Do napisania tej relacji zabieram się już od ponad miesiąca - czyli właściwie od momentu powrotu z urlopu. Październikowy, chłodny wieczór zachęca do wspomnień, tak więc postaram się zmobilizowac i powrócic wraz z wami do przepięknego kraju jakim jest Chorwacja, a konkretnie do miasteczka PAKOSTANE ok 30 km od Zadaru.
Dlaczego Pakostane??
Analizując posty na forum CRO.PL stwierdziłem, iż ta miejscowośc może byc idealnym punktem wypadowym do takich miejsc jak: Park Krka, Trogir, Zadar. Kierując się jednak przede wszystkim dobrem naszej kochanej córeczki (4 latka), szukałem miejscowości atrakcyjnej pod względem bezpiecznych plaż. Wielotygodniowe buszowanie na forum, oraz analiza miejscowości za pośrednictwem GOOGLE STREET utwierdziła mnie w przekonaniu iż... PAKOSTANE TO BĘDZIE IDEALNE MIEJSCE DO SPĘDZENIA NASZEGO RODZINNEGO URLOPU.
Podróż i zakwaterowanie:
30 sierpnia 2013. Racibórz - Pakostane 1000 km, 13 godzin jazdy z przerwami oczywiście... Na miejscu byliśmy o godzinie 17.00, kwaterkę znaleźliśmy w ciemno w ciągu... 15 minut. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, iż planując urlop w końcu sierpnia, lub na początku września nie warto dokonywac jakichkolwiek rezerwacji w Polsce. Ze znalezieniem apartamentu nie ma najmniejszego problemu - polecam szukac w okolicy ulic: Gupca, Stepinica. 30 euro za 3 osoby, bez dodatkowych opłat za taxe klimatyczną, pokoik z balkonem, WIFI - cóż chciec więcej. Namiary udostępnię w dalszej części swojej relacji - tak więc czytaj uważnie by nie przegapic
Wrażenia z pobytu w Pakostane:
Miejscowośc oblegana przez Polaków. Mimo iż sezon miał się ku końcowi mieliśmy wrażenie, że plażujemy nad Bałtykiem słysząc wokół nasz ojczysty język. Nie brakowało również Czechów, Słowaków - sporadycznie "zdarzył" się Węgier i Niemiec Miasteczko z urokliwym centrum, zachęcającym do wieczornych spacerów. Mimo iż wakacje zaplanowaliśmy na początek września (tradycyjnie już zresztą), było stosunkowo tłoczno. Amatorom ciszy i spokoju polecam plaże w pobliżu kampingu NORDSEE. Jeśli ktoś lubi delikatny żwirek, to również radzę szukac w tych rejonach - zejście do wody łagodne, idealne dla rodzin z dziecmi. Zwolenikom betonowego wybrzeża polecam centrum, natomiast wszystkim którzy lubią czasem odpocząc od palącego słońca - popularną plażę PINE BEACH w pobliżu kampingu KOZARICA. Nam osobiście najbardziej odpowiadał delikatny żwirek i nieco spokoju. Jeśli komuś tej ciszy wciąż byłoby mało - można wybrac się do miejscowości DRAGE oddalonej zaledwie o 7km od Pakostane. Ponadto z DRAGE podziwiac można wspaniałe widoczni na Riwiere Pakostańską.
Wycieczki krajoznawcze:
Tak jak wspomniałem wcześniej - Pakostane - jest świetną bazą wypadową do okolicznych atrakcji. Z uwagi na fakt iż podróżowaliśmy z 4-letnią córeczką - zrezygnowaliśmy z miejsc które mogły ją raczej średnio zainteresowac. Zwiedziliśmy ZADAR, SIBENIK, TROGIR - jako zwolennik urokliwych, starych zabudowań i kamieniczek nie mogłem sobie odmówic wycieczek do tych miejsc. Droga z Pakostane do wspomnianych miejscowości wiedzie magistralą adriatycką. Droga wspaniała, widoczki zapierające dech w piersiach, lecz ze względu na fakt, iż przez całą podróż przejeżdżamy przez nadmorskie kurorty - obowiązują ograniczenia prędkości od których radzę się stosowac. Patrole policyjne zaopatrzone w radary nie należą tutaj do rzadkości. Jadąc w kierunku Trogiru, mijamy, lub przejeżdżamy w pobliżu znanych i cenionych przez polskich turystów miejscowości: VODICE, BRODARICA, ROGOŻNICA, PRIMOSTEN.
Zadar - Dojeżdżając do centrum należy skręcic w lewo za stacją paliw INA. W okolicach szpitala bez trudu można odnaleźc bezpłatne miejsce parkingowe, a następnie ok 1000 metrów spacerkiem do Starego Miasta.
Sibenik - prawdziwa perełka architektoniczna. Spacerki uliczkami starego miasta potrafią dostarczyc niezapomnianych wrażeń - zwłaszcza katedra Św Jakuba, największa pierwotnie zbudowana bez użycia spoiwa. W centrum SIBENIKA panuje niesamowity ruch uliczny, znalezienie miejsca parkingowego graniczy z cudem. Kilka kilometrów przed SIBENIKIEM mijamy most na rzece KRK'a - warto się zatrzymac i uwiecznic niesamowity widoczek na zdjęciu.
Primosten - bardzo znana i ceniona przez polskich turystów miejscowośc, co zresztą było widac i słychac na każdym kroku. Dla nas zdecydowanie za gwarno, za tłoczno. Zwiedzanie okolic Primosten to również niepowtarzalna okazja, aby z dalmatyńskiego wybrzeża zobaczyc widok na otwarte morze.
Trogir - jedno z najpiękniejszych miast w Chorwacji. Nie ma w tym żadnej przesady. Jeśli lubicie zabytki, spacerki po urokliwych promenadkach nadmorskich - Trogir jest stworzony dla was.
c.d.n.