Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paliwo - gdzie najtaniej !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariush
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush » 19.08.2005 17:03

lupus napisał(a):dlatego na tych bramkach najlepiej placic karta! 8)

eeetam, zwieksza to tylko korki....
mariush
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush » 19.08.2005 17:08

levvit napisał(a):I jeszcze jedna uwaga. Bramka na autostradzie przed Zagrzebiem (jadąc w kierunku na Zadar). Płacąc podałem banknot 100 kun. Po przejechaniu bramki zorientowałem się że resztę dostałem w ojro. Zastosowali kapitalny przelicznik, 1E=5KN

a to dziwne bo zwykle jest odwrotnie, ze jak sie placi Euro to czasami mozna dostac reszte w Kunach. A przelicznik tez mieli zawsze panstwowy ok. 7,2 KN/EUR.

Mi natomiast zdarzylo sie cos wprost przeciwnego:
zjezdzalismy z A1 w Brinje na odpoczynek (ok. 21), cena
za autostrade wynosla 49 KN i iles tam euro sie wyswietlilo.
Mielismy juz kuny za bankomatu wiec dajemy 60.
Facet patrzy sie na nas jak na ufoludki, mowi, ze jest zszokowany,
ja zupelnie nie wiem o co chodzi (juz zaczalem myslec, ze ten
przejazd kosztuje 4,9 KN). Oddal kase i okazalo sie, ze moja
luba pomylila Kuny z Euro i dalem mu 60 EUR.....
Podziekowalismy i podalismy grzecznie 60 KN i dostalismy 11 KN reszty.
Tak wiec jednak sa uczciwi ludzie!!!
wedrowycz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wedrowycz » 19.08.2005 17:15

sowa_73 napisał(a):a jeżeli jedziemy przez węgry? i potem autostradą przez chorwację na dół. to jaki plan tankowania radzicie?

Węgry były najdroższe (przynajmniej jeżeli chodzi o ropę).
Najtaniej było w Polsce, następna w rankingu jest Chorwacja, potem Słowacja i na końcu Węgry.

Pozdrawiam,
Tomasz
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 19.08.2005 22:13

Tak naprawdę to ceny +/- 20 gr. na litrze czyli 10 zł na baku, warto się stresować?
Też radze płacić kartą.

P.
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 09.03.2006 09:24

Wtam Państwa.
Chcialbym zdobyć kilka informacji o Cro w wersji praktycznej:))
Czytając forum tylko wariat powiedziałby że przewodnik jest lepszy.
Wieć dobrzy ludzie proszę o kilka info, na początku o auto-info
Przeszukując forum natkalem się na informację o cenie paliw,ale jest niezbyt aktualna:)) Jade we wrzesniu do Brny na Korculu (juz raz bylem w Korculi ale to pierwszy raz samochodem bedzie) Mam Clio 2 z silnikiem 1.2 8v. Zbiornik ma 50 litrowy.. Jestem studentem więc chciałbym jak najtaniej.. Przy 120km/h pali mi okolo 6 litrow. Oczywiste jest ze zxatankuje przed Cieszynem.. ale co pożniej. Słyszałem od neiktorych ze mam dotaknowac w Czechach (ile teraz kosztuje paliwko kolo Mikulova?) Niektorzxy mowia ze w Słowenii (podobno najtansze na tej trasie) Ale gzie ?? Po zjezdzie z autostrady czy jeszcze na autostradzie?? P.S. Czy ktos wie czy skonczyli robić obwodnicę Mariboru?? No dobra i co pozniej w Chorwacji?? Przy autostradzie da się tankować za cenę nie przekraczającej 4,80 na litrze??. No a co do zasiegu mojego to wydaje mi sie ze 700km da rade zrobic.. Czekam na państwa sugestie.. Z gory dzieki

P.S. Jeszcze jedno. Czy mam wymienic zlotowki na kuny w kraju, na granicy Slo-HR czy na miejscu??
P.P.S. Bo trzeba miec cos na oplaty za autostrade (Zagrzeb -Split 157 kun chyba) i tankowanie.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.03.2006 10:49

Coś mi sie wydaje, że nie jesteś tym za kogo się podajesz ale to mało istotne.
Przeszukując forum natkalem się na informację o cenie paliw,ale jest niezbyt aktualna:)

Jak jedziesz we wrześniu to ceny jeszcze się zmienią więc sprawdź z końcem sierpnia.
Mam Clio 2 z silnikiem 1.2 8v. Zbiornik ma 50 litrowy.. Jestem studentem więc chciałbym jak najtaniej.. Przy 120km/h pali mi okolo 6 litrow. Oczywiste jest ze zxatankuje przed Cieszynem.. ale co póżniej No a co do zasiegu mojego to wydaje mi sie ze 700km da rade zrobic.

Skoro jesteś studentem to sobie policz. :wink:
Słyszałem od neiktorych ze mam dotaknowac w Czechach (ile teraz kosztuje paliwko kolo Mikulova?)

Po co Ci teraz ta informacja , jutro jedziesz czy we wrzesniu? Cen tu nie ma http://www.mbzm.cz/main.php?A=cerpaci_stanice ale jest mail do hotelu to może Ci podadzą jak napiszesz.
Niektorzxy mowia ze w Słowenii (podobno najtansze na tej trasie) Ale gzie ?? Po zjezdzie z autostrady czy jeszcze na autostradzie??

Przeważnie przy autostradach ceny paliw sa droższe.
Przy autostradzie da się tankować za cenę nie przekraczającej 4,80 na litrze??

O jaką walutę Ci chodzi? Jeżeli masz na myśli złotówki to przeliczysz sobie tuz przed wyjazdem. Znając cenę benzyny w kunach przeliczysz sobie ile to złotych. Prawda :wink:
Czy mam wymienic zlotowki na kuny w kraju, na granicy Slo-HR czy na miejscu??

Wymiana złotówek w Polsce na kuny nie jest korzystna. Co do innych form płatnosci to znajdziesz tu na forum wiele cennych informacji wpisując w wyszukiwarke interesujace Cię zagadnienie.

Bo trzeba miec cos na oplaty za autostrade (Zagrzeb -Split 157 kun chyba) i tankowanie.

Trzeba mieć . :wink:

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2006 13:18

kresselack napisał(a):Wtam Państwa.
Chcialbym zdobyć kilka informacji o Cro w wersji praktycznej:))
Czytając forum tylko wariat powiedziałby że przewodnik jest lepszy.
Wieć dobrzy ludzie proszę o kilka info, na początku o auto-info
Przeszukując forum natkalem się na informację o cenie paliw,ale jest niezbyt aktualna:)) Jade we wrzesniu do Brny na Korculu (juz raz bylem w Korculi ale to pierwszy raz samochodem bedzie) Mam Clio 2 z silnikiem 1.2 8v. Zbiornik ma 50 litrowy.. Jestem studentem więc chciałbym jak najtaniej.. Przy 120km/h pali mi okolo 6 litrow. Oczywiste jest ze zxatankuje przed Cieszynem.. ale co pożniej. Słyszałem od neiktorych ze mam dotaknowac w Czechach (ile teraz kosztuje paliwko kolo Mikulova?) Niektorzxy mowia ze w Słowenii (podobno najtansze na tej trasie) Ale gzie ?? Po zjezdzie z autostrady czy jeszcze na autostradzie?? P.S. Czy ktos wie czy skonczyli robić obwodnicę Mariboru?? No dobra i co pozniej w Chorwacji?? Przy autostradzie da się tankować za cenę nie przekraczającej 4,80 na litrze??. No a co do zasiegu mojego to wydaje mi sie ze 700km da rade zrobic.. Czekam na państwa sugestie.. Z gory dzieki

P.S. Jeszcze jedno. Czy mam wymienic zlotowki na kuny w kraju, na granicy Slo-HR czy na miejscu??
P.P.S. Bo trzeba miec cos na oplaty za autostrade (Zagrzeb -Split 157 kun chyba) i tankowanie.
Witam,aktualne ceny paliw,winiet,przepisy itp.www.pzmtravel.com.pl,wymieniaj pieniądze na miejscu,najkorzystniej płacić kartą najlepszy kurs,można nawet za autostradę(euro też biorą).Co do samego tankowania to Czechy,Słowenia i Chorwacja unikaj Austrii (drogo).W Słoweni w nocy większość CPN nieczynna więc tankuj przy autostradzie.Jakby jakieś wątpliwości to wal :wink:[url][/url]
H5N1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) H5N1 » 09.03.2006 16:21

krakuscity napisał(a):Coś mi sie wydaje, że nie jesteś tym za kogo się podajesz ale to mało istotne.
Przeszukując forum natkalem się na informację o cenie paliw,ale jest niezbyt aktualna:)

Jak jedziesz we wrześniu to ceny jeszcze się zmienią więc sprawdź z końcem sierpnia.
Mam Clio 2 z silnikiem 1.2 8v. Zbiornik ma 50 litrowy.. Jestem studentem więc chciałbym jak najtaniej.. Przy 120km/h pali mi okolo 6 litrow. Oczywiste jest ze zxatankuje przed Cieszynem.. ale co póżniej No a co do zasiegu mojego to wydaje mi sie ze 700km da rade zrobic.

Skoro jesteś studentem to sobie policz. :wink:
Słyszałem od neiktorych ze mam dotaknowac w Czechach (ile teraz kosztuje paliwko kolo Mikulova?)

Po co Ci teraz ta informacja , jutro jedziesz czy we wrzesniu? Cen tu nie ma http://www.mbzm.cz/main.php?A=cerpaci_stanice ale jest mail do hotelu to może Ci podadzą jak napiszesz.
Niektorzxy mowia ze w Słowenii (podobno najtansze na tej trasie) Ale gzie ?? Po zjezdzie z autostrady czy jeszcze na autostradzie??

Przeważnie przy autostradach ceny paliw sa droższe.
Przy autostradzie da się tankować za cenę nie przekraczającej 4,80 na litrze??

O jaką walutę Ci chodzi? Jeżeli masz na myśli złotówki to przeliczysz sobie tuz przed wyjazdem. Znając cenę benzyny w kunach przeliczysz sobie ile to złotych. Prawda :wink:
Czy mam wymienic zlotowki na kuny w kraju, na granicy Slo-HR czy na miejscu??

Wymiana złotówek w Polsce na kuny nie jest korzystna. Co do innych form płatnosci to znajdziesz tu na forum wiele cennych informacji wpisując w wyszukiwarke interesujace Cię zagadnienie.

Bo trzeba miec cos na oplaty za autostrade (Zagrzeb -Split 157 kun chyba) i tankowanie.

Trzeba mieć . :wink:

Pozdrawiam

kresselack miałeś pecha, że na Twoje pytanie odpowiadał ten kmiotek :wink: , który ma obsesję, że wszyscy wokół niego są sklonowani, nikt inny nie może mieć racji i niestety w kilku miejscach wprowadził Cię w błąd.

Nie ma to znaczenia, że ceny się zmienią, koszty można planować już teraz, jeżeli ceny ulegną zmianie to nie więcej niż plus minus 20%

Przydatna strona (lewy dolny róg data aktualizacji)
http://ns.psm.pl/auto/paliwa.html

Możesz być studentem na AWF lub jakiejś filologii i nie lubisz liczyć :wink:

Jeżeli chodzi o waluty to aby nie kłopotać się z wymianą lub szukaniem bankomatu na granicy warto kupić do 300kun w Polsce.
Przeżyjemy to, jeżeli stracisz na każdej kilka groszy.

Poza tym można mieć trochę Euro jeżeli kupione w takim okresie gdy jego cena jest "w dołku" w przeciwnym wypadku najlepiej wypłacić kuny w bankomacie w Chorwacji, ze względu na prowizję od każdej wypłaty lepiej od razu większymi kwotami.

W sklepach i na stacjach benzynowych można na ogół płacić kartą kredytową. W ostateczności można wymieniać Euro w banku, na poczcie lub w kantorze.

Jeżeli będziesz śledził przez dwa miesiące wakacyjne wypowiedzi wracających z wojaży, dowiesz się wszystkiego o aktualnych cenach winietek, bramkach autostradowych i innych cenach.

Pozdrawiam
W.Irus :)
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 09.03.2006 23:15

H5N1 napisał(a):Jeżeli będziesz śledził przez dwa miesiące wakacyjne wypowiedzi wracających z wojaży, dowiesz się wszystkiego o aktualnych cenach winietek, bramkach autostradowych i innych cenach.

Pozdrawiam
W.Irus :)

Wiatm!! Dzieki za informacje, też uważam że palnować trzeba wcześniej, jestem osobą, która lubi mieć dopięte wszytsko na ostatni guzik. Ceny winetek znam, trase juz opracowalem co i jak.. Dzieki za podpowiedz karta platnicza, myslalem ze jest marża przy obrptach za granica, ale jak mowisz ze nie ma to sie ucieszylem. Przed wyjazdem jeszcze napewno sie o cos zapytam, jak nie bede wiedzial. Dzieki i pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Paliwo - gdzie najtaniej !!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone