Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pająki?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa.z
Cromaniak
Pająki?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 13.11.2003 16:57

Byłam w Chorwacji w sierpniu. Czy to możliwe, żeby ukąszenia po pająku swędziały do tej pory?A może to było co innego?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2003 20:38

Zależy...w co ukąsił :wink:
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 14.11.2003 09:19

W stopę, slapol, w stopę. Masz wyobraźnię...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.11.2003 21:19

Ja tylko pytałem w co użarł :lol:
Jak swędzi tylko stopa to pół biedy :lol:
Pzdr
Sławek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.04.2004 13:10

I jak swędzi jeszcze??? :lol:
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 19.04.2004 13:26

Nie, już przestało. Dzięki za troskę :lol:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 19.04.2004 16:48

Ewo, nie przejmuj się docinkami naszych specjalistów od jaj! na pocieszenie przytoczę ci powiedzenie znajomego górala:Panicko, jak wos swyndzi ręka, noga, nic to. Jak wos zacnie swyndzić miendzy duzym palcym u jedny nogi a duzym palcym u drugi, to wołejcie mie, a gibko!
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.04.2004 17:00

Swędzenie to przecież ludzka rzecz i nie ma się czego wstydzić :lol:
Prawda Jolek?
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 19.04.2004 17:47

A skądże do mnie to alibi, Panie Niezawodny??!! Znam inne ludzkie rzeczy, jak np. mylić się, błądzić...Ale ty jesteś NIEZAWODNY i coś w tym jest, bo wszelka fruwająca gadzina mnie kocha. Może być 10 osób i jedna komarica w promieniu kilometra, zgadnij kogo użądli?? A potem już tylko swędzenie... :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.04.2004 18:19

A tak całkiem serio to wam powiem że w zeszłym roku znalazłem w nad Jadranem skorpiona i to w dodatku w apartamencie, na ścianie przy łóżku. Miał ok 2 cm długości i podobno skorpiony chorwackie nie są groźne. A jak zacząłem drążyć temat dalej to okazało się że skorpiony żyją też w Polsce tylko że całkiem malutkie.
A skorpiona oczywiście uwieczniłem na zdjęciu

Natomiast z robactwa chorwackiego to szczerze nie lubię tych wielkich stonóg, które jakoś dziwnie uwielbiają wieczorami i nocą włazić do domów. Największa miała z 10 cm i wyglądała naprawdę paskudnie.
Jedna zabrała się ze mną do Polski bo wlazła do torby z rzeczami i miałem nie lada problem gdy ją odkryłem w domu po powrocie, bo nie wiedziałem co z nią począć. Przeważyła opcja żeby nie zaśmiecać lokalnej fauny obymi gatunkami więc...
Pod tym kątem to współczuję "tym którzy pod namiotami"...

A jak chcecie to o róznych robalach w HR mogę jeszcze sporo powiedzieć bo lubię obserwować przyrodę :lol:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 19.04.2004 19:21

To pozostańmy przy robactwie...a miało być o swędzeniu Ewy...
Dwukrotnie miałam do czynienia tete a' tete ze skorpionem, raz w łazience, a raz w sypialni, centralnie na ścianie, nad łóżkiem.Dwoje w łóżku, to w sam raz, a troje-to tłok, więc los jego był przesądzony, ale wcześniej oczywiście rodzinna fotografia...
Kolejna przygoda dotyczy zielonego konika polnego-giganta, miał chyba z 10 cm długości.Późnym wieczorem kładliśmy się spać, aż tu nagle wrzask z sąsiedniego pokoju. Wszyscy na równe nogi i co się okazało? Po zgaszeniu światła, jedynym świecącym celem dla w/w gada było wysokie czoło, przechodzące w potylicę, naszego wspóltowarzysza z apartamentu. A że sobie je namaścił obficie, albowiem słonko piekło jak zwykle, i nieco przysmażył, więc nasz znajomy zielony na nim przycupnął z lekkim plaskiem. A potem tylko wrzask i ...kupa śmiechu,chociaż nie dla zainteresowanego...
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 19.04.2004 20:55

Wielki zielony świerszcz wskoczył do pokoju póżnym wieczorem.
Na drugie piętro 8O.
Stuknięcie w szybę, cisza, coś przeleciało i wylądowało w drugim kącie pokoju... :?
No to ja.. spod kołdry myk - i na poszukiwania... Nie wiedziałam wtedy jeszcze, czego mam wypatrywać. Znowu coś przeleciało obok i stuknęło się o ścianę... . A ja pobiłam rekord świata we wskakiwaniu pod kołdrę :D
Uratował mnie mój rycerz - kiedy wrócił późno z pracy.
To był duży, zielony świerszcz (koń polny?). 10 cm bez przesady.
To było w ... Białymstoku :D
Brrr... Nie mówcie mi o owadach i innych boskich stworzonkach spotykanych w Chorwacji. Nieświadomość czasem jest błoga.... :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.04.2004 22:42

a to ja napisał(a):Brrr... Nie mówcie mi o owadach i innych boskich stworzonkach spotykanych w Chorwacji. Nieświadomość czasem jest błoga.... :D

No to pozostaje Ci tylko ucieczka przed robalami do Jadrana. Tyle że tam spotkasz rekiny (ludojady oczywiście), ośmiornice, kraby włochate, meduzy itp. o jeżowcach nie wspominając. No ale z nimi to już prędzej idzie się dogadać :lol:
aguszak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aguszak » 22.04.2004 13:56

Szkoda, że natknęłam się na ten wątek. Żyłabym sobie w błogiej nieświadomości, a tu masz...!
Te stonogi i skorpiony nie będą mi dawały spokoju :(
Ale jestem tak zdeterminowana, że pomyślałam: "W Australii miałabyś, Aguszaczku, gorzej... tam wszystko większe niż gdzie indziej na Świecie i jadowite, jak cholerka..." Takie myslenie nastawia mnie nieco pozytywniej ;D

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies