Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane - pierwszy raz w Chorwacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 29.08.2014 12:20

Po ponad miesięcznym szukaniu, oglądaniu, czytaniu forum i szukaniu miejsca w Chorwacji nastąpił w końcu upragniony spontaniczny wyjazd do Chorwacji. Wyjechałyśmy z Polski jak zwykle z godzinnym opóźnieniem o 2 w nocy z niedzieli na poniedziałek. Droga minęła bez większych przeszkód poza stacjami z gazem które były jak na lekarstwo w Austrii i Słowenii. Czechy przejechaliśmy bez tankowania bo zapomnieliśmy o tym Państwie i nie wymieniłyśmy waluty :D ale miałyśmy plan zatankować w Austrii, niestety na próżno zjeżdżałyśmy do większości stacji jak i tak nie było gazu, w końcu jakiś Pan na stacji w ogóle nie wiedział co to LPG dopiero jak powiedziałyśmy gaz to zajarzył i powiedział że za 20 km będzie, jaka to była radość :D . W Słowenii też udało się jakąś znaleźć i jakoś dojechałyśmy co celu, niestety przez postoje, szukanie stacji, drobne remonty na autostradzie w Austrii byłyśmy przed godz. 20 no i już ciężko było znaleźć nocleg, więc postanowiłyśmy przespać się na uboczu Pakostanu w aucie, ale pies nas pilnował :D. Z rana we wtorek wyruszyłyśmy na szukanie domu i w ciągu 20 min udało się znaleźć z polecenia pewnej Pani - pokój za 35 euro ale tylko na 6 dni.
128.JPG
Nasze pierwsze mieszkanko

Wzięłyśmy po zastanowieniu bo co będziemy łazić od domu do domu jak z nimi trudno się dogadać, zwłaszcza że większość(starszych osób) nie zna angielskiego i my o niebie a oni o chlebie :). Potem w niedziele córka gospodarzy zadzwoniła do znajomych i parę metrów dalej przeniosłyśmy się do apartamentu ale już za 40 euro :? . Pogoda była słoneczna i piękna przez 11 dni non stop słońce, a byłyśmy w połowie sierpnia, trafiłyśmy super, bo jak czytałam na forum to różnie bywało. Już czasem nawet chciałam odpoczynku od słońca bo miałam uczulenie. Jedynie 2 ostatnie dni w nocy była jakaś burza, deszcz ale na drugi dzień i już była ładna pogoda. W sumie to bez problemu zapakowałabym się w reklamówkę większą. Połowę rzeczy z torby nie wyciągałam, wszystkie ciuchy z długimi rękawami, spodnie ani razu nie ruszyłam. Jeśli chodzi o plaże w centrum to była zaludniona, więc nie było mowy żeby tam leżeć, musiałyśmy wyczaić inne odludne miejsce żeby móc być też z psem. I znalazłyśmy w kierunku Drage, parę osób tam bywało ale nie tyle co w centrum, no i piesek miał schronienie bo było drzewo na plaży
123.JPG
A tu plażę zwiedzałem
72.JPG
Tu odpoczywałem

Pieszo do tego miejsca miałyśmy ok 45 min, ale podjeżdżałyśmy autem, a potem to już 10 min drogi no i zejście ze stromego klifu :? albo przejście parę metrów dalej do schodków cywilizowanych (tylko trzeba było nadrobić trochę drogi). Dość często, na szczęście krótko bywała obok nas kolonia czy obóz z Polski, więc przez te 2 godz trochę głośno było. Plaża odległa może i była fajna bo spokojniejsza, ale cóż kamieni pełno i jeżowców i musiałyśmy zakupić odpowiednie butki :| co nas kosztowało ok 40/35 kun/za parę (jak dobrze pamiętam)
97.JPG
Butki niezbędne do chodzenia po wodzie

Jeśli chodzi o plaże to ich wadą są kamienie i jeżowce, ale mają też swój urok. Szukałam plaże z piaskiem przez wyjazdem, ale teraz żwirek jednak okazał się lepszy bo olejki, ciało itd nie jest w piachu. Na pewno następnym razem trzeba nauczyć się pływać, bo tak to zostało na nam tylko dreptanie na początku morza, bo żeby pokonać te jeżowce i kamienie to trzeba było jakiś to przepłynąć. I maski do pływania trzeba zakupić, bo tam prawie każdy pływa z głową w wodzie 8O.
Miasteczko ogólnie spokojnie, takie jak dla mnie, bez większego tłoku, ale mogłoby być ciut większe jeśli chodzi o bazę gastronomiczną i atrakcje dla dzieci. Do centrum miasta miałyśmy jakieś 10 min, ale to dobrze bo można było w ciszy na tarasie odpocząć i piesek miał do lasku blisko na siu siu :) i co najbardziej mi przeszkadzało to brak tak chodników :? i pełno krzaków a nie ma takiej ładnej trawy jak u nas ( choć do tej pory myślałam że u nas są krzaki na osiedlach). Pies po każdym spacerze miał pełno jakiś kulek, śmieci na uszach i sierści.
C.D.N....
Ostatnio edytowano 29.08.2014 12:55 przez anksma, łącznie edytowano 1 raz
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 29.08.2014 12:37

Witaj :D
Na tegorocznych pobycie w Cro kilka razy byliśmy na plaży w Drage :hut: i po drodze mijaliśmy Pakostane, więc z chęcią się dowiem co przegapiłem 8)
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 30.08.2014 09:26

Witam
Czytałem wiele reklacji ale ta relacja jest taka jakaś swojsko-obiektywna dlatego mnie się podoba.
Albo nie doczytałem jakoś albo nie napisałaś na ile osób dzielone te 35/40euro? Inaczej ilu osobowy pokój? Z tymi plażami w Chorwacji dla osób , które nie potrafią pływać to faktycznie bieda. Maski i rurki też nie mogę zapomnieć , choć moja nie tania jakoś badziewnie się mnie w niej pływa.
Pozdrawiam
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 30.08.2014 09:42

To zależy gdzie są te plaże.W Baskiej Vodzie na całej długości są plaże z łagodnym wejściem i osoby niepływające spokojnie dają radę.Jestem pewny że i w Pakostanie są plaże gdzie spokojnie mogą pluskać się nawet małe dzieci. Problemem Chorwacji jest to że te plaże są znacznie węższe i dlatego te miejskie i zagospodarowane są zawsze mocno oblegane.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.08.2014 11:05

Po ponad miesięcznym szukaniu, oglądaniu, czytaniu forum i szukaniu miejsca w Chorwacji nastąpił w końcu upragniony spontaniczny wyjazd do Chorwacji.

To spontaniczny raczej nie był.
Po drugiej stronie Pakostane mielibyście pinie gratis oraz cień.
Od Drage plaże są bardzo klifowe ale za to odludne.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 09.09.2014 09:53

Zostaję tu u Ciebie i czekam na ciąg dalszy :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.09.2014 10:16

Lista obecności podpisana :lol: :wink:
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 09.09.2014 14:32

Jesli Pakostane to i ja zasiade :)
myslowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) myslowska » 22.09.2014 08:46

Ja również się dosiadam D:
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 31.12.2014 09:13

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Po powrocie trzeba było się rzucić w wir pracy żeby zarabiać na kolejny wyjazd :D A co do pokoju to koszty były rozłożone na 2 osoby.
Co do spontaniczności wyjazdu to chodziło o to że decyzja o wyjeździe była podjęta nagle, że jedziemy a to że szukałam tyle czasu odpowiedniego miejsca to inna sprawa :-).
Pakostane jako miasteczko mi odpowiada ze względu a spokój, choć nie ukrywam że wieczorem po godz. 20 ludu jest sporo i ciężko znaleźć miejsce w lokalu. Ja ogólnie lubię spokojne miejscowości, ale też nie wioski :). Jeśli ktoś szuka rozrywki to na pewno Pakostane odpada. Plaże łagodne owszem były, tylko że to było bardziej w centrum gdzie jest sporo ludzi i z psem za bardzo nie da rady wejść. Dla mnie takie zejście klifem trochę było nie bardzo, ze względu na lęk wysokości, ale jakoś dałam radę, dopóki nie wyczaiłam parę metrów dalej zejścia zrobionego przez ludzi, tylko tyle że trzeba było się trochę cofnąć. Przed wyjazdem szukałam plaż piaszczystych, ale potem przekonałam się że jednak żwirek jest lepszy, ze względu że nic potem nie jest w piachu, wszystko mamy czyste. Co do pływania to chyba trzeba zaliczyć jakiś kurs :lol: chyba że ktoś mi znajdzie w Chorwacji morze bez jeżowców. No właśnie, czy te jeżowce są cały czas i w całej Chorwacji??
Miałam jeszcze opisać bazę gastronomiczną. Jak dla mnie to ceny znacznie droższe niż w Polsce, jeśli chodzi o jedzenie w lokalach. Już nie wspominając o piwie, ceny wysokie, teraz już wiem co trzeba brać z Polski w pierwszej kolejności :lol: Lubię owoce morza, więc raczej z jedzeniem nie miałam problemu, zwłaszcza że nie daleko był Lidl, gdzie robiłyśmy zaopatrzenie, zwłaszcza że owoce morza miały tanie, więc można było w domku zrobić sobie takie jedzenie. Zrobiłam też foto menu jakby ktoś chciał popatrzeć jakie są ceny
menu.jpg
Menu

Bardzo smakowało mi danie z kiełbaskami które podobne były w Lidlu i których zapas wzięłam do domu :D
papu.jpg
Papu

Postanowiłam też spróbować pizzy. Na początku byłam zaskoczona jakąś "śmietaną" na wierzchu 8O ale potem po spróbowaniu z pizzą było super. Ciasto cienkie, nie opadało, pięknie wszystko połączone ze sobą, po prostu lepszej pizzy nigdzie do tej pory nie jadłam.
pizza.jpg
Pizza

Oczywiście nasze podniebienia też skosztowały świnek. 2 porcje talerza, plus chleb, frytki i piwo wyniosło nas ok 120 zł. Jednak talerz wyglądał pokaźnie, niestety zapomniałam strzelić fotki. Dobrze że można też wybrać sobie jaką część świnki chcemy jeść.
swinki.jpg
Wieprzowinka

Podsumowując jedzenie to jak dla mnie w Polsce mam więcej rzeczy do jedzenia, tam jedynie dla mnie to tylko 4 dania wchodziły w grę, a za resztę trochę szkoda było płacić gdyż można było sobie samej zrobić i nie było aż takiego wyboru.
Ogólnie jeśli ktoś pije dużo piwa czy wódki to warto żeby zaopatrzył się w Polsce :D woda też tania nie była. Ogólnie wydaje mi się że żywność jest trochę droga
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 31.12.2014 10:43

Jestem i ja :)
Pewnie, że jest drożej, ale planując wakacje w Chorwacji trzeba być na to przygotowanym ;)
Co do plaż i morza bez jeżowców, to są i takie gdzie spokojnie można wejść bosą stopą, a jeśli już są to jest ich mało i jest niewielkie prawdopodobieństwo, że w nie wdepniesz ;) Więcej jest ich, tam gdzie skały ;) Na dnie, gdzie są drobne kamyczki pomieszane ze żwirkiem jest ich niewiele i to też nie przy brzegu, tylko głębiej :) Np. na Korculi są takie plaże - Pupnatska Luka, Baćva... :)
Pozdrawiam i czekam na c.d. :D
KasiaiPiotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaiPiotrek » 31.12.2014 12:00

zasiadam i ja do stołu :)
renik33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renik33 » 04.01.2015 15:55

Wybieram się do Pakostane na przełomie lipca i sierpnia więc chętnie jeszcze coś poczytam :D
:papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.01.2015 16:20

O Pakostane wiedza na forum jest kompletna.
Czy Wy naprawdę nie macie w sobie nutki odkrywcy?
Wszystko pod pysk, wszystko na tacy, wszystko znane?
Ja czegoś nie rozumiem...

I jeszcze dwa źródła wiedzy.
www.pakostane.hr
http://www.livecamcroatia.com/gradovi-h ... streaming/
Proponuję celować w terminy, kiedy odbywają się festyny we Vranie czy Pakostane.
renik33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renik33 » 04.01.2015 20:31

FUX napisał(a):O Pakostane wiedza na forum jest kompletna.
Czy Wy naprawdę nie macie w sobie nutki odkrywcy?
Wszystko pod pysk, wszystko na tacy, wszystko znane?
Ja czegoś nie rozumiem...

I jeszcze dwa źródła wiedzy.
http://www.pakostane.hr
http://www.livecamcroatia.com/gradovi-h ... streaming/
Proponuję celować w terminy, kiedy odbywają się festyny we Vranie czy Pakostane.

To do mnie? :roll: Jeśli tak, to nigdzie nie napisałam, że szukam jakichkolwiek informacji o Pakostane.... przyznałam tylko, że skoro wybieram się w to miejsce, to chętnie poczytam relacje :D .
Odnoszę wrażenie, że czasami cokolwiek ktoś "nowy" napisze, od razu jest krytykowane przez "starych" bywalców. Na szczęście przeważają tutaj jednak pomocne osoby :D :papa:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone