Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paliwo - gdzie najtaniej !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lupus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lupus » 11.08.2005 12:24

wlasnie, dobre pytanie:)
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 11.08.2005 12:44

wojar20 napisał(a):a czym placici an astacjach w Słowenii? karta? czy tolarami?
czy w sloweni przyjmą płatnosc karta visa electron inteligo? czy bede potrzebowal wypuklej karty visa classic?

Ja zawsze płacę kartą, ale uwaga w Mariborze trafiłem na stację które nie obsługiwały Visy tylko Maestro i na odwrót. Teraz nie wiem jak jest.
Trzeba poprostu najpierw sprawdzic jakie dane stacja obsługuje karty. Generalnie nie ma z tym problemu bo większość stacji obsługuje wszystkie kart.
A co to za różnica czy karta jest wydana przez Inteligo, czy inny bank?
To jest taka sama Visa jak inne.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 11.08.2005 12:54

sowa_73 napisał(a):a jeżeli jedziemy przez węgry? i potem autostradą przez chorwację na dół. to jaki plan tankowania radzicie?

Na pewno nie na Węgrzech. Jeśli jedziesz przez zachodnie Węgry (czyli z Bratysławy, do Moson ....., droga nr 86) to masz okazję zatankować w Słowenii - patrz sugestie wyżej. Reasumując - Słowacja, Słowenia.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 11.08.2005 12:58

Tylko pytanie gdzie do Chorwacji sie jedzie, bo jak na Istrie to tankujac w Sloweni tam wystarczy na Chorwacje i nalac jadac z powrotem, a jak gdzies dalej np. Do srodkowej Dalmacji to chyba nic nie uchroni przed zatankowaniem chorwackiej benzyny.
W przypadku trasy "wegierskiej" to tak wg mnie bedzie optymalnie dla "szkotow":)
zalozenia- ilosc km do przejechania w 1 strone- 1200( wiekszosc ludzi wybiera jednak Dalmacje na wypoczynek), srednie spalanie 7l na 100 km, cena benzyny najtansza na trasie w Polsce? na Slowacji?(roznie wyczytalam) i w Sloweni, potem Wegry, najdrozsza zas Chorwacja.
Ja jade z poludnia wiec tankujac przed granica dojade spokojnie na jednym baku do Sloweni ( 650 km), tankuje w Sloweni i dojezdzam na miejsce na Riwiere Makarska, na miejscu oczywiscie troche km zrobie- powiedzmy 325 km (pol baku) na chorwackiej benzynie, pozniej tankuje caly bak zeby do Sloweni starczylo, a nastepnie tankuje w Sloweni i dojezdzam na tym baku do domu.
Jednak ceny benzyny nie sa az tak zroznicowane zeby przesadnie wariowac, generalnie mozna trzymac sie zasady- lepiej zatankowac na SLowacji niz na Wegrzech oraz lepiej w Slowenii niz Chorwacji, to tyle moich uwag, jezeli sie mysle to poprawcie.
zbynie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynie » 11.08.2005 13:01

Witajcie
Właśnie wróciłem dziś rano z Omisza i ceny są następujące

Słowacja 38,5 do 39.9
Austria 1.08 do 1.15
Chorwacja 7.85 do 7.95

Ceny oczywiście za Pb 95 w walucie danego kraju
Pozdrawiam :D
vilto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vilto » 11.08.2005 21:07

a jak z ropą???
:roll:
ArWin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArWin » 12.08.2005 06:45

vilto napisał(a):a jak z ropą???
:roll:

Wrócilem 30-07, jechalem przez Wegry i Slowacje.
Ceny ON
- Chorwacja - przy autostradzie Split-Zagrzeb - 7.09 do 7.14 KN/l
- Slowacja - 37 - 38 SKK/l
levvit
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) levvit » 12.08.2005 10:23

Uważajcie na stacjach (i nie tylko) w Chorawcji! Niemiłosiernie oszukują! Na jednej ze stacji przy autostradzie (sieć Tifon czy jakoś tak) zatankowałem gaz za 90 kun natomiast usiłowali mnie skasować na 270!!! Na innej z kolei stacji, do 30-to litrowego zbiornika LPG weszło mi 34 l!!! Moim znajomym również dziwnym sposobem bak zwiększył pojemność (disel). Przykładów mógłbym podać więcej (sklep z pamiątkami, knajpa w Trogirze... itd). I jeszcze jedna uwaga. Bramka na autostradzie przed Zagrzebiem (jadąc w kierunku na Zadar). Płacąc podałem banknot 100 kun. Po przejechaniu bramki zorientowałem się że resztę dostałem w ojro. Zastosowali kapitalny przelicznik, 1E=5KN
lupus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lupus » 12.08.2005 10:33

dlatego na tych bramkach najlepiej placic karta! 8)
djwojtek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djwojtek » 12.08.2005 11:02

tam na bramce podaję dokąd jade i tyle płace, jak to tam jest?
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 12.08.2005 14:15

djwojtek napisał(a):tam na bramce podaję dokąd jade i tyle płace, jak to tam jest?

Nieeeeee. Jest tak, że podjeżdżasz pod bramkę wjazdową do szlabaniku, po lewej stronie jest przycisk (nie naciskać!) ze szczelinki pod lub nad (nie pamiętam) wysunie się bilecik. Bilecik zabierasz ze sobą. Szlabanik idzie w górę. Przy wyjeździe podajesz bilecik Panu/Pani, który/a po chwili informuje cię o kwocie do zapłaty (kwota wyświetla się również przed Tobą na wyświetlaczu po lewej stronie szlabanu). W tym roku przejechałem całą autocestę z Dugopolje (Split) do Gorican. Koszt - łącznie 193 KN (157 KN do Zagrzebia i 36 KN od Zagrzebia)
PZDR
Twiggy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiggy » 17.08.2005 08:40

Czy stacje w SLO sa otware 24h ??? Mam tu na mysli ten krotki odcinek Austria- Chorwacja.
Twiggy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiggy » 17.08.2005 08:54

Juz sobie znalazlam :) Jest w Mariborze omv 24 h :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 17.08.2005 17:40

Twiggy napisał(a):Czy stacje w SLO sa otware 24h ??? Mam tu na mysli ten krotki odcinek Austria- Chorwacja.

Jest przy trasie w Mariborze - tez tankuje w nocy ok. 3.00 - ul.Ptujska 104 - OMV -- a pewnie inne tez beda otawrte - przynajmniej po 1 z kazdego koncernu .
Pozdr .
ML
maciejaszek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejaszek » 17.08.2005 18:29

W Slowenii trzeba pytac o przelicznik na euro. Na pierwszej stacji powiedzieli 1,2 E a na kolejnej 1 E !!! roznica dosc duza szczegolnie, ze wiekszosc ludzi ma juz raczej pustawo w baku i tankuje sporo. Najlepsze jest to, ze obie stacje byly tego samego koncernu! Ja w koncu zaplacilem karta (Visa Electron) i wyszlo jeszcze taniej tylko trzeba bardzo uwazac co wpisuja!!! pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Paliwo - gdzie najtaniej !!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone