, a jak w praktyce? Czy celnicy się czepiają na granicy? Jeśli tak to jakich pamiątek? Chodzi mi o takie drobiazgi, jak rośliny, nasiona, martwe jeżowce, martwe kraby itp. (Ktoś pisał że przywiózł żywego do Polski), naczynia (nie chodzi mi o antyki), gadżety itp.
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 10.04.2004 12:37

Jeżowce i kraby śmierdzą. Ja sam przywiozłem i leży to gdzieś w piwnicy bo jedzie od tego strasznie :( :(
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.04.2004 13:45

Nie wiem jaka jest teoria (tzn. chorwackie prawo) ale praktyka jest b. prosta: zero kontroli dla turystów, a przy wyjeździe to już w ogóle zero jakiejkolwiek rekacji ze strony ich pograniczników
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 10.04.2004 14:23

Wydaje mi się, że nie można odławiać i przewozić rozgwiazd. Może się mylę. Ale okropne było to/ przynajmniej dla mnie/, że niektórzy turyści wyławiali rozgwiazdy i zaraz suszyli jeszcze żywe na kamieniu, rozgrzanymi promieniami słonecznymi.
GAJUS
XT600
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) XT600 » 13.04.2004 14:44

Rakije można, sam przewiozłem 3litry, celnik się tylko uśmiechną i mówił cos czego do końca nie zrozumiałem... chodziło mu chyba o to żebym nie pił po drodze :))

xtomek
http://www.yamaha.xt.pl/
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 14.04.2004 21:30

Jest jednak jakiś rodzaj morskich zwierzątek,jakieś małże czy coś takiego,czego przewożenie jest szczególnie zagrożone.Może Leon jako fachowiec napisze kilka konkretów.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone