Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtekx37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekx37 » 19.02.2014 13:20

Powiedzcie mi czy woda w morzu w sierpniu czy wrześniu 2013 była ciepła?
Byłem 2 tyg. na przełomie czerwca i lipca to myślałem, że do Bałtyku wchodzę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2014 13:30

Po wiatrach znad lśdu jest to zjawisko normalne.
Różnica w temp. sięga do 10 st. C.
Zjawisko znika po kilku dniach.
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 19.02.2014 13:35

wojtekx37 napisał(a):Powiedzcie mi czy woda w morzu w sierpniu czy wrześniu 2013 była ciepła?
Byłem 2 tyg. na przełomie czerwca i lipca to myślałem, że do Bałtyku wchodzę.

Byłem w drugim i trzecim tygodniu Września i woda miała tak 24-25 stopni. Dla mnie OK
meg7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) meg7 » 19.02.2014 15:12

Jeżeli chodzi o atrakcje dla dzieci na początku czerwca to raczej ich nie będzie.Byłam w 2013 roku od 7.06
i dopiero pod koniec pobytu ruszyła ciuchcia i wypożyczalnia rowerów wodnych.Temperatura wody przez pierwsze dni była jeszcze zimna,po 15.06 cieplutka już.Tam sezon pod koniec czerwca się zaczyna.
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 19.02.2014 16:51

meg7 napisał(a):Jeżeli chodzi o atrakcje dla dzieci na początku czerwca to raczej ich nie będzie.Byłam w 2013 roku od 7.06
i dopiero pod koniec pobytu ruszyła ciuchcia i wypożyczalnia rowerów wodnych.Temperatura wody przez pierwsze dni była jeszcze zimna,po 15.06 cieplutka już.Tam sezon pod koniec czerwca się zaczyna.

Twój post mnie trochę zaniepokoił, ale faktycznie to będzie trochę przed sezonem. Trudno, będziemy kombinować co by dzieciaki się nie nudziły. O zmienie terminu niestety nie ma mowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2014 17:00

audiKSP napisał(a):
meg7 napisał(a):Jeżeli chodzi o atrakcje dla dzieci na początku czerwca to raczej ich nie będzie.Byłam w 2013 roku od 7.06

Twój post mnie trochę zaniepokoił, ale faktycznie to będzie trochę przed sezonem. Trudno, będziemy kombinować co by dzieciaki się nie nudziły. O zmienie terminu niestety nie ma mowy.

Z Pakoštane blisko do Biogradu, tam w czerwcu powinny już działać atrakcje dla dzieci.
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 19.02.2014 17:14

Dzięki Janusz. Na samym początku w planach był właśnie Biograd jednak w konsekwencji wybrałem Pakostane. Wydaje mi się (z tego co tu wyczytałem) urokliwszym miejscem. Jak będzie, zobaczymy :)

A jeśli chodzi o temp. wody to chyba nie ma reguły. Byłem 5 razy w Cro i najcieplejszą wodę miałem w maju w Primosten. Zupa. Zależy chyba od prądów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2014 17:44

Pakoštane dobry wybór. Temperatura wody zależy od wielu czynników: prądów, wiatrów, słońca ....

Kalendar događanja 2014. Pakoštane

08.06. ZABAVNI PROGRAM (21:00)
15.06. NASTUP KUD PAKOŠTANE (21:00)
19.06. ZABAVNI PROGRAM (21:00)
22.06. “ISPRI CRKVE KOLO BALA…” – SMOTRA FOLKLORA (21:00)
25.06. ZABAVNI PROGRAM (21:00)
28.06. FESTIVAL KLAPA “ŠKOLJKA” (21:00) Jedinstveni festival gdje je pozornica napravljena u obliku školjke
03.07. NASTUP KUD PAKOŠTANE (21:00)
06.07. ZABAVNI PROGRAM (21:00)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2014 17:48

antjacek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antjacek » 24.03.2014 11:25

W poprzednich latach chyba w 2011 byłem w Breli ale zainteresowała mnie zmiana. Po tygodniu z żoną postanowiliśmy pojechać do Pakostane. Przepiękne miejsce cudowne stare miasto cmentarz na górze z knajpką na skarpie. Po pierwszej euforii idziemy do wody i ZONK. Zimna woda jak szlak wiatr jak .... Co jest grane pytamy turystów z Polski - podobno przypływ. Ale w tym samym dniu w Breli pięknie i ciepło. Po jednym dniu nie wytrzymaliśmy i wyjazd do Breli bezpośrednio jadę na plaże i do wody. Cudowna ciepła. Zostajemy !!!
Chyba Riwiera Makarska ma specyficzny klimat. Chronione od morza przez wyspy plaże są bardziej ciepłe. Nauczka na przyszłość masz dobrze nie szukaj dziury w całym. Pozdrawiam :-)
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 24.03.2014 11:29

antjacek napisał(a):W poprzednich latach chyba w 2011 byłem w Breli ale zainteresowała mnie zmiana. Po tygodniu z żoną postanowiliśmy pojechać do Pakostane. Przepiękne miejsce cudowne stare miasto cmentarz na górze z knajpką na skarpie. Po pierwszej euforii idziemy do wody i ZONK. Zimna woda jak szlak wiatr jak .... Co jest grane pytamy turystów z Polski - podobno przypływ. Ale w tym samym dniu w Breli pięknie i ciepło. Po jednym dniu nie wytrzymaliśmy i wyjazd do Breli bezpośrednio jadę na plaże i do wody. Cudowna ciepła. Zostajemy !!!
Chyba Riwiera Makarska ma specyficzny klimat. Chronione od morza przez wyspy plaże są bardziej ciepłe. Nauczka na przyszłość masz dobrze nie szukaj dziury w całym. Pozdrawiam :-)

Jakoś byłem w 2 i 3 tygodniu września i woda była bardzo ciepła (24-25 stopni).
wierad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierad » 31.03.2014 19:28

antjacek napisał(a):W poprzednich latach chyba w 2011 byłem w Breli ale zainteresowała mnie zmiana. Po tygodniu z żoną postanowiliśmy pojechać do Pakostane. Przepiękne miejsce cudowne stare miasto cmentarz na górze z knajpką na skarpie. Po pierwszej euforii idziemy do wody i ZONK. Zimna woda jak szlak wiatr jak .... Co jest grane pytamy turystów z Polski - podobno przypływ. Ale w tym samym dniu w Breli pięknie i ciepło. Po jednym dniu nie wytrzymaliśmy i wyjazd do Breli bezpośrednio jadę na plaże i do wody. Cudowna ciepła. Zostajemy !!!

A czy to nie był przypadkiem Primosten a nie Pakostane. Z opisu bardziej wygląda na Primosten.
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 01.05.2014 19:35

W 2012 roku na początku lipca woda w Pakostane po prostu zupa jak wchodziliśmy do wody nie było prawie czuć ochłodzenia :) ale temp. powietrza była 40 stopni i więcej. W 2013r. ten sam termin i na początku woda dość chłodna (najzimniejsza jaką mieliśmy przez 6 lat jeżdżenia do cro) później już troszkę lepiej ale tak jak u nas była długo zima. Ciekawe jak będzie w tym roku wyjazd 6 lipca więc tydzień później i mamy nadzieje że będzie super :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.06.2014 00:10

wierad napisał(a):

A czy to nie był przypadkiem Primosten a nie Pakostane. Z opisu bardziej wygląda na Primosten.

W Pakostane nie ma cmentarza na górze i knajpy na skarpie, W Primosten owszem, jest jedno i drugie.
Byłem tu i tu.
Pakostane jest także osłonięte wyspami, nawet trzema rzędami wysp.
Ciekawe, ludzie jadą i nie wiedzą gdzie byli.
dymek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dymek » 17.06.2014 18:07

No to było tak: wino, rakija, prośek, pyfko i szare komórki zostały wymordowane i akurat te z tym Pakostane-Primosten. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone