Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag - Kustici

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KAka2211
Autostopowicz
Pag - Kustici

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAka2211 » 22.01.2010 14:43

Witam.
W czerwcu wybieram się razem z koleżanką i jej rodziną na Pag. Konkretnie do Kustici. Moje pytanie jest skierowane do osób które już tam były, i mogłyby coś powiedzieć. Chciałabym się dowiedzieć czy jest to miasteczko z rodzaju.... przyjaznych ? :) Ogólnie jak się tam żyje.

Z góry dziękuję. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.01.2010 15:02

Kustići to nie miasteczko; tylko osada (nie można nawet nazwać tego wioską) w gminie Novalja (konkretnie Barbat) nad Zalewem Paškim. Kilka domów i nic więcej.
Pozdrawiam
andrzejdobosz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejdobosz » 30.01.2010 17:05

Byłem w lipcu w Kustici 2 tygodnie -moim zdaniem bardzo fajnie zagospodarowana wioska turystyczna,wszedzie 20m do morza,porobione zejscia dla dzieci, jest knajpka, sklep, piekarnia cóz wiecej potrzeba.
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 06.02.2010 11:54

Dokładnie - raczej wioseczka. Ale urokliwa. Byłem w ub. roku na Pagu i wybieram się w lipcu ponownie. Generalnie jest o robić, a mając samochód można pojeździć na przepiękne plaże - w Metajna, Mandre, lub na Pagu - sveti plażi - sv Marco, sv Duch, sv Maria - po prostu bosko. Znajomi, którzy jadą z nami w tym roku podjęli natychmiastową decyzję o wyjeździe jak zobaczyli zdjęcia plaż i wody - przepięknie. Moje dzieci ciągle pytają kiedy do Chorwacji jedziemy...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 18.02.2010 11:31

Czy ktoś może coś powiedzieć o Lun i Simuni. Czy to takie "zadupie" czy mają charakter i spokojne plaże? Prawie sprzeczność, prawda? Chodzi o wasze wrażenia.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.02.2010 11:57

Simuni - przed i po sezonie duży spokój, to niewielka miejscowość z 1 sklepem, położona głównie na małym półwyspie, jest tam trochę apartamentów do wynajęcia ale odniosłem wrażenie że jest tam drożej niż gdzie indziej na Pagu. Płasko, widoków na morze raczej nie ma. Z jednej strony półwyspu (tej plażowej) wielki camping Simuni, może być głośno od ślizgaczy, sporo pływa łódek, motorówek itp . Plaża żwirkowa, dość długa, zacieniona piniami, w wodzie spore kamienie. Z drugiej strony, tzw stare Simuni, tam spora marina, plaż nie ma.

Byłem pierwszy raz, podobało mi się. Będąc na Pagu po raz drugi uznałem że są tam fajniejsze miejsca.

Plaża w Simuni

Obrazek

Obrazek

Lun - tam raczej apartamentów nie ma, poza tym miejscowość nie leży nad samym morzem. Tovarnele, to bardziej wczasowe miejsce, tuż obok. Jeżeli chodzi o charakter, na pewno ma go więcej niż Simuni. Plaże w samej miejscowości raczej beznadziejne, ale w okolicach można znaleźć puste małe plażyczki.

Obrazek

Obrazek

Simuni jako położone w środku wyspy jest lepszą bazą wypadową. Ale jakbym miał pojechać jeszcze raz na Pag, wybrałabym albo miasto Pag (tylko poza sezonem), albo Metajnę, albo Bosanę :roll: .
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 18.02.2010 12:11

Z jakich powodów?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.02.2010 13:10

W zatoce są przepiękne widoki, zależy z której strony się mieszka, albo na wyspę Pag, albo na jej półwyspy zamykające zatokę i Velebit. Poza tym są tam fajniejsze wg mnie plaże.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.02.2010 13:59

Moim zdaniem z Bosany najpiękniejsze widoki.. (bo i Velebit i druga strona zalewu paškiego czyli właśnie okolice Metajny - a te z nagimi białymi skałami pięknie prezentują się na tle Velebitu)....
Co do Lunu i Tovarneli... Lun rzeczywiście położony jest ponad poziomem morza, ale można poszukać po zatokach od strony otwartego morza kilka kilometrów przed Lunem: Dudići, Jakišnica, Potočnica (pod warunkiem, że wypoczynek w zatokach wchodzi w grę).
Pozdrawiam
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 19.02.2010 10:38

kulka53 napisał(a): Z drugiej strony, tzw stare Simuni, tam spora marina, plaż nie ma.

Plaże są, ale trzeba dojechać kamienistą dróżką, która odchodzi w prawo od wjazdu do Mariny (otoczaki, a w dnie piasek)
Obrazek
encomp
Odkrywca
Pag plaża Konjsko/Sveta Maria

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 28.02.2010 15:50

Obrazek

Obrazek
Obrazek
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 26.02.2014 22:35

A może ktoś ma zdjęcia z Kustici? Plaży i wioski.Mamy ochotę się wybrać w tym roku ,ale znajomi obawiają się,że to za duża dziura.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2014 08:24

sloninka2 napisał(a):A może ktoś ma zdjęcia z Kustici?

Wujek ma
:wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 14.04.2014 17:29

Ja byłem w Kustici. Dla mnie miejsce bardzo dobre. Niedaleko do Novalji, gdybyście chcieli na imprezę na ZRCE. Zresztą ZRCE jest po drugiej stronie zatoki więc wszystko widać ;) Kustici to osada - wioska z kilkunastoma domami wzdłuż ulicy. W samym Kustici jest jest piekarnia (przynajmniej była), jest sklep, w Novalji jest market Konzum, są ze 2-3 konoby, gdzie można się napić piwka. Jak chcesz mam namiary na nocleg w Kustici. Chwilę wcześniej jest równie niewielka osada Caska - plaża ładniejsza, do Novalji bliżej. Tam równiez byłem i mam namiar na nocleg. Polecam miejsca dla tych co w dzień chcą odpocząć w ciszy a wieczorem wyskoczyć potańczyć i się pobawić..

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone