Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2017 19:33

hncl napisał(a):Wiem, że góry nie schodzą do morza :) ale np. 4 km dalej w Drage są takie apartamenty.

Pytałeś o Pakoštane, jak jest widać na zamieszczonym zdjęciu i wielu innych dostępnych w necie.
hncl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hncl » 02.08.2017 20:41

Niestety nie wszystko zawsze można zobaczyć na zdjęciach. Domyslam się jak jest co nie znaczy, że nie ma np. dwóch rzędów domów położonych wyżej od pozostałych. Szkoda tylko, że na tak proste pytanie tak ciężko rzeczowo odpowiedzieć.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2017 20:58

Byłem w Pakostane 2 razy.
Na kempingu i na kwaterze.
Widok na morze miałem na plaży.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2017 21:47

hncl napisał(a):Niestety nie wszystko zawsze można zobaczyć na zdjęciach. Domyslam się jak jest co nie znaczy, że nie ma np. dwóch rzędów domów położonych wyżej od pozostałych. Szkoda tylko, że na tak proste pytanie tak ciężko rzeczowo odpowiedzieć.

Ale można zobaczyć na filmach.
Wchodzisz na Youtuba, wpisujesz "Pakostane" i naoglądasz się do woli.

Pakostane jest prawie płaskie. Widok morza z pierwszego rzędu domów, czasem z drugiego.
Mieszkałem w drugim rzędzie i widziałem morze z tarasu.
Różnych filmików jest kilkadziesiąt.
Aga1405
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga1405 » 03.08.2017 05:06

Cześć,moje pytanko jest takie,czy w Pakostane można wymieniać złotówki na kuny, obecnie znajomi przebywają w Basce i tam jest to popularne.Drugie pytanie ,czy ceny pieczywa i nabiału są rzeczywiście bardzo wysokie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.08.2017 07:05

Aga1405 napisał(a):Cześć,moje pytanko jest takie,czy w Pakostane można wymieniać złotówki na kuny, obecnie znajomi przebywają w Basce i tam jest to popularne.Drugie pytanie ,czy ceny pieczywa i nabiału są rzeczywiście bardzo wysokie?

Wszędzie w Chorwacji można wymieniać złotówki na kuny. W Pakoštane też.

chleb – ok. 7 – 10 kuna
bagietka – ok. 7 kuna
kajzerka – ok. 1 kuna

mleko 1 l – ok. 6 – 7 kuna
jogurt 200 g – ok. 4 kuna
masło 250 g – ok. 12 – 20 kuna
marlena27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlena27 » 06.08.2017 17:49

Aga1405 napisał(a):Cześć,moje pytanko jest takie,czy w Pakostane można wymieniać złotówki na kuny, obecnie znajomi przebywają w Basce i tam jest to popularne.Drugie pytanie ,czy ceny pieczywa i nabiału są rzeczywiście bardzo wysokie?

Kantory są praktycznie co kilka metrów więc wymiana waluty nie stanowi żadnego problemu
88sabina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 88sabina » 10.08.2017 06:50

A czy ktoś z Cromaniaków był w tym nowootwartym parku rozrywki koło Pakostane - FunPark Mirnovec. Będziemy w Pakostane we wrześniu i zastanawiamy się czy warto i czy 3-letnia córka znajdzie coś dla siebie? Przeglądałam już ich stronę, ale chodzi mi o takie prawdziwe wrażenia tych, którzy już tam byli:)
alicjaaa83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alicjaaa83 » 11.08.2017 11:57

Witam wszystkich,

w poniedziałek wybieramy się na kilka aut do Pakostane, wszyscy jedziemy z dziećmi, najmłodsze 6 lat.
Mam do Was pytanie odnośnie wyżywienia. Czy możecie polecić jakieś sprawdzone miejsca z dobrym jedzeniem, z w miarę dobrymi cenami i jedzeniem, które dobrze nakarmi, ale nie zaszkodzi? :) Głównie chodzi o dzieciaki, dorośli -wiadomo, że są w większości wszystkożerni.
Drugie pytanie - czy przy plażach są prysznice (FOC, czy trzeba płacić) i jak wygląda kwestia toalet - czy trzeba daleko biegać?

Z góry dzięki za pomoc :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 11.08.2017 12:07

alicjaaa83 napisał(a):Witam wszystkich,

w poniedziałek wybieramy się na kilka aut do Pakostane, wszyscy jedziemy z dziećmi, najmłodsze 6 lat.
Mam do Was pytanie odnośnie wyżywienia. Czy możecie polecić jakieś sprawdzone miejsca z dobrym jedzeniem, z w miarę dobrymi cenami i jedzeniem, które dobrze nakarmi, ale nie zaszkodzi? :) Głównie chodzi o dzieciaki, dorośli -wiadomo, że są w większości wszystkożerni.
Drugie pytanie - czy przy plażach są prysznice (FOC, czy trzeba płacić) i jak wygląda kwestia toalet - czy trzeba daleko biegać?

Z góry dzięki za pomoc :)

Alicjo - będąc w Pakostane plazowałem w okolicach Beach Bar Zigi, są tam toalety bezpłatne, natomiast prysznice płatne.
co do jedzenia poczytaj ten wątek jest tu wiele miejsce zachwalanych, ja osobiście polecam dwie: 1. 26 ul. Ivana Meštrovića - właściwie nie knajpa a zaplecze, Pan przy grillu stoi i smaży sardynki, a na kuchni Pani gotuje mule oraz robi sałatkę pomidorową - zamówicie wino i ot całe menu wykupione :) ale moim zdaniem warto; 2. lokal jest jakieś 20km na południe w stronę Szybenika - http://www.restaurant-kapela.com/ i tam jedziecie na Odojaka lub jagnięcinę z żaru - niebo w gębie. Mają menu dla dzieci.
kuba74
Odkrywca
Pine Beach Pakostane

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba74 » 13.08.2017 15:49

Witam. Orientuje się ktoś jaka jest cena wejściówki na plaże Pine Beach w tym roku. Od ilu lat jest opłata za dzieci? Dziękuję i pozdrawiam.
Robert986
Plażowicz
Re: MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert986 » 16.08.2017 10:34

Forumowicze, CROmaniacy...

W tym roku jadę z rodzinką pierwszy raz w CRO. Z racji dzieci (2 i 5 lat) wybór padł na Pakostane. Chcielibyśmy jednak zrobić sobie jednodniową wycieczkę na południe na Riwierę Makarską w celu zobaczenia też chorwackich krajobrazów góry-morze.

Podczas powrotu planuję zachaczyć Split, ale gdzie udać się od rana w celu krótszego plażowania? Początkowo myślałem o Breli i plaży Punta Rata. Znajomi, którzy właśnie wrócili z CRO mówili, że jest tam problem z parkingiem, ten miejski podobno z góry za cały dzień 200 HRK? :evil:

Doradzicie coś w tym temacie? Przypomnę plaża dla dzieci to priorytet.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2017 12:48

Robert986 napisał(a):Forumowicze, CROmaniacy...

W tym roku jadę z rodzinką pierwszy raz w CRO. Z racji dzieci (2 i 5 lat) wybór padł na Pakostane. Chcielibyśmy jednak zrobić sobie jednodniową wycieczkę na południe na Riwierę Makarską w celu zobaczenia też chorwackich krajobrazów góry-morze.

Podczas powrotu planuję zachaczyć Split, ale gdzie udać się od rana w celu krótszego plażowania? Początkowo myślałem o Breli i plaży Punta Rata. Znajomi, którzy właśnie wrócili z CRO mówili, że jest tam problem z parkingiem, ten miejski podobno z góry za cały dzień 200 HRK? :evil:

Doradzicie coś w tym temacie? Przypomnę plaża dla dzieci to priorytet.

Daj sobie spokój w wycieczką do Breli.
https://www.google.pl/maps/dir/Op%C4%87 ... 685696!3e0

Skoro dzieci to priorytet, zabierz je do ....
http://www.funparkmirnovec.com/
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 16.08.2017 12:58

Podobno w Pakostane zamieszkał po uniewinnieniu przez Trybunał w Hadze, heroj całej Chorwacji czyli generał Ante Gotovina. Ktoś miał przyjemność spotkać? Dotąd pamiętam billboardy z jego wizerunkiem porozrzucane po całej Chorwacji, które jeszcze dekadę rozstawiano kiedy się ukrywał.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 16.08.2017 17:42

Moje spostrzeżenia o Pakostane z 3 dni.
Z mojego apartamentu mam 90 sekund do plaży Punta :), ale ja chodzę kawałek dalej, na kamping. Można przejść bez problemu na kamping przez furtkę, zawsze jest otwarta, bo jej po prostu nie ma :).
Na plaży Punta duże tłumy, zresztą nic dziwnego. Prysznice płatne 2 kuny za 30 sekund, ale nikt chyba z nich nie korzysta bo przy prysznicach są krany wciskane bezpłatne i z nich ludzie korzystają. Są nisko więc normalnego prysznicu się nie zrobi ale ochlapać się można bez problemu.
Ja chodzę na plażę do kampingu, też tłoczno, ale jeszcze o 11ej można znaleźć miejsce z cieniem. Jutro może będzie sławna pine beach.

Cena waluty. Tak na szybko znalazłem 4 miejsca z wyminą waluty. Najlepszy kurs jest w banku przy przystanku autobusowym w centrum przy dużym parkingu. Kurs 1 euro - 7,33 kuny. W pozostałych miejscach jest gorszy. W tym samym budynku co bank, jest Studenac, nawet nieźle wyposazony
Owoce to najlepiej kupować od ludzi bezpośrednio na ich podwórkach. 100 metrów od apartamentu kupujemy pomidory 8 kun za kilo (przepyszne!), kawałek dalej arbuza 9 kilo za 26 kun. Pomidory na straganie przy samej plaży 12 kun, o cenę arbuzów nie pytałem.

Acha, jeszcze jedno: komara widziałem jednego wieczorem na tarasie. Ale nawet mnie to nie interesuje, bo w każdym pokoju mam w gniazdku raid i nie zwracam uwagi, czy drzwi na taras albo okna otwarte. Przetestowane i wiem, że skuteczne. Na tarasie i tak na razie nie siedzimy, bo duszno, dopiero koło 22ej robi się na tyle chłodno, że można siedzieć. Ale i tak wolimy w środku bo klima działa i przyjemniej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone