Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grendel72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grendel72 » 15.08.2015 18:24

Przy okazji dla szukających wycieczki z Ante - skubaniec ma śliczną młodziutką żonę i dwójkę małych dzieci, których fotkę pokazał mi na telefonie, a sam raczej młodzikiem już nie jest :lol: - i spędzenia niezapomnianych godzin rejsu to poniżej zdjęcie stoiska na promenadzie, ostatnie z wszystkich tam rozstawionych. Przy okazji trudno też nie zwrócić uwagi na pomocnika Ante, który wypisuje rezerwacje i mówi chyba w każdym języku :D Bardzo sympatyczny facet, którego jednak już teraz łatwiej chyba jest przeskoczyć niż obejść a jak wstaje to czasem z krzesełkiem. Może to też taka przestroga dla każdego, kto ma siedzący tryb pracy.

Ante i jego pomconik.jpg
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 17.08.2015 10:29

Zaczynamy urlop od 12.09, w Pakostane zostaniemy z rodzinką (2+2) 7-15 dni (jak se nam spodoba, dalej nie jedziemy :). Rezerwować coś teraz, czy we wrześniu znajdę coś z widokiem na morze za jakieś 30E, no może max 35E? Może ma ktos jakieś propozycje? Z uwagi na fakt, że będziemy z rocznym, "wózkowym" dzieckiem bliskość piaszczystej plaży będzie zbawieniem :)

pozdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2015 14:21

Blisko nie ma piaszczystej plazy!
Pisano wyżej.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.08.2015 09:13

Uda nam się wyskoczyć na 6 dni do Cro i miała być znowu jesienna Istria, ale wczoraj zdecydowaliśmy się na Pakostane :D Mam nadzieję, że dobry wybór. Zalezy nam na słońcu, popływaniu, snookrowaniu - odpoczynku i odrobinkę zwiedzania. Ten wyjazd to ma być luz...

I tu pytanie: czy we wrześniu (pierwszy tydzień) jest jeszcze dziki tłok i rezerwowanie miejsc na plaży czy już raczej na lekki spokój można liczyć?
App. trafiłam w okolicy Trg Tomasliva (dobra cena ,35 euro/2+1, w ciemno jest szansa na niższą cenę?)., ale gdzie będzie najlepsza plażą? czyli otoczaki z jakimiś skałami i światem podwodnym do snoorkowania? Może gdzieś lepiej będzie podjeżdżać samoch.? Polecacie coś?
Piach i tłum i multum małych dzieci to nie to....
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 18.08.2015 12:30

piekara114 napisał(a):Uda nam się wyskoczyć na 6 dni do Cro i miała być znowu jesienna Istria, ale wczoraj zdecydowaliśmy się na Pakostane :D Mam nadzieję, że dobry wybór. Zalezy nam na słońcu, popływaniu, snookrowaniu - odpoczynku i odrobinkę zwiedzania. Ten wyjazd to ma być luz...

I tu pytanie: czy we wrześniu (pierwszy tydzień) jest jeszcze dziki tłok i rezerwowanie miejsc na plaży czy już raczej na lekki spokój można liczyć?
App. trafiłam w okolicy Trg Tomasliva (dobra cena ,35 euro/2+1, w ciemno jest szansa na niższą cenę?)., ale gdzie będzie najlepsza plażą? czyli otoczaki z jakimiś skałami i światem podwodnym do snoorkowania? Może gdzieś lepiej będzie podjeżdżać samoch.? Polecacie coś?
Piach i tłum i multum małych dzieci to nie to....

Czyli jednak Pakostane? :) Czuję, że to moja sprawka :D
Chyba już o tym rozmawiałyśmy, ale napiszę jeszcze raz: polecam plaże pomiędzy Pakostane i Drage. Wyjeżdżając na magistralę kierujesz się w stronę Drage, jedziesz ok. 1-2 km i po prawej stronie są miejsca gdzie można zostawić samochód i zejść na super plaże, szczególnie fajne do snoorkowania, gdyż wystarczy wejść do wody po kolana i można znaleźć rozgwiazdy. Jeśli chcesz to mogę podesłać parę zdjęć, jak będę w domu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.08.2015 13:22

magg5 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Uda nam się wyskoczyć na 6 dni do Cro i miała być znowu jesienna Istria, ale wczoraj zdecydowaliśmy się na Pakostane :D

Czyli jednak Pakostane? :) Czuję, że to moja sprawka :D

Twoja, Twoja, a raczej jednego z namiarów i cen i większej pewności pogody.
O tej Twojej plaży to czytałam, ale nie wiedziałam, że będzie dobra do snurkowania. A może jeszcze gdzieś warto podjechać aby rybki pooglądać?
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 18.08.2015 13:55

Nam najlepiej oglądało się rybki i inne podwodne stworzenia właśnie tam, ze względu na małą ilość ludzi i "dzikość" tego miejsca. Jadąc za Drage jest jeszcze takie miejsce, gdzie od magistrali w prawo odbija droga asfaltowa (okolice Kampu Kolebic, znak drogowy "Prosika"). Droga ta prowadzi przy samym morzu, po prawej stronie miniesz bar, w którym podają mule. W bliskiej odległości tego baru nie wolno nurkować, ze względu na obecną tam hodowlę muli, ale można pojechać kawałek dalej i dojechać do całkiem fajnej plaży, jest tam miejsce na zostawienie samochodu. Tam również widziałam tam sporo ryb, żywych muli i ostryg, rozgwiazd itd.
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 19.08.2015 10:32

W 2013 roku początek września to niestety jeszcze sporo osób na plaży ale nie jakiś tłok wielki. Większość osób to emeryci i oni niestety zostawiali swoje rzeczy na noc rezerwując sobie najlepsze zacienione miejsca na plaży..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.08.2015 11:56

Jeszcze jedno pytanie: na przeciwko miasteczka są 4 wyspy - czy pływają na nie jakieś stateczki aby móc się tam dostać i posnoorkować? Podejrzewam, że skoro już nie są tak oblegane przez turystów to i świat pod wodny może być tam ciekawy...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.08.2015 12:04

Płynie rano do Vrgady a wieczorem wraca. Było w tematach o Pakostane.
Grendel72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grendel72 » 20.08.2015 21:39

Na wysepki spokojnie można dopłynąć rowerem wodnym albo kajakiem albo wpław, ale w tym ostatnim przypadku lepiej mieć jaskrawy czepek albo cokolwiek widocznego w wodzie przy pływających wokoło łodziach czy motorówkach. Ja zabrałem rodzinkę na wysepkę św. Justyny pontonem z wiosłami (ale nie takim "zabawkowym" za 300-500 zł co to się wygina i wiosła ma z tworzywa oraz burty miękkie i strach odpłynąć czymś takim 100 m od brzegu przy lekkim wietrze) bo wpław większa część załogi mogła by nie dać rady. Nie przyglądałem się specjalnie temu co pod wodą ale patrząc na rozpadliny skał okalające wysepkę widać było, że jest tam ciekawie i gdybym miał wtedy z sobą maskę, to pewnie bym tam popływał. Tak jak już pisano powyżej najlepiej udać się w kierunku Drage gdzie już zanikają plażowicze z Pakostane albo jadranką te 2 km pomiędzy miasteczkami. Zdjęcie poniżej trochę wyolbrzymia odległość od brzegu bo to panorama i wtedy zawsze łączone kadry wykrzywiają lekko to co w realu.

Pakostane z wysepki panoarma.jpg
martaksc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martaksc » 04.09.2015 07:54

Hej,

Ktoś się orietuje gdzie w Pakostane można obejrzeć poniedziałkowy mecz ??? :) / jakaś knajpka z tv/
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 24.10.2015 06:29

Czytam Wasze opinie o Pakostane i zaczyna mi się podobać.
Czy ktoś mógłby podesłać namiar na app.
Będziemy jechali w sierpniu (dokładnego terminu jeszcze nie znam) i chciałbym zmieścić się w cenie app do 80 e.
Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.10.2015 11:55

ogi napisał(a):Czytam Wasze opinie o Pakostane i zaczyna mi się podobać.
Czy ktoś mógłby podesłać namiar na app.
Będziemy jechali w sierpniu (dokładnego terminu jeszcze nie znam) i chciałbym zmieścić się w cenie app do 80 e.
Pozdrawiam

Wpisz lacman, wysłalam Ci na priv więcej info.
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 29.10.2015 18:00

Czy ktoś potrafi podpowuiedziec czy ul. Krste Hegedušića 6 w Pakostane to "dobra" lokalizacja
Link do mapyhttps://www.google.pl/maps/place/Apartments+Danijela/@43.9129075,15.4980129,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x1334cb6283f41ceb:0x5cf54024af16fae4

Może macie inne typy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone