Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag z dziećmi :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewciaku
Croentuzjasta
Pag z dziećmi :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 13:43

Witam serdecznie !!!
Przeczytałam wiele relacji z wakacji na Pagu. Piękne opowieści, cudowne zdjęcia. Po prostu marzenie.
Ja na razie nie mogę się podzielić moimi przeżyciami, bo jadę dopiero za 3 tygodnie. Wątek jednak rozpoczęłam, gdyby ktoś chciał podzielić się swoimi doświadczeniami. Wszelkie rady i wskazówki mile widziane. :D
10.08.2011 wybieramy się z mężem i dwójką dzieci (5 i 10 lat) pod namiot do Novalji.
Po przeczytaniu tak pięknych relacji z Pagu nie zamierzam siedzieć na campingu, tylko pojeździć po całej wyspie.
Najbardziej urzekły mnie plaże w zatoce Girenica, w okolicach Bosany i Metajny.
Szkoda tylko, że aby dotrzeć do mniej zaludnionych miejsc, trzeba przebijać się nieraz przez skały.
Może ktoś mi zaproponuje gdzie są najlepsze plaże dla dzieci, długo płytkie, najlepiej bez jeżowców i bajkowe.
A no i te zachody słońca w Mandre - urocze. :D :D :D
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 21.07.2011 13:57

Sporo jest relacji z Pagu więc warto poczytac konkretne i poogladac fotki.
Co do płytkich plaż to jest ich stosunkowo mało, a w zasadzie ich nie ma 8) - jak ma byc płytko przez 100-150 metrów od brzegu to raczej Rab niż Pag.

W Novaliji fajna plaza dla dzieciaków jest na kempingu Strasko - ale chyba nie wpuszczają tam tylko na plażę - trzeba mieć wykupioną parcelę.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 14:03

Wybierzcie się do Vlasici , będzie płytko, odpoczniecie od kamieni , blisko do lodów, prysznic na miejscu, można coś zjeść. Jeśli czytałaś moją relację, to jest tam kilka zdjęć. Dla dzieci idealnie. Plaża ładna również widokowo.
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Do plaży za Metajną też dojedziecie autem i nie trzeba się będzie przedzierać przez kamienie, jak skręcicie na początku miejscowości w lewo, nie pamiętam dokładnie miejsca. Tam będzie parking i do plaży juz bliziutko.
Obrazek

ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 14:10

helen - Twoje "koty" czytałam jako pierwsze i utwierdziłam się w przekonaniu, że wybraliśmy dobrze. Dzięki za cenne uwagi. Szkoda, że w tym roku nie jedziecie do Cro, bo lektura twoich opowieści jest jak wciągająca książka i te piękne fotki. Może za rok znów podzielisz się z nami piękną opowieścią :D

Kichol- właśnie jedziemy na camping Strasko, głównie dlatego że są tam animacje dla dzieci, a że jedziemy tym razem bez znajomych, nie może im zabraknąć atrakcji. Dobrze, że na miejscu jest fajna plaża, ale ja chciałam zobaczyć plażę wśród księżycowych widoków :D
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 14:13

helen- zapomniałam napisać, że Twoje zdjęcia kalmarów z tymi "nieobranymi" frytkami sprawiły, że chyba spróbuję jak ta potrawa smakuje. Mam nadzieję, że nie jest to taka guma jak inne owoce morza :roll:
O ile się nie mylę, to była konoba Bonaca w Mandre, tak ???

Moje dzieci co do jedzenia są bardzo wybrednie, więc musimy znaleźć jakieś fajne knajpki z dobrym jedzonkiem. :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 14:21

ewciaku napisał(a):helen- zapomniałam napisać, że Twoje zdjęcia kalmarów z tymi "nieobranymi" frytkami sprawiły, że chyba spróbuję jak ta potrawa smakuje. Mam nadzieję, że nie jest to taka guma jak inne owoce morza :roll:
O ile się nie mylę, to była konoba Bonaca w Mandre, tak ???

Moje dzieci co do jedzenia są bardzo wybrednie, więc musimy znaleźć jakieś fajne knajpki z dobrym jedzonkiem. :D

Tak, konoba nazywa się Bonaca, łatwo ją znajdziecie spacerując w Mandre przy morzu. Mogę później wrzucić nasze zdjęcie "z szyldem". Kalmary bardzo smaczne, nie są gumowe , jeśli chcecie takie, to należy zamawiać Pržene lignje . Można je tez kupić w torebce jak frytki u nas, nie wiem jak w Novalji, ale w mandre kupowaliśmy je w porcie. Można tak spróbowac, czy beda smakowały.
Relacja będzie, tylko niestety (a może stety ;) okaże się) nie z Chorwacji.
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 14:24

helen - jakbyś miała chwilkę, to wrzuć proszę szyldzik. A gumowatych stworzeń nie przełknę. Bleee Czyli te dobre, to są Pržene lignje - czyli co, z grilla ????
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 14:31

Nie, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu, z grilla to takie: http://www.kroatien-lexikon.de/index.ph ... it_Mangold , to zielone to blitva , pyszne warzywko ;)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 14:36

Dzięki - w sumie też fajnie wyglądają, ale chyba na smażone się jednak skuszę.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 15:08

Koło konoby Bonaca
Obrazek
Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.07.2011 16:09

Jeśli jedziesz na Strasko, to staraj się rozbić namiot możliwie daleko od Gajaca. Tam dyskoteka łupie do 5-6rano, aż ziemia drży. A i w dzień hałasuja.
Ale Pag piękny.
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 21.07.2011 16:43

longtom - no nie żartuj, my mamy zarezerwowaną parcelę, więc już nie mamy wyboru. Ludzie pisali, że cisza nocna obowiązuje od 22 i faktycznie się tego przestrzega, a tu masz.... dyskoteka do 5 rano. Mam nadzieję, że nie będziemy mieli takiego pecha

helen- dziękuję Ci bardzo, teraz na pewno trafimy :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.07.2011 17:02

ewciaku napisał(a):longtom - no nie żartuj, my mamy zarezerwowaną parcelę, więc już nie mamy wyboru. Ludzie pisali, że cisza nocna obowiązuje od 22 i faktycznie się tego przestrzega, a tu masz.... dyskoteka do 5 rano. Mam nadzieję, że nie będziemy mieli takiego pecha

helen- dziękuję Ci bardzo, teraz na pewno trafimy :D

Na campie cisza nocna obowiązuje i jest przestrzegana. Ale do Gajaca jest blisko. Strasko jest wielkie, więc masz dużą szansę, że gajacowe "atrakcje Cię ominą.
pzdr :wink:
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 21.07.2011 19:47

Szkoda tylko, że aby dotrzeć do mniej zaludnionych miejsc, trzeba przebijać się nieraz przez skały

Bez przesady,do Bosany z Novalii nie trzeba przebijac się przez skały :wink:
Zgadzam się z Helen, że fajna plaża dla dzieciaczków jest we Vasici, ale to z Novalii dość daleko...
Na plaży Cista też jest płytko i "piaszczyście". Tam z kolei w ubiegłym roku w sierpniu było dość sporo ludzi.
Jeśli dzieci są pływające, to spodoba się im każda plaża, choć ja jako przewrażliwiona matka wolę zatoki niż otwarte morze, bo nie ma fal :oops:
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. My startujemy na Pag 12.08 :papa:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 20:04

Fajna była tez Prnjiica http://www.mediteranpag.com/plaze-mesto-pag-s4-sl1.htm , nr 7. Tam są toalety i prysznice, tylko parking płatny.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone