Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania_84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_84 » 05.07.2016 17:26

Dziś byliśmy na plaży za palm beach. Wjazd autem płatny,jakoś 5kun/ godz.
Faktycznie plaża super, można było w cieniu posiedzieć. Na plaży co drugi to Polak ;)

Jedyny minus, to że nie na gdzie zjeść obiadu i trzeba było wracać. Ale na pewno będziemy tam jeździć.

Osobiście nie polecam knajpy Głodne Oczy. No chyba że ktoś lubi rosół z kostki w miseczce wielkości filiżanki i małą porcję drugiego dania. Jeszcze wszystko jakieś takie tłuste, więc nie moja bajka. Mówię o daniu dnia za 49 kun.
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 05.07.2016 19:12

Ania_84 napisał(a):Dziś byliśmy na plaży za palm beach. Wjazd autem płatny,jakoś 5kun/ godz.
Faktycznie plaża super, można było w cieniu posiedzieć. Na plaży co drugi to Polak ;)

Jedyny minus, to że nie na gdzie zjeść obiadu i trzeba było wracać. Ale na pewno będziemy tam jeździć.

Osobiście nie polecam knajpy Głodne Oczy. No chyba że ktoś lubi rosół z kostki w miseczce wielkości filiżanki i małą porcję drugiego dania. Jeszcze wszystko jakieś takie tłuste, więc nie moja bajka. Mówię o daniu dnia za 49 kun.

w tamtym roku bylismy pare razy w oczach i bylo super i duze porcje ( zamawialismy 3 x na 2+2). Moze tak trafiliscie , ze dali male porcje (a co bylo?)u nas raz byly grylowane piersi 2 szt. z cwiartkami ziemniaczanymi, raz ryba z frytkami, raz spagetti, i chyba jak sie nie myle swinskie kotlety tez 2szt. - a juhy to wszedzie takie wodniste daja :)
Jednak jak chcecie naprawde dobrze zjesc to polecam Tri Ferala :idea: :papa: pozdrawiam
ps. czy jest duzo ludzi?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.07.2016 20:33

Ja polecam TU na tarasiku
Ania_84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_84 » 05.07.2016 23:07

kobrat napisał(a):
Ania_84 napisał(a):Dziś byliśmy na plaży za palm beach. Wjazd autem płatny,jakoś 5kun/ godz.

w tamtym roku bylismy pare razy w oczach i bylo super i duze porcje ( zamawialismy 3 x na 2+2). Moze tak trafiliscie , ze dali male porcje (a co bylo?)u nas raz byly grylowane piersi 2 szt. z cwiartkami ziemniaczanymi, raz ryba z frytkami, raz spagetti, i chyba jak sie nie myle swinskie kotlety tez 2szt. - a juhy to wszedzie takie wodniste daja :)
Jednak jak chcecie naprawde dobrze zjesc to polecam Tri Ferala :idea: :papa: pozdrawiam
ps. czy jest duzo ludzi?

My właśnie dziś mieliśmy niby rosół i świńskie kotlety szt 1 zupełnie bez smaku, za to z dużą kością ;)
Najbardziej smakował nam arbuz na deser ;)

Czy ludzi dużo.. Hmmm.. Nie mam porównania. Dziś np na tą plażę za palm beach przyjechaliśmy jakoś przed południem i spokojnie znaleźliśmy miejsce blisko plaży, a jednak pod drzewem.
Na mieście dużo ludzi widać wieczorami, ale np w knajpie Pjace bez problemu znaleźliśmy stolik.

Jedyne co mnie wkurza - siądzie sobie człowiek głodny i zmęczony na jakimś ogródku w knajpie, z dzieckiem oczywiście, a tu zaraz obok siądzie jakaś gromada i wszyscy kurzą.. :/ dym leci prosto na nas..
Chyba mam szczęście do przyciągania palących, bo co gdzieś usiądę, to zaraz czuje fajkę ;)
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 05.07.2016 23:20

Co do restauracji głodne oczy to również polecam,mają tam pyszne kalmary, pizzy juz chyba nie robią ale była super,również mix grilowanych mies jest dobry,tak samo pierś z kurczaka. W czasie pobytu w Pakostanie to była jedna z moich ulubionych restauracji,będąc w tej miejscowości dwukrotnie. Świnkę z również polecam,można wybrać sobie cześć ciała jaka chce się jeść. W knajpie przy morzu, takiej jakby łódka co obsługę starsza pani, zawsze dawali nam na przystawkę rybki małe i to za darmo.jedyne co mnie denerwowalo ze w wielu lokalach dawali chleb i doliczali to do rachunku, na szczęście tu gdzie teraz jestem takiego zwyczaju tu nie ma.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2016 05:29

piekara114 napisał(a):Ja polecam TU na tarasiku

Patrząc z tego tarasiku na stary port, widać drewniane stoły i ławy. Tam smakuje lepiej to samo. :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.07.2016 08:07

FUX napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ja polecam TU na tarasiku

Patrząc z tego tarasiku na stary port, widać drewniane stoły i ławy. Tam smakuje lepiej to samo. :smo:

Do Pakostane się już nie wybieram, więc nie sprawdzę :D
Ania_84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_84 » 06.07.2016 09:06

anksma napisał(a):Co do restauracji głodne oczy to również polecam,mają tam pyszne kalmary, pizzy juz chyba nie robią ale była super,również mix grilowanych mies jest dobry,tak samo pierś z kurczaka. W czasie pobytu w Pakostanie to była jedna z moich ulubionych restauracji,będąc w tej miejscowości dwukrotnie. Świnkę z również polecam,można wybrać sobie cześć ciała jaka chce się jeść. W knajpie przy morzu, takiej jakby łódka co obsługę starsza pani, zawsze dawali nam na przystawkę rybki małe i to za darmo.jedyne co mnie denerwowalo ze w wielu lokalach dawali chleb i doliczali to do rachunku, na szczęście tu gdzie teraz jestem takiego zwyczaju tu nie ma.

Pizza nadal jest :) ja myślę, że to danie dnia jest inaczej traktowane, bo pewnie idzie tego bardzo dużo. Może inne dania z karty są ok.

Dziś temperatura trochę spadła. I dobrze ;) jedziemy do Biogradu.
Ktoś wie, gdzie tam zjeść obiad? ;)

Jednak komary się pojawiły. U nas w pokoju jakoś ich nie ma. Jednak wieczorami tną na mieście. Niestety robią się duże czerwone bąble :(
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 06.07.2016 11:40

Ania_84 napisał(a):Jedyne co mnie wkurza - siądzie sobie człowiek głodny i zmęczony na jakimś ogródku w knajpie, z dzieckiem oczywiście, a tu zaraz obok siądzie jakaś gromada i wszyscy kurzą.. :/ dym leci prosto na nas..
Chyba mam szczęście do przyciągania palących, bo co gdzieś usiądę, to zaraz czuje fajkę ;)

z tym paleniem to tez mnie denerwuje, :!: :idea: powinni calkowicie zakazac palenia tego swinstwa :twisted:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.07.2016 12:14

kobrat napisał(a):
Ania_84 napisał(a):Jedyne co mnie wkurza - siądzie sobie człowiek głodny i zmęczony na jakimś ogródku w knajpie, z dzieckiem oczywiście, a tu zaraz obok siądzie jakaś gromada i wszyscy kurzą.. :/ dym leci prosto na nas..

z tym paleniem to tez mnie denerwuje, :!: :idea: powinni calkowicie zakazac palenia tego swinstwa :twisted:

W Chorwacji ciężko będzie... Papierosy pali jakieś 80% dorosłych Chorwatów. Nasi znajomi z Zagrzebia (polsko-chorwacka para) odpalają jednego od drugiego... W Cro nie ma (tak jak np. w Polsce) "mody na niepalenie", wręcz przeciwnie.

Chorwaci (w różnym wieku) nad filiżanką kawy, z papierosem w dłoni w kafićach to normalny widok. Jadąc do Chorwacji, trzeba się z tym pogodzić...
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 06.07.2016 19:32

Ania czy kupowałam trunki na Targu od takiej starszej pani z dziwnym okiem?jeśli nie to czy może ja widziałaś, bo w drodze powrotnej w piątek mam chęć do niej wstąpić po rakije wiśniowa :D i tak mniej więcej od której jest tam targ,bo nie pamietam
Ania_84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_84 » 06.07.2016 20:17

anksma napisał(a):Ania czy kupowałam trunki na Targu od takiej starszej pani z dziwnym okiem?jeśli nie to czy może ja widziałaś, bo w drodze powrotnej w piątek mam chęć do niej wstąpić po rakije wiśniowa :D i tak mniej więcej od której jest tam targ,bo nie pamietam

Tak, kupowałam od tej pani winko :) stoi codziennie, ale od której jest targ, rób zabij mnie, nie wiem.. :?

Może głupie pytanie, ale napiszcie mi prosze: rakija wisniowa będzie słodka? A jak smakuje prosek?
Pytam, bo chciałbym przywieźć rodzicom, czy babci, ale oni gustuja raczej w słodkich trunkach, szczególnie babcia ;)

I jeszcze jedna ważna rzecz: oliwa z oliwek. Gdzie kupić, żeby się nie naciąć?
Słyszałam, że teraz był nieurodzaj oliwek i oszukują dodając oliwy sklepowej.
Chętnie bym kupiła do domu :)

Byliśmy dziś w Biogradzie. Jak dla mnie plaża to porażka. Parking droższy, a plaża betonowa i ludzi jak we Władku w sezonie ;)
Zobaczyliśmy i kierunek powrót do Pakostane. I tak trzeba było zapłacić za 1 godzine, mimo że byliśmy 15 minut :/

Dla nas najlepsza plaża, to jednak ta za palm beach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2016 20:22

Ania_84 napisał(a):Byliśmy dziś w Biogradzie. Jak dla mnie plaża to porażka. Parking droższy, a plaża betonowa i ludzi jak we Władku w sezonie ;)

Pewnie byliście na plaży w centrum miasta, ale jest inna - Crvena Luka
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 06.07.2016 20:40

Pierwszym razem kupiłam rakije normalna i była taka sobie a w zeszłym roku kupiłam wiśniowa I jest super,słodka i pije się jak soczek a potem uderza do głowy :D . Wtedy też miała rakije o różnych smakach.
Ostatnio edytowano 07.07.2016 08:52 przez anksma, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2016 20:46

Ania_84 napisał(a):A jak smakuje prosek?
Pytam, bo chciałbym przywieźć rodzicom, czy babci, ale oni gustuja raczej w słodkich trunkach, szczególnie babcia ;)

Proszek smakuje słodko :P - sklepowy wygląda tak - tylko nie wiem czy jeszcze w sklepach dostępny :roll: :?:

Obrazek

https://pawelwronski.wordpress.com/tag/domaci-prosek/ :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone