Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane/baseny termalne/ -- wrzesien 2007

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.10.2007 10:34

Macku - ja czytam z wielką ciekawością, prawie każdy powrót z Chorwacji kończyliśmy na Węgrzech, dwa/trzy dni na basenach termalnych, na 9 wyjazdów - 4 razy w Mezokovesd, raz Bukfurdo, raz Dombovar.
W zeszłym roku był w planie pobyt w Kiskunhalas, ale przedłużyliśmy pobyt w Cro, bo na początku pobytu było mało słońca, a później pogoda się poprawiła, więc zostaliśmy nad morzem do końca urlopu.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.10.2007 11:32

Nam tak bardzo spodobały się termy, że planujemy wypad na Węgry, ale tym razem na wschód. Podobno w tym rejonie nie ma takich problemów językowych, angielski to standard, a nawet pojawiają się informacje w naszym języku. Tydzień takich kąpieli i trochę zwiedzania--winnic, to wspaniały pomysł na odzyskanie pełnej sprawności fizycznej. Mam wykaz ok 90 miejscowości z basenami termalnymi na Węgrzech, znalezienie więc odpowiedniego kąpieliska nie będzie problemem. Nawet bez takiego przewodnika, nie ma problemu. Wystarczy tylko dobrze obserwować znaki, same zaprowadzą do najbliższej termy.
Inaczej sytuacja wygląda w Cro, tam kąpielisk jest mało i warto poznać szlak przed wyjazdem.
Janusz-Ty umiesz człowieka podtrzymać na duchu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.10.2007 13:34

Maćku - zapisz do ulubionych, maszTU kąpieliska w całej Europie

Link podaje, że w Cro jest jedenaście kąpielisk, ale jest dwunaste - w Sveti Martin o którym pisałem we wcześniejszym poście.

Ja na Węgrzech najwięcej razy byłem TU
Ostatnio edytowano 11.10.2007 13:42 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.10.2007 13:39

Zapisane--dzięki :D :D
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 12.10.2007 07:56

Relacja super, czekałam aż skończysz (nie chciałam zaśmiecać).
Polecam wypad do Miskolca, baseny w skałach - według mnie super sprawa i myślę, że również Wam się spodoba.
Pozdrawiam :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.10.2007 08:14

Byłem, widziałem. podobało się :lol: grota jest w Miscolc Tapoca

Obrazek

przed grotą

w grocie
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.10.2007 18:53

Miskolc już mi się podoba, czekam na czas (kasę) i organizuję wypad na kilka dni.
Dzięki
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.10.2007 19:23

Dzięki za relację.
Ja też, z moim 55 w metryce, też coraz bardziej potrzebuję takich
wczasów!
Krzysztof
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 12.10.2007 21:01

maciek1956 napisał(a):Miskolc już mi się podoba, czekam na czas (kasę) i organizuję wypad na kilka dni.
Dzięki

Nie czekaj za długo, bo życie ucieka... :(
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 12.10.2007 21:39

Witam
Relacja rewelcja :P
W przyszłym roku też wracamy przez Węgry, apartament w Budapeszcie już zarezerwowany.
Zainspirowałeś nas i postanowiliśmy stanąć na pół dnia w Varażdinske Toplice, z tąd pytanie - czy jest tam jakiś parking strzeżony (w autku będzie trochę naszego dobytku).
Pozdrawiam
Jacek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.10.2007 15:19

Parkowałem tuż przy hotelu, na dolnym parkingu, obok strażnika. Pytałem się czy jest bezpiecznie, odpowiedż dostałem bardzo pozytywną. Miałem, jak widać było na foto rowery na bagażniku na haku, było też trochę drobiazgów w kabinie.
To jest jedna zdecydowane bezpieczniejszy kraja od naszego.
W Pakostane, na moje pytanie, gdzie mają schowek na rowery, Neda, nasza gospodyni wybuchnęła śmiechem, jaki schowek, stawiaj gdzie chcesz, nikt ich nie ruszy. Pospinałem rowery linkami i znowu spowodowałem wybuch śmiechu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.11.2007 16:37

Maćku... doczytałem wreszcie do końca Twoją relację i mam pytanie... W swoich pieszych wędrówkach w pobliżu Drage nie dotarliście przypadkiem do zatoczki gdzie były 3 campingi z czego jeden się nazywa Romantica, drugi Paradiso (te leżą praktycznie przy jednej plaży), a trzeciego nazwy nie pamiętam, ale leży prawie po drugiej stronie tej zatoczki. Byłem tam w 2003 roku na campingu Paradiso i to właśnie ten camping z czystym sumieniem mogę polecić... I tu pytanie jeśli byliście ... jak to w tej chwili tam wygląda :?:

Pozdrav :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2007 17:21

Dotarliśmy, ale tego dnia nie zabrałem aparatu, mam tylko film z kamery. Stojąc przodem do morza, po prawej stronie jest mały camp, a właściwie raczej pole biwakowe. Był na nim tylko jeden samochód, na polskiej rejestracji. Oba campy po lewej stronie, w "naszym" okresie dosyć puste, kilka, może kilkanaście przyczep, nie wiem dlaczego, ale nie było camperów.
Jeśli dobrze pamiętam teren "zagajony oliwkowo". Nie zwróciłem uwagi na sanitariaty, ale pamiętam, że z żoną mówiliśmy, ze warto tu kiedyś przyjechać camperem (mam nadzieję, że kiedyś kupię). Okolica wydawała się ciekawa, dobra do spacerów (doszliśmy przecież), wejścia do wody niestety nie wszędzie dobre. Tzn. może na campie jest OK, ale np na ścieżce między Drage, a wspominanymi campami, kamienie, ostre, nie zachęcają do kąpieli.
Jeszcze jedno utkwiło nam w pamięci--na drodze przed campami sprzedawali rakiję, niesamowicie drogą, nie kupiliśmy. Cena była takim szokiem, że natychmiast wyleciała z głowy.
Dobrze, ze na tę wycieczkę poszliśmy pieszo, że rowery zostały w domu, to nie jest teren rowerowy.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.11.2007 11:20

Dzięki, szkoda, że nie wzięliście aparatu :(. Jeśli byście się tam wybierali to pytajcie na Paradiso o Mario - właściciela campingu - młody człowiek ;). Możesz wspomnieć, że w 2003 roku tam byliśmy z 2,5 rocznym dzieckiem, a do przeniesienia się do niego z Romanticy namówiły nas Polki, z którymi jeździł na dyskoteki do Drage :D ;) i pozdrów go od nas jeśli będzie pamiętał ;).
Czy w zatoczce stały rowery wodne z napisami for rent - Paradiso :?:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.11.2007 12:18

Rowery wodne--widziałem je w wielu miejscach, ale czy tam były na 100 %, nie pamiętam, może mam to na filmie, w wolnej chwili sprawdzę. Film to nie zdjęcia, trzeba mieć więcej wolnego czasu na "looknięcie".
Pozdrowić nie zapomnę, ale czy Mario będzie pamiętał kto był kilka lat temu :?: , a może są jakieś ciekawostki z tamtego Waszego urlopu, które mu zaległy w pamięci :?:

Ps. z tym aparatem to mam większy problem. Po powrocie z Cro, jadąc na działkę (w sprawie, o której Ci wspominałem), aparat włożyłem do torby i....więcej go nie widziałem, nie mam go do tej pory. Może nadszedł czas na kupno nowego :?: :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pakostane/baseny termalne/ -- wrzesien 2007 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone