Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag - Mandre : Wakacje 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutrus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutrus » 26.06.2010 12:03

nero napisał(a):Z zakupami nie ma problemu - w samym Mandre są normalne sklepiki spożywczo/przemysłowe i budka/piekarnia ze świeżym pieczywem, a duży market jest w odległości ok. 10km (będziesz koło niego przejeżdzał jadąc np. do Novalji).
A na drugie pytanko: pewnie, że znamy :wink:
Na zachód słońca musisz wybrać miejsce od otwartego morza i idąc brzegiem z Mandre w lewą stronę napewno coś znajdziesz.
Oczywiście skałki/kamienie są trochę inne, bo chorwackie :lol:
ale wystarczy trochę inwencji i pewnie da się wyczarować coś podobnego.
Nawet moja "druga połówka" (mając w ręku lustrzankę tylko kilka razy) koło naszego apartamentu próbowała. Oczywiście fotce jeszcze dużo brakuje ale to były początki:

Obrazek

Dzięki za odpowiedź.

Zdjęcie rzeczywiście napawa mnie optymizmem na jakieś fajne fotki zachodzącego słońca :D

Na zachód słońca musisz wybrać miejsce od otwartego morza i idąc brzegiem z Mandre w lewą stronę napewno coś znajdziesz.

Myślisz idąc w kierunku Simuni? A może jeszcze jakieś miejsca niekoniecznie w Mandre? Widzę że dużo podróżowaliście w poszukiwaniu plaż więc pewnie jeszcze znacie jakieś inne miejsca.

I jeszcze mam jedno pytanko. Chcemy popłynąć na Kornati. Jest może możliwość płynąć prosto z Mandre albo Simuni czy trzeba pojechać do Zadaru?
miłoszek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miłoszek » 26.06.2010 13:42

Wiadomość dla Melki
Tez chcemy jechać w drugiej połowie sierpnia i tez z dzieckiem 11-miesięcznym.
Moje namiary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 26.06.2010 18:29

mutrus napisał(a):

Myślisz idąc w kierunku Simuni? A może jeszcze jakieś miejsca niekoniecznie w Mandre? Widzę że dużo podróżowaliście w poszukiwaniu plaż więc pewnie jeszcze znacie jakieś inne miejsca.

I jeszcze mam jedno pytanko. Chcemy popłynąć na Kornati. Jest może możliwość płynąć prosto z Mandre albo Simuni czy trzeba pojechać do Zadaru?

Trochę źle to ująłem - miałem na myśli lewą stronę patrząc na mapę czyli idąc z Mandre w kierunku Novalji. Tam praktycznie na całym zachodnim wybrzeżu wyspy znajdziesz zachód słońca z kamieniami.

Na drugie pytanie nie pomogę. Byliśmy przed sezonem i nie było wtedy jeszcze pełnej oferty. Wiem, że napewno z Mandre płyną stateczki na rejsy po wyspach Olib i Silba, ale czy na Kornati też? My byliśmy na Dugim Otoku rok wcześniej więc Kornati zaliczone były przez nas wtedy (chociaż i tak tylko częściowo).
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 05.07.2010 10:41

nero napisał(a):
mutrus napisał(a):

Trochę źle to ująłem - miałem na myśli lewą stronę patrząc na mapę czyli idąc z Mandre w kierunku Novalji. Tam praktycznie na całym zachodnim wybrzeżu wyspy znajdziesz zachód słońca z kamieniami.

Na drugie pytanie nie pomogę. Byliśmy przed sezonem i nie było wtedy jeszcze pełnej oferty. Wiem, że napewno z Mandre płyną stateczki na rejsy po wyspach Olib i Silba, ale czy na Kornati też? My byliśmy na Dugim Otoku rok wcześniej więc Kornati zaliczone były przez nas wtedy (chociaż i tak tylko częściowo).

Witam właśnie wróciłem z Mandre raczej z Mandre nie popłyniesz na Kornati ale napewno z Zadaru popłyniesz.
A i korzystając z okazji chciałem podziękować Nero za jego relacje i zdjęcia z wyspy Pag.To dzięki twojej relacji z wyspy mogliśmy spędzić wspaniałe wakacje w Mandre,było super mieszkaliśmy w willi Velebita czyli po sąsiedzku.

Dziękujemy również 111mirek za pomoc w znalezieniu kwatery w Mandre.
Panteros
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Panteros » 16.07.2010 13:45

Pytałem wcześniej ale niestety nie doczekałem się odpowiedzi czy korzystał ktoś z was z wyprawy stateczkiem bezpośrednio z miasta Pag wiem że są dwie opcje, co ewentualnie polecacie ?

I jeszcze jedno rok temu w samym piasteczku Pag chciałem wypożyćzyć skuter bądź motorówkę ale znaleźć nie umiałem - jest wogóle tam taka opcja.
makr
Odkrywca
Novalja ' 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 17.07.2010 16:35

Witam, świeże fotki z Pagu...

1. Plaża Babe - Novalja
Obrazek

2. Plaża między Novalją a kempingiem Strasko
Obrazek

3. Plaża za Metajną, rewelacja ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

4. Przed Metajną... plaża Plat.
Obrazek

5. Święty Duch...
Obrazek

6. Żrce

Obrazek

pozdrawiam i miłego wypoczynku.
Ostatnio edytowano 17.07.2010 18:08 przez makr, łącznie edytowano 1 raz
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 17.07.2010 17:03

makr te zdjęcia z plaży za i przed Metajną niesamowicie mnie urzekły. Za dwa tygodnie będziemy na Pagu. Czy łatwo na te plaże trafić?
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 17.07.2010 17:40

ANITA:) napisał(a):makr te zdjęcia z plaży za i przed Metajną niesamowicie mnie urzekły. Za dwa tygodnie będziemy na Pagu. Czy łatwo na te plaże trafić?

Są po drugiej stronie zatoki , nad którą leży Pag. musiałabyś jechać do Novaliji i stąd na Kustici, Zubovivi - na Metajne, wszystkie miejscowości po drodze są małe i ładniutkie. Ale plaża "za" Metajną - Rucice - rewelacja. Chyba najładniejsza.
Mapka tutaj:
http://www.tz-novalja.hr/hr/9/index.html
nero
Cromaniak
Re: Novalja ' 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 17.07.2010 17:51

makr napisał(a):Witam, świeże fotki z Pagu...

8O i o to właśnie chodziło :D
Jak to miło powspominać ....
makr
Odkrywca
Re: Novalja ' 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 17.07.2010 18:06

nero napisał(a):
makr napisał(a):Witam, świeże fotki z Pagu...

8O i o to właśnie chodziło :D
Jak to miło powspominać ....

Dzięki waszej foto - relacji zdecydowałem się na Pag ;), było świetnie.
beklin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beklin » 24.07.2010 13:53

Ja również dzięki relacji nero zdecydowałem się na Pag. Dziś właśnie wróciłem z dwutygodniowego lenistwa na plażach tej niesamowitej wyspy! Nie żałuję! Wybór słuszny!
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 24.07.2010 16:56

Dzięki NERO :D :D :D .

Ja też wróciłem z Pagu.
Szczególnie mnie zachwyciły okolice Dubravy,Sv.Marija i Marco,Filinio i Sv.Duh.
Poznałem to wybrzeze dość szczegółowo
Wyprawa piesza od Metajny do Pażkich Vrat przez pustynie to była niezaponiana,fantastyczna sprawa.
Wróce tam.

pozdrav
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 25.07.2010 21:18

Już gdzieś o tym pisałem ale może Pan makr może polecić jakieś spokojne "wyobcowane" ale urocze miejsce na zakwaterowanie z dala od hałasu i tłumu? Na Pag oczywiście.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.07.2010 06:58

m82m napisał(a):Wyprawa piesza od Metajny do Pażkich Vrat przez pustynie to była niezaponiana,fantastyczna sprawa.
Wróce tam.
pozdrav

:wink:
111mirek
Odkrywca
Mandre 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) 111mirek » 30.07.2010 20:39

Od powrotu z Pagu minął ponad miesiąc, więc najwyższy czas coś skrobnąć, bo pamięć bywa zawodna. Z Miechowa wyjechaliśmy 8 czerwca o godzinie 21.30, a na miejscu byliśmy około 15. Trasa Miechów-Kraków-Chyżne-Rużomberok-Sahy-Budapeszt M-0-Letenye/Gorican-Zagrzeb-Karlowac-Mandre. Podróż powrotna trwała 15,5 godziny, z tym, że tym razem jechaliśmy przez centrum Budapesztu. Jazda przez Węgry i Chorwację to już przyjemność ze względu na autostrady. Gorzej Słowacja, a najgorzej ... wiadomo.
Winiety: Na Słowację w Chyżnem, na Węgry na pierwszej stacji paliw na Węgrzech.

Kłopoty w czasie wakacji:
1. awaria CB radia tuż przed wyjazdem,
2. złe oznakowanie objazdu w miasteczku Sahy (remont drogi) i 0,5 godziny straty.
3. rozmowa z węgierskim policjantem (na przejściu Cro-Hu) po tym, jak jechałem autostradą pod prądJ (aby kupić winietę Hu należy iść na piechotę do budki, a ja po ułańsku pojechałem samochodem).

Jechaliśmy na zmianę z żoną posilając się napojami o wdzięcznej nazwie Kałasznikow. Wyspa zachwyciła nas krajobrazami, co wraz z serpentynami zmniejszyło prędkość jazdy. Wszędzie jak okiem sięgnąć kamienie i mniejsze lub większe góry oraz trochę roślinności.

Po dotarciu do Mandre po kilku minutach poszukiwań znaleźliśmy dom Maricy oddalony od morza o około 40 metrów. Zachwytom nie było końca. Z apartamentu poleconego przez Nero byliśmy bardzo zadowoleni.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
W połowie czerwca nie było zbyt wielu turystów, więc mogliśmy wybierać najdogodniejsze dla nas miejsca na plaży.
Obrazek
W czasie pobytu zrobiliśmy kilka wypadów samochodem do okolicznych miasteczek, a także dalej na południe, do Zadaru i Szibenika. W Pagu, Zadarze i Szibeniku zachwyciły nas zabytkowe budowle, natomiast w okolicy Lun można było spotkać drzewa oliwne, które miały nawet 1500 lat; w Nowalji koniecznie musieliśmy zwiedzić rzymski akwedukt, który funkcjonował od I do III wieku n.e.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Z Nowalji można się wybrać katamaranem na całodniową wycieczkę na wyspę Rab jednak z powodu mojej gafy nie udało nam się tam popłynąć. Kemping w Szimuni zapewnił nam piękne kolory morza, odrobinę prawdziwego! drobnego piasku i zajęcia z rytmiki w wodzie (w roli obserwatorów:). Wieczory poświęcaliśmy na spacery brzegiem morza i urocze zachody słońca, które oglądaliśmy z cypelka koło portu w Mandre oraz z nabrzeża w Lun.

Chorwackie rybki kupione w Mandre i Szimuni były przepyszne; kosztowaliśmy też kilku gatunków miodu, paskiego sera oraz szynki. Mylił się ten, kto pisał, że chorwackie lody nie są pyszne.

Piękna pogoda, biel gór, złoto-szare zachody słońca, szmaragd wody - a wszędzie unosił się lawendowy zapach... Takie to były noce i dnie...

Na zakończenie pozdrowienia dla Nero dzięki któremu wybrałem Mandre oraz rodaków spotkanych na wyspie-szczególnie zaś dla michalek_101, który zamieszkał z rodziną w sąsiednim domku.
PS. O ile czas pozwoli, to zamieszczę jakieś zdjęcie.[code][/code]
Ostatnio edytowano 18.12.2010 20:53 przez 111mirek, łącznie edytowano 10 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pag - Mandre : Wakacje 2009 - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone