Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pakostane 2013 - Chorwacja po raz drugi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotus64
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotus64 » 20.10.2013 18:30

Do napisania tej relacji zabieram się już od ponad miesiąca - czyli właściwie od momentu powrotu z urlopu. Październikowy, chłodny wieczór zachęca do wspomnień, tak więc postaram się zmobilizowac i powrócic wraz z wami do przepięknego kraju jakim jest Chorwacja, a konkretnie do miasteczka PAKOSTANE ok 30 km od Zadaru.

Dlaczego Pakostane??

Analizując posty na forum CRO.PL stwierdziłem, iż ta miejscowośc może byc idealnym punktem wypadowym do takich miejsc jak: Park Krka, Trogir, Zadar. Kierując się jednak przede wszystkim dobrem naszej kochanej córeczki (4 latka), szukałem miejscowości atrakcyjnej pod względem bezpiecznych plaż. Wielotygodniowe buszowanie na forum, oraz analiza miejscowości za pośrednictwem GOOGLE STREET utwierdziła mnie w przekonaniu iż... PAKOSTANE TO BĘDZIE IDEALNE MIEJSCE DO SPĘDZENIA NASZEGO RODZINNEGO URLOPU.

Podróż i zakwaterowanie:

30 sierpnia 2013. Racibórz - Pakostane 1000 km, 13 godzin jazdy z przerwami oczywiście... Na miejscu byliśmy o godzinie 17.00, kwaterkę znaleźliśmy w ciemno w ciągu... 15 minut. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, iż planując urlop w końcu sierpnia, lub na początku września nie warto dokonywac jakichkolwiek rezerwacji w Polsce. Ze znalezieniem apartamentu nie ma najmniejszego problemu - polecam szukac w okolicy ulic: Gupca, Stepinica. 30 euro za 3 osoby, bez dodatkowych opłat za taxe klimatyczną, pokoik z balkonem, WIFI - cóż chciec więcej. Namiary udostępnię w dalszej części swojej relacji - tak więc czytaj uważnie by nie przegapic :-)

Wrażenia z pobytu w Pakostane:

Miejscowośc oblegana przez Polaków. Mimo iż sezon miał się ku końcowi mieliśmy wrażenie, że plażujemy nad Bałtykiem słysząc wokół nasz ojczysty język. Nie brakowało również Czechów, Słowaków - sporadycznie "zdarzył" się Węgier i Niemiec :-) Miasteczko z urokliwym centrum, zachęcającym do wieczornych spacerów. Mimo iż wakacje zaplanowaliśmy na początek września (tradycyjnie już zresztą), było stosunkowo tłoczno. Amatorom ciszy i spokoju polecam plaże w pobliżu kampingu NORDSEE. Jeśli ktoś lubi delikatny żwirek, to również radzę szukac w tych rejonach - zejście do wody łagodne, idealne dla rodzin z dziecmi. Zwolenikom betonowego wybrzeża polecam centrum, natomiast wszystkim którzy lubią czasem odpocząc od palącego słońca - popularną plażę PINE BEACH w pobliżu kampingu KOZARICA. Nam osobiście najbardziej odpowiadał delikatny żwirek i nieco spokoju. Jeśli komuś tej ciszy wciąż byłoby mało - można wybrac się do miejscowości DRAGE oddalonej zaledwie o 7km od Pakostane. Ponadto z DRAGE podziwiac można wspaniałe widoczni na Riwiere Pakostańską.

Wycieczki krajoznawcze:

Tak jak wspomniałem wcześniej - Pakostane - jest świetną bazą wypadową do okolicznych atrakcji. Z uwagi na fakt iż podróżowaliśmy z 4-letnią córeczką - zrezygnowaliśmy z miejsc które mogły ją raczej średnio zainteresowac. Zwiedziliśmy ZADAR, SIBENIK, TROGIR - jako zwolennik urokliwych, starych zabudowań i kamieniczek nie mogłem sobie odmówic wycieczek do tych miejsc. Droga z Pakostane do wspomnianych miejscowości wiedzie magistralą adriatycką. Droga wspaniała, widoczki zapierające dech w piersiach, lecz ze względu na fakt, iż przez całą podróż przejeżdżamy przez nadmorskie kurorty - obowiązują ograniczenia prędkości od których radzę się stosowac. Patrole policyjne zaopatrzone w radary nie należą tutaj do rzadkości. Jadąc w kierunku Trogiru, mijamy, lub przejeżdżamy w pobliżu znanych i cenionych przez polskich turystów miejscowości: VODICE, BRODARICA, ROGOŻNICA, PRIMOSTEN.

Zadar - Dojeżdżając do centrum należy skręcic w lewo za stacją paliw INA. W okolicach szpitala bez trudu można odnaleźc bezpłatne miejsce parkingowe, a następnie ok 1000 metrów spacerkiem do Starego Miasta.

Sibenik - prawdziwa perełka architektoniczna. Spacerki uliczkami starego miasta potrafią dostarczyc niezapomnianych wrażeń - zwłaszcza katedra Św Jakuba, największa pierwotnie zbudowana bez użycia spoiwa. W centrum SIBENIKA panuje niesamowity ruch uliczny, znalezienie miejsca parkingowego graniczy z cudem. Kilka kilometrów przed SIBENIKIEM mijamy most na rzece KRK'a - warto się zatrzymac i uwiecznic niesamowity widoczek na zdjęciu.

Primosten - bardzo znana i ceniona przez polskich turystów miejscowośc, co zresztą było widac i słychac na każdym kroku. Dla nas zdecydowanie za gwarno, za tłoczno. Zwiedzanie okolic Primosten to również niepowtarzalna okazja, aby z dalmatyńskiego wybrzeża zobaczyc widok na otwarte morze.

Trogir - jedno z najpiękniejszych miast w Chorwacji. Nie ma w tym żadnej przesady. Jeśli lubicie zabytki, spacerki po urokliwych promenadkach nadmorskich - Trogir jest stworzony dla was.

c.d.n.
Załączniki:
7.jpg
Drage - widoczek na Riwierę
6.jpg
Pakostane - nasza plaża
5.jpg
Pakostane
4.jpg
Pakostane
3.jpg
centrum Pakostane
2.jpg
zachód słońca - Pakostane
Ostatnio edytowano 25.10.2013 07:03 przez lotus64, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.10.2013 18:43

W Pakoštane byłem dwa razy :lol: więc jestem po raz trzeci :oczko_usmiech: :lol:
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 20.10.2013 19:13

Ja nie byłem ani razu więc tym bardziej poczytam i pooglądam :lol:
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 21.10.2013 13:23

czekamy na cd... :)
lotus64
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotus64 » 21.10.2013 20:23

Vrańskie Jezioro - Największe jezioro w Chorwacji, rezerwat ornitologiczny. Można urządzic sobie spacerek po specjalnie przygotowanych kładkach wzdłuż brzegu jeziora. Prawdziwa gratka dla amatorów przyrody, warto wziąc ze sobą apartat - zwłaszcza z konkretnym obiektywem.

Inne atrakcje, których nie mieliśmy przyjemności zobaczyc:

Park Narodowy Kornati - chorwacki archipelag wysp, który jest widoczny z plaży w Pakostane. Najlepsza widocznośc w godzinach porannych. Warto wybrac się na plażę, przy okazji porannego spacerku po bułki do miejscowej piekarni. Zarówno z Pakostane, jak i z Drage są organizowane rejsy do Kornati. Nie pamiętam ile taka wycieczka kosztuje, ale nie jest to impreza tania - jestem jednak pewien że warto się tam wybrac. Uznaliśmy z żoną, iż wyprawę na Kornati odłożymy sobie na kiedy indziej - kiedy córka podrośnie.

Wodospady KRK'a - miejscowośc Skradin z której urządzane są wycieczki do Parku Narodowego Krka znajduje się kilkadziesiąt kilometrów od Pakostane. Połączenie autostradą, lub magistralą.

Park Narodowy Paklenica - można zwiedzic w drodze do Pakostane, lub przy okazji powrotu do domu. Pasmo gór Welebit robi niesamowite wrażenie.

Dla amatorów kempingów:

W Pakostane znajdują się 2 pola kempingowe - Kozarica, oraz Nordsee. Kozarica to w pełni profesjonalnie przygotowane, odgrodzone pole, gdzie można ustawic przyczepę, namiot lub wynając nowoczesny domek. Plaża przy kempingu jest kamienista, jej częśc jest zazdrzewiona sosnowym lasem. Praktycznie przez całą dobę towarzyszą nam dźwięki cykad - do których trzeba się przyzwyczaic. Pole Nordsee bardzo różni się od Kozarica. Klimat jest tutaj bardziej kameralny. Przy końcu pola namiotowego, tuż przy plaży znajduje się urokliwa knajpka w której wczasowicze biesiadują do późnych godzin nocnych. Jeśli wybieracie się ze zwięrzętami to w przypadku obu pól kempingowych, w pobliżu plaż są znaki informujące o zakazie kąpieli czworonożnych przyjaciół. Trzecie pobliskie pole kempingowe znajduje się w miejscowości Drage - z plaży prezentuje się imponująco, jak jest na terenie pola - nie wiem, nie byłem.

Zakupy w Pakostane:

W pobliżu centrum znajduje się Konsum, lecz jest to mały, zatłoczony market. Amatorom większych zakupów polecam podróż do pobliskiego BIOGRAD NA MORU oddalonego o 6 km - przy drodze głównej znajduje się Lidl, w centrum większy Konsum i kilka innych sieciówek. Z doświadczenia wiem, że nie warto przywozic ze sobą dużej ilości jedzenia z Polski. Jeśli to sobie przeliczymy, to za podstawowe produkty zapłacimy w Chorwacji drożej o jakieś 10-20 procent. Wyjątkiem jest alkohol (zwłaszcza piwo) oraz produkty mięsne - tutaj różnice sięgają nawet 50%. Jeśli chodzi o knajpki i restauracje, to jak przystało na nadmorski kurort w Pakostane jest tego sporo. "Babinki" z miejscowymi specjałami (wino, rakija) również nie należą do rzadkości. Osobiście jednak nie mam zaufania do trunków wytwarzanych w domowych warunkach - babinki omijaliśmy więc szerokim łukiem. W pobliżu centrum funkcjonuje również miejscowy targ - polecam soczyste arbuzy, fasolkę szparagową, pieczarki, ziemniaki.

Czas na kolejną porcję fotek.. Ciąg dalszy relacji nastąpi wkrótce :-)
Załączniki:
t6.jpg
Plaża w Pakostane
t4.jpg
Katedra w Szybeniku
t3.jpg
Widoczek na Primosten
t2.jpg
Trogir
t1.jpg
Trogir
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.10.2013 10:21

lotus64 napisał(a):Dla amatorów kempingów:
W Pakostane znajdują się 2 pola kempingowe

Jest więcej :arrow: informacje-o-kempingach-w-rejonie-zadar-split-t31716.html#p721535

:wink:

Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.10.2013 10:50

to i ja przycupnę;
czekam na to (mam nadzieję że będzie):
lotus64 napisał(a):Vrańskie Jezioro - Największe jezioro w Chorwacji, rezerwat ornitologiczny. Można urządzic sobie spacerek po specjalnie przygotowanych kładkach wzdłuż brzegu jeziora. Prawdziwa gratka dla amatorów przyrody, warto wziąc ze sobą apartat - zwłaszcza z konkretnym obiektywem.
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 22.10.2013 11:10

lotus64 napisał(a):
W Pakostane znajdują się 2 pola kempingowe - Kozarica, oraz Nordsee.

Lotus64...zapewniam Cię, że jest ich o wiele więcej...chociażby Karaba , Dalmacja, i kilka innych małych przydomowych.... :D

lotus64 napisał(a):nie warto przywozic ze sobą dużej ilości jedzenia z Polski. Jeśli to sobie przeliczymy, to za podstawowe produkty zapłacimy w Chorwacji drożej o jakieś 10-20 procent. Wyjątkiem jest alkohol (zwłaszcza piwo) oraz produkty mięsne - tutaj różnice sięgają nawet 50%.

...i woda, której z racji upałów ciągle malo...

lotus64 napisał(a):Babinki" z miejscowymi specjałami (wino, rakija) również nie należą do rzadkości. Osobiście jednak nie mam zaufania do trunków wytwarzanych w domowych warunkach - babinki omijaliśmy więc szerokim łukiem.

...my lubimy ryzyko :D polecamy brzoswiniową rakiję spod lady (przyportowy bazarek )
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 24.10.2013 20:44

Więcej, więcej.. w Pakostane byliśmy w 2012 roku więc bardzo chętnie odświeżę sobie wspomnienia :D
lotus64
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotus64 » 25.10.2013 07:01

Co można robic w Pakostane poza plażowaniem i kąpielą w Adriatyku??

Można wypożyczyc rowerek wodny, chocby po to, by popłynąc do wyspy Św Justyny. Wysepka, oraz znajdująca się na niej kapliczka to nieodzowny element krajobrazu widoczny z plaży w Pakostane. Poza tym dla dobrych pływaków dystans między brzegiem lądu a wysepką jest bezproblemowym do pokonania. Na tych którym nie uśmiecha się nadużywanie siły własnych mięśni, czekają gotowe do wypożyczenia łodzie - znajdziemy je przechadzając się wzdłuż brzegu w kierunku PINE BEACH. Jak przystało na nadmorski kurort, prawdziwe życie w Pakostane zaczyna się po zachodzie słońca. Opustoszałe w ciągu dnia knajpki nagle ożywają. Wszędzie unoszą się zapachy pysznego jedzonka - można delektowac się wieloma potrawami, począwszy od pizzy kończąc na pieczonym prosiaku. W pobliżu kościółka w centrum Pakostane nierzadko odbywają się koncerty, lub występy z udziałem miejscowych artystów. Jednym słowem: dla każdego coś miłego. Potańczyc również można - spotkałem się z lokalami czynnymi od późnych godzin nocnych do białego rana.

Ładowarka do LAPTOPA

No i stało się.. dla człowieka uzależnionego od internetu sytuacja ta wydawałą się tragiczna. Atuem naszej kwatery była możliwośc skorzystania z WIFI. Niestety już drugiego dnia naszego pobytu "padła" nam ładowarka do laptopa. Wyruszyliśmy więc na poszukiwania tego technicznego cudu do pobliskiego BIOGRAD NA MORU. Miasteczko posiada całkiem pokaźne centrum handlowe. Mimo iż znaleźliśmy w nim placówkę specjalizującą się w handlu artykułami elektronicznymi (sklep ROBOT), próżno w nim było szukac uniwersalnej ładowarki do laptopa - towaru powszechnego w niemal każdym polskim markecie. Może to i lepiej... w końcu wakacje mają byc odmianą od codzienności - w tym przypadku odpoczynkiem od komputera.

...ale i tak udało mi się pożyczyc ładowarkę od gospodarza obiektu, który wynajmowaliśmy :-)

c.d.n
Załączniki:
4-oliwk.jpg
oliwkowy ogród przez który wiodła nasza droga na plażę
5-wyspa.jpg
kapliczka na wyspie
1-wyspa.jpg
widoczek na wyspę Św. Justyny - przepiękny, nieprawdaż???
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.10.2013 19:10

Zapisuję się do czytelni i oglądalni :D

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone