Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PAG pogoda i wiatry czerwiec

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ROBROY1
Globtroter
PAG pogoda i wiatry czerwiec

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROBROY1 » 26.01.2014 13:16

Witam cromaniaków,
Szukam informacji na temat wiejących wiatrów na wyspie PAG (miasto PAG).
Czy są częste i uciążliwe w 2 połowie czerwca, chodzi o dzieciaki.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.01.2014 15:59

Cześć.

Zapytaj agabe.

Pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.01.2014 16:23

Raczej nie ma na to reguły, czy to czerwiec czy inny miesiąc. Ze względu na położenie wyspy na wprost Velebitu może się zdarzyć - podmucha kilka godzin lub ze 2 dni i dalej spokój. Nie jest jednak tak, że wieje non stop tylko dlatego że to wyspa.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 10:38

Na Pagu byłem 2 razy - zawsze druga połowa lipca.
I powiem szczerze wiatrów tam nie uświadczyłem. W dzień zawsze non stop patelnia. Chociaż jednej nocy podczas drugiego wyjazdu musiało chyba powiać bo się dziwnie zimniejsza woda momentalnie z dnia na dzień zrobiła. Zdarzyła się też raz burza ale to była ostatnia noc przed wyjazdem więc nam nie przeszkadzała..;)
dar37@wp.pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dar37@wp.pl » 04.03.2014 08:46

Rok temu na początku lipca w miejscowości Pag wiatr był dosyć uciążliwy, wyrywał parasole na plaży. Wiało 3-4 dni na 10 dni pobytu, ale i tak chętnie bym tam wrócił.
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 14.04.2014 07:54

Witam, ja wybieram się na Pag w tym roku od 20 sierpnia. Jak z pogodą własnie w tym okresie ? Mamy zabierać kurtki :-)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.04.2014 14:02

Tak, weźcie też kożuchy :D

A tak na serio, w ubiegłe wakacje spędziliśmy na Pagu 15 dni w drugiej połowie sierpnia -(9 dni nad zalewem i 6 po zachodniej stronie wyspy) W tym czasie zaliczyliśmy 2 dni kiepskiej pogody. Któregoś dnia nad ranem ok. 4 zaczęła się bura. Wiało mocno, popadał też deszcz, słońce skryło się za chmurami. Po południu zaczęło się przejaśniać. Wystarczyło zamiast koszulki na ramiączka ubrać taką z krótkim rękawem ewentualnie coś cienkiego narzucić chwilami.
Następnego dnia już było bardzo słonecznie ale nad zalewem dmuchało nadal choć już z mniejszą siłą. W tym czasie po drugiej stronie wyspy np. w Gajaku - cisza jak makiem ... :) woda lusterko, żadnej fali, zero wiatru.
Kolejny zonk przyszedł 5 dni później. Rano ok. 9 zerwała się burza, lało jak z cebra i zrobiło się chłodno - krótki rękaw nie wystarczył. Burza nie trwała zbyt długo ale już do wieczora w zasadzie nie było błękitu nieba i pełnego słońca choć się ociepliło.

Morał z tego taki, że dłuższy rękaw się przyda na wszelki wypadek. :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.04.2014 14:34

SewerynR napisał(a):Witam, ja wybieram się na Pag w tym roku od 20 sierpnia. Jak z pogodą własnie w tym okresie ? Mamy zabierać kurtki :-)

A gdzie ostatecznie będziesz stacjonować na Pagu?
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 14.04.2014 14:50

[quote="gusia-s"]Tak, weźcie też kożuchy
Następnego dnia już było bardzo słonecznie ale nad zalewem dmuchało nadal choć już z mniejszą siłą. W tym czasie po drugiej stronie wyspy np. w Gajaku - cisza jak makiem ... :) woda lusterko, żadnej fali, zero wiatru.

W "Gajcu" malo kiedy odczuwa sie bure,a to z racji jego polozenia.W Vidalici,Kustici,Zubovici itd wiatr zrywa dachy z domow, a w Gajcu cisza,czasami nawet nie wiem,ze gdzies tam bura szaleje...ale z tymi kurtkami to lekka przesada,bluza z dlugim rekawem wystarczy.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.04.2014 15:07

Byłam wprawdzie na Pagu w lipcu, a nie w sierpniu, jednak jeśli chodzi o wiatr po wschodniej stronie wyspy, zauważyłam pewną prawidłowość - zrywał się zazwyczaj późnym wieczorem lub nocą, do rana cichł i można było spokojnie plażować. Raz tylko powiało dłużej, do południa. Nawet nam to odpowiadało, bo dało się wieczorem fajnie przewietrzyć mieszkanie i na dobranoc schłodzić je trochę bez użycia klimy.
Dachów nie zrywało ;-)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.04.2014 15:16

W sierpniu sie zdarzyło dwa razy, po (bodajże) trzy dni i noce....
Armagjedon..... :roll: :oczko_usmiech:

W Metajanie dach na jeden konobie poleciaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaał na Zrce. :mrgreen:

Pewien Słoweniec sobie boxa nie domknął: :oczko_usmiech:

Dla mnie największą uciążliwością z tego tytułu jest gwałtowny spadek temp.wody.
Co prawda z termometrem nie chodze, ale myslę, że jakieś 6-7 stopni w dół. :?

A co do czerwca to nie wiem, nie byłem.
Załączniki:
P1160296.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.04.2014 16:01

anakin napisał(a): ... W Metajanie dach na jeden konobie poleciaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaał na Zrce. :mrgreen:

Widać potrzebował się rozeeeeeerwać troszku :lol:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 15.04.2014 18:26

gusia-s napisał(a):
anakin napisał(a): ... W Metajanie dach na jeden konobie poleciaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaał na Zrce. :mrgreen:

Widać potrzebował się rozeeeeeerwać troszku :lol:

po prostu wrzucił na luz... ;)
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 20.02.2018 19:33

Aa co sądzicie o Povljana bo włąśnie chyba tam pierwszy raz zaliczę Pag a jestem w tym pięknym Państwie już 7 raz wstyd ;-) ...

Właśnie o Burze już się zdoktoryzowałem ale do rzeczy jedziemy 23.06 dwa tygodnie i mam pewne przemyślenia że może albo wiać chociaż tam zielono to jak by wiało to chyba by zielono nie było dwa no i ta temperatura wody ... przyzwyczajony do Makarskiej Riwiery lub Damlacji zapomniałem co to zła pogoda lub zimna woda ;-) ...

Co sądzicie czy jest sie czego obawiac ?

AH mam jak Wy pewnie też ustawione temp i pogode w miejscowościach których już byłem na dłużje taka ciekawość ;-) no i wszędzie tam gdzie byłem wlaśnie temperatura średnio o 5 do 10 stopni wyższa o co biega ?
wojak10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak10 » 20.02.2018 23:41

Ja za to mam dużą nadzieję, że po 21 maja będzie ładna pogoda na PAGu :D Ktoś się wybiera w tym okresie?
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat