Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag po Magellańsku

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser
Pag po Magellańsku

Postnapisał(a) boboo » 18.07.2016 09:13

Będzie to relacja chaotyczna i niechronologiczna.
Ot jak mi będzie wygodnie składać mapy na google.
Bo mam taki plan, żeby względną całość zamieścić w googlemaps.
Z trasami, filmami i zdjęciami. A jak będzie vena to i parę opisów też się dołoży.

Wszystkie trasy były rejestrowane przez Endomondo, starałem się mieć to aktywne na telefonie.
Wyszło w sumie dobrze do bardzo dobrze.

Wyjechaliśmy z domu 3 lipca rano (po drodze Stuttgart i Salzburg), wróciliśmy 16 lipca wieczorem.

Nasz sprzęt to ponton Zodiac Futura Fastroller MK III (czyli z powietrzną podłogą) i silnik Suzuki DF30 ATHL (czyli z rumplem).
Obowiązkowe w Chorwacji bimini i zawsze 2 zbiorniki po 25 litrów każdy.
Dwa pełne thermoboxy z napojami i batonikami Corny Schoko :D
Wygodne siedzonka w miarę dobra pogoda i... można zdobywać Pag od morskiej strony 8)
W sumie nakręciliśmy 40 motogodzin i zużyliśmy 120 litrów benzyny.

Przez cały urlop nie użyliśmy ani razu kuchenki (do gotowania) w apartamencie.
Tylko czajnik na kawę/herbatę.
Śniadania polegały na batoniku i kromce chleba z jakąś wędliną i serem,
kolacje z kolei na sałatce ze świeżych warzyw z białym serem (przepis mamy z konoby Porat).
Za to obiady tylko i wyłącznie w konobach/restauracjach, gdzie sobie niczego nie odmawialiśmy.
Starałem się zawsze sterować tak, aby przybić do jakiejś konoby w naszych obiadowych (13-14:00) godzinach.

Zacznę od 11 lipca, tytułowe "magellańskie" :wink: opłynięcie wyspy Pag.

Po kliknięciu na poniższy obrazek powinna się otworzyć mapa.
Na mapie są różne symbole, po kliknięciu na dany symbol otworzą się załączniki (filmy, zdjęcia).
Filmy są w stanie surowym. Ładowane prosto z kamerki (Rollei 420). Dlatego jest, jak jest.
Olga w ramach wolnego czasu i chęci poskłada później jakiś kompletny film opatrzony dźwiękiem.
Ale to później.

A na razie miłego oglądania :papa:

Obrazek
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 18.07.2016 09:42

Fajny tekst.
:smo:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2016 09:52

Obserwuję :lol:
szczaw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) szczaw » 18.07.2016 09:54

tylko pisz często i dużo, oczywiście foty także wstawiaj oj czuje że to będzie relacja ROKU 8O
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 18.07.2016 10:28

I zapomniałem o dość ważnym tekście:

Zdziwienie.
Takie zwykłe, ludzkie zdziwienie.
Nastąpiło ono u mnie pod koniec urlopu, po wyciągnięciu pontonu z wody.
Otóż zdziwiłem się, że nikogo nie "przepłynąłem śrubą", że nie obiłem nikomu łódki przy kei lub w marinie.
Mimo posiadania tak niestosownych siedzonek ograniczających do minimum widoczność z pontonu (vide temat: "Pływanie pontonem w Chorwacji").
Albo jestem dzieckiem szczęścia, albo ktoś, kto nie siedział w takiej konfiguracji, "smolił duby" podpowiadane mu przez wyobraźnię. Niestety, ta go zawiodła.

A teraz idę dalej płukać silniczek i myć ponton.
Zastanawiam się czy w tych "pomyjach" nie ugotować ziemniaków. Słone są :mrgreen:
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 18.07.2016 10:34

Ziemniaki solone solą z Pagu - logiczne
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 18.07.2016 10:42

boboo napisał(a):Śniadania polegały na batoniku i kromce chleba z jakąś wędliną i serem.

I (jak widziałem na filmie) bora Ci nie dała rady.. :mrgreen:
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 18.07.2016 11:22

Nie miała prawa, bo "poranno-wieczorną wstrzemięźliwość" :mrgreen: wynagradzaliśmy sobie obiadami.
Bo gdybym schudł w Chorwacji, to byłoby nas coraz mniej. Polaków.
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 18.07.2016 11:30

Bardzo chętnie bym tak popływał, a że za bardzo nie ma jak, to poczytam i pooglądam pagowe zakątki. ;)
zibi.s
Cromaniak

Postnapisał(a) zibi.s » 18.07.2016 16:49

Ale żeś wykombinował. Podoba się :wink:
Trzecia wyspiarska relacja równolegle.Takiej konkurencji dawno nie było :wink:
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 18.07.2016 17:02

W międzyczasie będę wrzucać luźne zdjęcia, ewentualnie komentarze.

Tutaj nasza macierzysta jednostka
Obrazek

i płyniemy do Metajny po bułki i groszek konserwowy. Po prostu zabrakło.
Obrazek
zibi.s
Cromaniak

Postnapisał(a) zibi.s » 18.07.2016 17:14

boboo napisał(a):W międzyczasie będę wrzucać luźne zdjęcia, ewentualnie komentarze.
Tutaj nasza macierzysta jednostka
i płyniemy do Metajny po bułki i groszek konserwowy. Po prostu zabrakło.

:oczko_usmiech:
Grochówa z bułką na jachcie koło Metajny :wink: Jak to brzmi :mrgreen:
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 18.07.2016 18:05

boboo napisał(a):... to byłoby nas coraz mniej. Polaków.

Witam. Zainteresowały mnie Wasze filmiki, bo sama też kręcę. Relacja inna niż wszystkie. Ta mapka bardzo fajna.
Jedynie brak mi u Ciebie na pontonie polskiej flagi. Jest chorwacka i niemiecka, a polskiej niestety nie. :( :?:
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 18.07.2016 18:11

Flaga taka, jakie numery rejestracyjne.
Na tablicach samochodu też mam literkę"D", a nie "PL".
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 18.07.2016 18:15

boboo napisał(a):Flaga taka, jakie numery rejestracyjne.
Na tablicach samochodu też mam literkę"D", a nie "PL".

A to przepraszam, nie znam się na tym, ale jak zobaczyłam chorwacką flagę, to pomyślałam, że można wieszać kilka flag.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pag po Magellańsku
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies