Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paliwo, czyli wtopa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.09.2021 19:43

marekkowalak napisał(a):
Miril napisał(a):A wie ktoś skąd paliwo bierze Auchan?

U Was na Komornikach z Orlenu - osobiście widziałem cysternę w maju.

Z tych Auchan, które znam - na pewno Łomianki również z Orlenu.

Co do jakości paliw - wiele lat omijałem Lukoil z obawy, że to ruskie czyli niepewne. Jednak n ie raz słyszałem dobre opinie o tych stacjach. W tym roku z konieczności tankowałem LPG na Lukoil w Rumunii - rewelacja! Auto jakby bardziej żwawe i przejechało jakieś 10% więcej niż normalnie. Nie wiem, czy na polskich Lukoilach też tak jest, ale warto spróbować. :D

Zmartwię cię, ale stacje w danym kraju zaopatrywane są w paliwo przez lokalnych dostawców. Także Łukoil. Padłeś ofiarą efektu psychologicznego.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.09.2021 20:05

naszastruga napisał(a):
Zmartwię cię, ale stacje w danym kraju zaopatrywane są w paliwo przez lokalnych dostawców. Także Łukoil. Padłeś ofiarą efektu psychologicznego.

Zmartwię cię, ale się mylisz - nie wszędzie tak jest. Wiadomość potwierdzona przez kierowców cystern. Dodatkowo każda sieć stacji ma swoje własne laboratoria, badające próbki paliw na swoich stacjach w całej Europie.

Poza tym na własnym i znajomych przykładzie wielokrotnie sprawdzone, że LPG z BP jest bardziej wydajny niż ten z Orlenu, przynajmniej na Mazowszu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.09.2021 20:38

Zmartwię was ale bardziej wiarygodne są badania paliwa publikowane bodajże przez UOKiK niż własne subiektywne doznania.
Dużo zależy nie od samego pochodzenia paliwa ale od tego jak stacja paliw je przechowuje. W sensie czy w zbiorniku nie ma syfu itp.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.09.2021 21:02

empire13 napisał(a):Dużo zależy nie od samego pochodzenia paliwa ale od tego jak stacja paliw je przechowuje. W sensie czy w zbiorniku nie ma syfu itp.

Temu właśnie służą te próbki paliw pobierane ze zbiorników i badane w laboratoriach.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.09.2021 22:57

Nie znam się na gazie. U mnie służy do gotowania. W bagażniku wożę bagaże, a nie butle :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.09.2021 23:30

naszastruga napisał(a):Nie znam się na gazie. U mnie służy do gotowania. W bagażniku wożę bagaże, a nie butle :)

Nie znam się na prądzie, u mnie służy do zasilania gniazdek. Ale niedługo będzie służył do zasilania auta, podobnie jak gaz.... :roll:

Wracając do tematu, jako były pracownik stacji, potwierdzam, większość paliwa na firmowych stacjach ( różnych marek) leci z jednego kokotka ( rury ) w rozlewni.... Próbek nigdy nie widziałem na oczy a zbiorniki mieliśmy raczej już wiekowe. Paliwo dostarczał Lotos
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.09.2021 07:32

marekkowalak napisał(a):
Miril napisał(a):A wie ktoś skąd paliwo bierze Auchan?

U Was na Komornikach z Orlenu - osobiście widziałem cysternę w maju.

Z tych Auchan, które znam - na pewno Łomianki również z Orlenu.

Auchan praktycznie zawsze ma paliwo z Orlenu. Kiedyś na stację Orlen nie wysyłał na stacje Auchan cystern ze swoim logiem, od jakiegoś czasu to robi
IMG_20210614_141435.jpg

Co do badań to raz w miesiącu paliwa na stacjach Auchan są badane przez niezależne laboratorium. :papa:
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 27.09.2021 08:02

sito_zabrze napisał(a):
naszastruga napisał(a):Nie znam się na gazie. U mnie służy do gotowania. W bagażniku wożę bagaże, a nie butle :)

Nie znam się na prądzie, u mnie służy do zasilania gniazdek. Ale niedługo będzie służył do zasilania auta, podobnie jak gaz.... :roll:

Daj znać niedługo o tych modelach na prąd z zasięgiem 500 km na trasie i ładowaniem poniżej 20 minut ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.09.2021 08:09

Aktualnie mam diesla ale LPG to fajna sprawa. A, jeśli nie montujesz go w Tico, to w bagażniku znajdziesz sporo miejsca na bagaże.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.09.2021 08:11

naszastruga napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

Daj znać niedługo o tych modelach na prąd z zasięgiem 500 km na trasie i ładowaniem poniżej 20 minut ;)

W przeszłości ludzie z podobnym podejściem uważani byli za ignorantów. W sumie chyba nadal są ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.11.2021 13:07

empire13 napisał(a):

Aktualnie mam diesla ale LPG to fajna sprawa. A, jeśli nie montujesz go w Tico, to w bagażniku znajdziesz sporo miejsca na bagaże.

Od lat jeżdżę dieslem i zasięg 1000km jest naprawdę wygodny, ale bez przesady. I tak stajemy co jakiś czas po winiety czy do WC. Wcześniejsze lata jeździliśmy na LPG, butla w miejscu koła, pod podłogą, zasięg w trasie koło 350km. Do tego mała dojazdówka zajmująca symboliczną ilość miejsca w bagażniku. Jeżdżę długie trasy, więc na elektryka na razie się nie zdecyduję, obserwuję i czekam
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.11.2021 17:25

piotrulex napisał(a):
empire13 napisał(a):

Od lat jeżdżę dieslem i zasięg 1000km jest naprawdę wygodny, ale bez przesady. I tak stajemy co jakiś czas po winiety czy do WC. Wcześniejsze lata jeździliśmy na LPG, butla w miejscu koła, pod podłogą, zasięg w trasie koło 350km. Do tego mała dojazdówka zajmująca symboliczną ilość miejsca w bagażniku. Jeżdżę długie trasy, więc na elektryka na razie się nie zdecyduję, obserwuję i czekam

Zakładam, że pisałeś to do Strugi a nie do mnie ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.11.2021 10:26

empire13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
empire13 napisał(a):

Napisałem do Ciebie jako słowa wsparcia, choć zakładam, że i tak nie jest konieczne tłumaczyć oczywiste sprawy :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.11.2021 13:16

piotrulex napisał(a):
empire13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
empire13 napisał(a):

Napisałem do Ciebie jako słowa wsparcia, choć zakładam, że i tak nie jest konieczne tłumaczyć oczywiste sprawy :)

A to dzięki ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.11.2021 17:23

[list=][/list]
naszastruga napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

Takie coś jest, jak elektryk będzie bardzo nie ekologiczne.
Każdy diesel jest na trasie bardziej eko niż elektryk, tylko "zieloni" tego nie rozumieją i głupoty wciskają (coś takiego jak ślad CO2 tego dowodzi)
A paliwo jest zawsze, niezależnie od znaku firmowego, dowożone z lokalnej rozlewni. U nas w okolicy są dwie takie, w Radzionkowie i Boronowie. Tam pobierają paliwo cysterny wszystkich, od BP po Orlen itd. a za ewentualne problemy z paliwem to już właściciel stacji jest odpowiedzialny, gdyż transporty są monitorowane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Paliwo, czyli wtopa... - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone