Witam. Koło 20 czerwca wybieram się do Chorwacji (wiem że oczywiste no bo o czym to forum ;P) na 10 dni w tym podróż autokarem.
1. Czy wystarczy dowód osobisty (upewniam się) czy trzeba paszport ?
2. Miejsce zamieszkania tam to będą stoki wyspy Uljan. Pytanie. Ładnie tam jest chociaż ktoś był ?
3. Jaki manewr z euro kunami i złotówkami zrobić ? Gdzie pierw na co wymienić ktoś ma radę ? Bo wyczytałem że u nas euro u nich euro na kuny. Ale z naszym kursem nie jestem pewien. Przejeżdżam też przez Czechy, Austrię, Słowenię. Może tam ?
4. Zakaz wwożenia żywności. W końcu forum czy Gazeta Wyborcza ma rację zakaz aktualny czy nie ? Bo zamiar to sandwicher + chleb tostowy + ser taki mam z przyjaciółmi żeby zminimalizować wydatki, uwydatnić % Chorwacki.
5. Jakieś dziwne prawa tam są że jak coś zrobię to płacę duuużo Kun albo gorzej ?
6. U nich od 18 lat sprzedają papierosy i alko ? Czy więcej ?
7. Jaka wódka polecana Chorwacka bo teraz nie mogę znaleźć na forum ?
I piwo ?
8. Na te 10 dni to jak będzie dieta tostowa + coś na wycieczce to ile na dzień kun wziąć ? Proszę o przedział. Plus pamiątki ale nie dziadowskie.
9. Jakie są ceny: piwo 0,5l, wódka (i mocniejsze też może być) 1l, woda 1l, kg pomidorów, jogurt 250ml, kg bananów ? Jak znacie o ceny innych produktów w tym regionie proszę pisać