Re: Na jakich stacjach dobre paliwo / gdzie tankować
napisał(a) Zomos » 19.09.2021 15:54
empire13 napisał(a):Zomos napisał(a):Ja akurat Orlen, BP i Shella w Polsce omijam ... Na tych stacjach paliwo jest z Płocka i przynajmniej diesel nie jest najczystszy.
paliwo z Gdańska - jedna z najnowocześniejszych rafinerii na świecie i czystsze paliwo niż z Płocka.
Skąd taka opinia? Na podstawie własnych doświadczeń czy jakichś badań?
Po tym jak padły mi wtryski po Vervie (wcześniej też tankowałem tylko Orlenie ale zwykłego diesla) zacząłem drążyć temat. W ten sposób trafiłem na filmiki ludzi na yt gdzie kupowali zimą diesla na stacjach należących do każdego z koncernu i sprawdzali co się bedzie z nimi działo przy niższych temperaturach. Wnioski były takie, że temp. mętnienia przy dieslach z Orlenu, BP, Shella wynosiła od ok. -6C do ok. - 10C. Bez znaczenia było czy było to paliwo premium czy zwykłe. Przy dieslu z Lotosu i Circle K temperatura mętnienia wynosiła ok. -15C dla zwyklego paliwa i ok. - 24C dla premium. Oczywiście mowa o paliwach zimowych. Temp. zablokowania filtra wynosiła dla paliw z Orlenu, BP i Shella od ok. - 22C (temperatura wymagana przez polskie normy) do ok. - 26C. Dla zwykłych paliw z Lotosu i Circle K było to ok. - 30C, a dla artycznycn ok. - 38C.
Podobne zestawienia robił też Zachar.
Natomiast formacje o tym z jakich rafinerii jest paliwo na danej sieci stacji są częściowo dostępne w internecie. Mam też znajomego kierownika stacji BP we Wrocku i mówił mi wprost, że oni mają paliwa od Orlenu i że w jego opinii są gorsze (mniej oczyszczone) niż paliwa z Lotosu.
Natomiast o samej rafinerii lotos chwali się otwarcie w mediach.
Połączyłem więc wszystkie dane razem (testy zamarzania diesla i mętnienia - wytrącania się parafiny) i wyszły mi wnioski takie jak napisałem.
Ostatnio przed sprzedażą auta, oddałem je do sprawdzenia przez swojego mechanika, żeby wiedzieć czego się w razie czego spodziewać przed sprzedającym. Sprawdzane były m.in. wtryski (korekty) na zimnym i ciepłym silniku i wszystko było w idealnym porządku prawie jak z fabryki. A te wtryski miały już ponad 100 tys km. A tankowałem tylko na Lotosach i Circle K.