napisał(a) Try3ek » 04.09.2018 03:53
Ja kupiłem od kobiety co miała wystawione przy domu, od ronda przy banku trzeba iść w przeciwną stronę niż do centrum, wino po 30 prosek po 50, ale jeszcze nie sprawdzaliśmy co i jak.
Co do samego Pakostane to napewno warto się wybrać promem za 15kun w jedną stronę na Vrgadę, fajna piaszczysta plażą jedyny minus to mało słońca i średnio oznaczone wejście, ja z wózkiem władowałem się od tyłu nie polecam, ale dla ułatwienia jak miniecie jedyny chyba samochód a raczej jego wrak to szukajcie schodów po prawej i potem wzdłuż skarpy ok 150m i schody do plaży, ta fajniejsza jest za cyplem po lewej.
Plaża Lumbrak fajna, po kilku metrach piaseczek jedyny minus to brak nawet śmietnika czy WC, za to mało osób i pełne słońce więc fajnie, parking bezpłatny i z 300m do plaży pieszo po kamyszkasz.
Plaża Pilatuša parking 5kun/h cały dzień 30kun, my mieliśmy blisko to szliśmy pieszo, jest i cień i słońce, kilka budek z jedzeniem, WC, prysznice i drobny kamyk, po prawej stronie lepsze zejście do wody, długo płytko a gdy przejdziecie dalej to jest plaża dla golasów ale dużo tam ich nie było większość to tekstylni ale wejście do wody dużo gorsze.
W centrum plażą Kozarica w camp bez problemu wejście otwarte troszkę skałek troszkę drzewek, stopni i darmowe prysznice, niestety miejscami dużo jeżowców trzeba uważać, spory tłok ale nie tak jak plaże w samym centrum gdzie nie szło nawet stanąć za co dopiero położyć.
Byłem też w Murter na Riva Podvrške, parking 40kun za wjazd to dość sporo za to kolor wody obłędny, troszkę tłumów na plaży jest, za to można przejść się dookoła wyspy jakieś 5min i po sprawie tam już bardzo dziko i są też golasy, ale widok starszych panów nie powala. Same miasteczko urokliwe i to chyba będzie mój kolejny punkt na wakacje ale zobaczymy.
Co do samego Pakostane to żadnego uroku nie ma w sobie ale dobre miejsce na wypady w okolice, dużo miejsc z promocjami do różnych godzin najpóźniej do 18 kalmary po 40kun a ryba i mięsa po 50kun i tam kilka razy jadłem od kościoła w dół a pod spotem lody ale już nie tak dobre jak kiedyś i nie chcieli dawać pół na pół ale porcje i tak spore. Mi czegoś tam brakowało, niby wszystko co trzeba jest, bank, sklepy, straganiki, targ malutki głównie owoce, ale brak tego chorwackiego klimatu, dość duże nastawienie na turystę na zasadzie przyjdź zapłać i nie wracaj, oczywiście nie wszędzie ale jakoś takie miałem odczucie, co nie znaczy by tam nie jechać.