Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakowanie auta

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Havena
Croentuzjasta
Pakowanie auta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 13.07.2017 07:49

Hej,
macie jakies sprawdzone sposoby pakowania auta? Wiadomo, na kemping zabiera sie mnostwo rzeczy ;) Kazda zajmuje wiecej lub mniej miejsca w aucie... Mamy boxa na dachu, bagaznik tez nie najmniejszy, a jednak troche dobytku (materace, poduszki, spiwory) laduje w srodku. Jak sobie radzicie z pakowaniem?

Pozdrawiam,
Havena
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 13.07.2017 08:36

Lista , lista i jeszcze raz lista rzeczy przygotowana wcześniej i wg niej pakowanie auta , walizek , toreb itd.
Płaskie rzeczy typu stoliki , krzesła składane na dno bagażnika następnie torby , drobiazgi na koniec upychane w zakamarki.
"Bagaż podręczny " -ciepła bluza , prowiant na drogę do kabiny ..
Namiot i wszystko co z nim związane , materace , śpiwory , maty , plandeki do boxa.
Po przyjezdzie na kemping pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić to rozstawić namiot i w tym momencie wypakowujemy boxa . Po rozstawieniu namiotu , możemy wypakować bagażnik :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 08:49

No niestety pakowanie to największy minus campingowania.
Jeździmy tylko we 2, mamy nienajmniejszy samochód (VW Touran) a i tak jest to wyzwanie żeby zapakować tak by tylna szyba była widoczna.

Oczywiście lista jest niezbędna. Przy ostatnim wyjeździe skorzystałam z legendarnej listy krążącej na forum - oczywiście odpowiednio zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Jakby ktoś chciał mogę wrzucić.

Nasz patent - wyjmujemy tylne siedzenia - wtedy cały nasz sprzęt mieści się do wysokości rolety bagażnika. Całość gustownie przykrywamy kocem :P My nie wozimy jedzenia ani żadnych napojów - jedynie bierzemy na drogę. Dobrym pomysłem jest wzięcie dzbanka filtrującego (np Brita) - zajmuje mało miejsca i mamy wodę do picia/ gotowania na cały pobyt.

A, jeszcze mi się przypomniało - na pewno lepsze są miękkie torby. My niestety mamy sztywne walizki - myślę nad kupnem najwzyklejszych toreb włąśnie pod namiot.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 13.07.2017 09:12

__monia napisał(a):No niestety pakowanie to największy minus campingowania.
Jeździmy tylko we 2, mamy nienajmniejszy samochód (VW Touran) a i tak jest to wyzwanie żeby zapakować tak by tylna szyba była widoczna.

Oczywiście lista jest niezbędna. Przy ostatnim wyjeździe skorzystałam z legendarnej listy krążącej na forum - oczywiście odpowiednio zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Jakby ktoś chciał mogę wrzucić.

Nasz patent - wyjmujemy tylne siedzenia - wtedy cały nasz sprzęt mieści się do wysokości rolety bagażnika. Całość gustownie przykrywamy kocem :P My nie wozimy jedzenia ani żadnych napojów - jedynie bierzemy na drogę. Dobrym pomysłem jest wzięcie dzbanka filtrującego (np Brita) - zajmuje mało miejsca i mamy wodę do picia/ gotowania na cały pobyt.

A, jeszcze mi się przypomniało - na pewno lepsze są miękkie torby. My niestety mamy sztywne walizki - myślę nad kupnem najwzyklejszych toreb włąśnie pod namiot.

Czy Wy aby nie przesadzacie?
Mam znajomych, którzy jeżdżą na kempingi w 4 osoby, autem z mniejszym bagażnikiem i jakoś na problemy z pakowaniem nie narzekają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 09:18

Może wożą wannę ?
Touran w dwie osoby pomieści bardzo wiele bez wyjmowania foteli i innych cudów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 09:22

Nie, ale wozimy koło bo mamy wersję 7 osobową i koła zapasowego nie da się schować. No i jak pisałam wyżej - na cm nie zasłaniam sobie tylnej szyby.

Poza tym touran to w cale nie taki duży samochód - toż to na płycie podłogowej golfa :D
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 13.07.2017 09:32

bigredone napisał(a):Może wożą wannę ?

Dawno temu na wakacje jeździłem Seicento, w 2 osoby. Znajomi byli zdziwieni ile się w nim rzeczy zmieściło :D
Stolików nie woziłem, popakowane wszystko było w reklamówki i powtykane w każdy kąt.
Zawsze się modliłem żeby gumy nie złapać, na drodze bym tego nie upchał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 09:44

bigredone napisał(a):Touran w dwie osoby pomieści bardzo wiele bez wyjmowania foteli i innych cudów.

FYI - wyjmowanie tylnych siedzeń w touranie jest banalnie proste i nie nazwałabym tego cudowaniem. Zajmuje 5 minut i niepotrzebne żadne narzędzia ;)

Sorry za OT, ale musiałam.
OK, obiecuję już nie zaśmiecać wątku!
Havena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 13.07.2017 09:56

He he, my jezdzimy w czworke i wozimy cala liste Jacunia :)
Na pierwszy wyjazd (osiem lat temu) wybralismy sie Renault Scenic, bez boxa i dalismy rade. Jednak przez lata nagromadzilo sie troche dobytku i X-Trail z boxem sa zapakowane na maksa...

Podoba mi sie pomysl z ladowaniem namiotu, materacow i spiwora na dach, ale u nas to nie wypali, bo nasz namiot to ogromne kolo i laduje na dnie bagaznika :(

Pozdrawiam,
Havena
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 13.07.2017 09:58

wojtek_p napisał(a): Czy Wy aby nie przesadzacie?
Mam znajomych, którzy jeżdżą na kempingi w 4 osoby, autem z mniejszym bagażnikiem i jakoś na problemy z pakowaniem nie narzekają.

Panowie czy aby właśnie nie przesadzacie :?: Koleżanka podzieliła sie swoimi doświadczeniami a Wy ""super merytoryczne" uwagi do wniosku serwujecie z uporem godnym lepszej sprawy. Wasze info o "znajomych", wannach i reklamówkach w Seicento itp. nic nie wnoszą a tylko śmiecą w wątku. Podała jedną ważną rzecz o której niewielu mundrych pamięta. Pakować należny tak aby bagaż nie zasłaniał widoczności i był bezpieczny w przypadku awaryjnego hamowania. Plan, rozsądek i myślenie potrafi zrobić cuda i stworzyć w bagażniku tetris. Wszyscy widzieliśmy na trasach zapakowane samochody tak, że w lusterku wstecznym widać tylko odbicie twarzy kierowcy. A do samego pakowania proponuje pamiętać (i życzę aby nie było potrzeby ich używania) o szybkiej dostępności do gaśnicy, apteczki i trójkąta ostrzegawczego (i np. zapasowych żarówek).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 10:03

Crocodyl napisał(a): Podała jedną ważną rzecz o której niewielu mundrych pamięta. Pakować należny tak aby bagaż nie zasłaniał widoczności i był bezpieczny w przypadku awaryjnego hamowania. Plan, rozsądek i myślenie potrafi zrobić cuda i stworzyć w bagażniku tetris. Wszyscy widzieliśmy na trasach zapakowane samochody tak, że w lusterku wstecznym widać tylko odbicie twarzy kierowcy.

Właśnie, bezpieczeństwo!
Zapomniałam dodać, że pakując najcięższe, największe rzeczy przymocowujemy je pasami! U nas poza kocem na wierzchu nic nie leży luźno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 10:04

No, twój post to natomiast lawina dobrych rad...
Ale dodam, że nie ma obowiązku widoczności we wstecznym wewnętrznym lusterku. Po to są kombi i vany. Da się jeździć na wstecznych bocznych. Sam zakładam zawsze kratkę za drugim rzędem.

PS. To było do Crocodyla.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 13.07.2017 10:07

bigredone napisał(a):... Sam zakładam zawsze kratkę za drugim rzędem.

"Jedyneczko" jednak można coś mądrego wpisać. :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.07.2017 10:30

Havena napisał(a):Hej,
macie jakies sprawdzone sposoby pakowania auta? Wiadomo, na kemping zabiera sie mnostwo rzeczy ;) Kazda zajmuje wiecej lub mniej miejsca w aucie... Mamy boxa na dachu, bagaznik tez nie najmniejszy, a jednak troche dobytku (materace, poduszki, spiwory) laduje w srodku. Jak sobie radzicie z pakowaniem?

Pozdrawiam,
Havena

Każde auto jest inne i inaczej się je pakuje. Obecnie jeżdżę Toyotą Verso (nie corolla) wersja 5-miejscowa w 2 osoby. Jest to mini van, nie używamy box-a, na haku 2 rowery. W przeciwieństwie do wspomnianego Tourana, Toyota ma nadkola w bagażniku przez co jest zabrane trochę miejsca. Auto pakowane jest pod sufit, nie demontuję drugiego rzedu siedzeń. Nie widać więc tylnej szyby co w żaden sposób nie przeszkadza w jeździe. Bagaż jest przykrywany umocowana do uchwytów nadwozia mocną siatka by w przypadku nagłego hamowania nie mieć go naprzedniej szybie.
Duża część kempingowego wyposażenia jest w dwóch dużych plastikowych pudłach i ich zawartość jest stała, przed powrotem do domu rzeczy sa myte, suszone i chowane. Po powrocie pudła sa chowane do piwnicy i gotowe do następnego wyjazdu.Nie ma konieczności sprawdzania ich zawartości. Pudła w bagażniku łatwo się mieszczą, jedno na drugim, dodatkowo w bagażniku jest wożona mała lodówka z zamrażalnikiem, przedsionek Quechua, stolik, stolik pod lodówkę, 2 krzesełka, 4 maty samopompujące, pościel :)

Crocodyl napisał(a):. Pakować należny tak aby bagaż nie zasłaniał widoczności

tu się nie zgodzę jeżeli miałeś na myśli tylną szybę :)

baardzo merytoryczne :mrgreen:

Rafi70 napisał(a):Namiot .... do boxa.

Tu też się nie zgodzę ! do boxa wyłącznie to co lekkie !
Ostatnio edytowano 13.07.2017 10:42 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 13.07.2017 10:40

Dokładnie chodziło mi o bezpieczeństwo i oto o czym sam napisałeś
bluesman napisał(a):... Bagaż jest przykrywany umocowana do uchwytów nadwozia mocną siatka by w przypadku nagłego hamowania nie mieć go na przedniej szybie. ...

Inna sprawa, że nie lubię mieć zasłoniętej lub ograniczonej widoczności choć nie zawsze jest to możliwe. Wystarczą 3 rowery "na haku".
Następna strona

Powrót do Kempingi

Pakowanie auta
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies