Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paliwo - gdzie najtaniej !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin W.
Croentuzjasta
Paliwo - gdzie najtaniej !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin W. » 09.08.2005 18:47

Witam wyjeżdżamy w sobotę wieczorkiem do Chorwacji. Wyruszam z pełnym bakiem i tu pytanie 2 tankowanie gdzie: w Polsce jeszcze czy już w Czechach (taniej czy drożej). Austri to wiem że drogo i się nie opłaca.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 09.08.2005 21:22

W tym roku zrezygnowałem z dotąd obowiązkowego tankowania w PL przed przekroczeniem granicy,bo wcale nie musi to być najtańsza wersja.Mam już taki nawyk zatrzymywania się na Shellu w Znojmie,gdzie moi objadają się kanapkami pt.Krokodil i wypijają co lubią wg uznania za 8 koron kubek.Tam też kupujemy winietki chociaż wychodzą nieco drożej (ok.8 euro) i nalewamy benzynę (29,90 ;kawałek dalej Agip jest o koronę tańszy).Najtańsza w okolicy okazuje się stacja OMV już w kierunku na Hate 0,95 euro.W A przy autostradzie taniej już nie było.Zabawne,ale uświadomiłem sobie,że moja stopa nie dotknęła austriackiej ziemi,następny postój był w Postojnej.Oczywiście na stacji benzynowej.W Słowenii tradycyjnie benzyna najtańsza na trasie,ale różnica mniejsza niż w ubiegłych latach.
Tak więc ogólna zasada:lej gdzie popadnie,ze szczególnym uwzględnieniem SLO.
Marcin W.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin W. » 10.08.2005 08:04

Wielkie dzięki, też tak myślałem - na pełnym baku spokojnie dojadę do granicy z A, w Czechach się zatankuje to do Hr dojadę spokojnie. Ale wydaje mi się że właśnie w HR było tańsze niż Slo paliwo!!!!
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.08.2005 08:34

Marcin W. napisał(a):Wielkie dzięki, też tak myślałem - na pełnym baku spokojnie dojadę do granicy z A, w Czechach się zatankuje to do Hr dojadę spokojnie. Ale wydaje mi się że właśnie w HR było tańsze niż Slo paliwo!!!!

I tu sie mylisz, w HR jest najdrozsze paliwo, nawet w A kupisz taniej niz w Polsce - ostatnio jechalem przez Kety i bylo 4,35 zl a w A 1,05 E - czyli wychodzi 4,27 a jakosc o niebo lepsza w A niz w naszych dolewniach :)

Najtaniej w SLO - jak ktos juz opisywal - tankuj w SLO na OMV - Austriacki koncern . - oczywiscie w HR tez bedziesz musial dolac - to tez polecam OMV
Pozdr.
ML
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.08.2005 08:43

Przy autostradzie w Chorwacji benzyna bezołowiowa 95 kosztuje średnio 7,91 kuny. Jeżeli jedziesz na południe, zaplanuj tankowanie w Neum (BiH). Ta sama benzyna wychodzi 6,90 kuny.
lupus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lupus » 10.08.2005 11:08

Popieram volumena. Benzyna w BiH jest tansza
Konradw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradw » 10.08.2005 11:58

Zgadza się co do jakości paliwa w Austrii. Jest rewelacyjne. Najlepsze jakie miałem okazję tankować w obie strony. A w Chorwacji nie dość że drogie to i można trafić na "lewe". W drodze powrotnej zatankowałem na stacji INA w Sibeniku przed wjazdem na autostrade Split - Zagrzeb. Samochód ledwo co się wtoczył na pierwszą górkę, a na autostradzie spalił mi 10 litrów na 100 km (jak jechałem tym samym odcinkiem tylko że w przeciwnym kierunku i na innym paliwie to przy takim samym stylu jazdy spalił około 7,5 litra). Był co prawda przeciwny wiatr ale wątoię czy on spowodował wzrost paliwa o ponad 2,5 litra.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 10.08.2005 12:39

Martini2000 napisał(a):ostatnio jechalem przez Kety i bylo 4,35 zl

Ta, a pod Browarem w Tychach jest 4,19 zł/l (wtorek 9.08) :D
Nie wiem czemu ale u mnie nie uświadczysz tańszej benzyny.
2-3 tygodnie temu tankowałem się w Czadcy na Slovnafcie(na wjeżdzie) załaciłem 37.5 SKK (4,00zł z karty) gdy u minie na wszystkich stacjach była w okolicach 4,20 - 4,25 za litr. :(
wojar20
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojar20 » 10.08.2005 14:20

a czym placici an astacjach w Słowenii? karta? czy tolarami?
czy w sloweni przyjmą płatnosc karta visa electron inteligo? czy bede potrzebowal wypuklej karty visa classic?

pozdrawiam
Wojtek
15 dni do wyjazdu...
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 10.08.2005 14:45

Ja w tym roku płaciłem kartą Maestro i nie było żadnych problemów :D

pzdr :papa: :papa:
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 10.08.2005 16:01

Gdyby tak "minimalizować koszty" :) aż do bólu,to trzeba wyjeżdżąjąc nalać na Esso 3.94 potem OMV zaraz za Znojmem po lewej do pełna 0,95E lub tyle aby dojechać głęboko do SLO (uwaga SLO jast płytka :) ).W SLO do pełna 224,20.Mi słoweńskiej benzynki wystarczyło aż do SLO w drodze powrotnej .W Kranju nalałem do pełna 226,60 potem w Hate trochę żeby mi się żółta lampka nie świeciła przed domem,bo nie lubię i w domciu na Esso 4.02.To jest wariant idealny,ja jadąc do HR nalałem w CZ za 29,90.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 10.08.2005 16:02

Aha,w SLO i zresztą wszędzie płaciłem kartą.
pijak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pijak » 10.08.2005 16:05

wojar20 napisał(a):a czym placici an astacjach w Słowenii? karta? czy tolarami?
czy w sloweni przyjmą płatnosc karta visa electron inteligo? czy bede potrzebowal wypuklej karty visa classic?

bez problemów płaciłem electronem, stacja OMV
pozdrawiam,
pijak
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.08.2005 18:06

M. napisał(a):........ nalać na Esso 3.94 ................ Mi słoweńskiej benzynki wystarczyło aż do SLO w drodze powrotnej ...........

Ad. 1 Gdzie to ESSO - ze taka cena - albo ktory to byl miesiac - marzec :) - u nas najtanmiej widzialem na NESTE - 4,07 k. Reala - Czeladz

Ad.2 Zalezy gdzie sie jedzie , ja jade do Dalmacji - wiec raczej nie starczy na powrot - a i jakies wycieczki przy okazji to niestety na bank trza tankowac w HR :)

Pozdr
ML
sowa_73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sowa_73 » 10.08.2005 21:23

a jeżeli jedziemy przez węgry? i potem autostradą przez chorwację na dół. to jaki plan tankowania radzicie?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone