Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag i Hvar - sierpień 2020 - Michał

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.08.2020 22:02

Witajcie :papa:

Czas na kolejną relację. W tym dziwnym roku, w którym dość spora część naszego życia uległa mocnym zmianom ... Oczywiście odwołuję się do Covid19. Od okolic kwietnia, ciągle z żoną zastanawialiśmy się, czy uda się wyjechać :roll: Apartmany w obu miejscach rezerwowałem już we wrześniu ubiegłego roku i w każdym były popłacone zaliczki :roll:
W każdym razie, udało się, jak było - ja wiem 8) Wam postaram się wszystko opisać, choć zdaję sobie sprawę, że nie będę odkrywczy, przed wieloma z was tu na forum, których znają obie wyspy o wiele lepiej niż ja zdołałem poznać w trakcie tych kilku dni na każdej z nich :D

To co, jedziemy ? :wink:

DSC_6675_00001.jpg

DSC_6995_00002.jpg

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 18.08.2020 22:08

Pag pokochałem 2 lata temu, Hvar teraz mnie rozkochowuje - więc jestem siedząc na tarasie apartmanu w Starim Gradzie.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.08.2020 22:12

majkik75 napisał(a):
To co, jedziemy ? :wink:

....

Jak najbardziej :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2020 22:18

Jasne, że jedziemy! :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.08.2020 22:51

To jedźmy już. :-)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.08.2020 11:22

Założenia wyjazdu ;)

Napiszę na samym początku: tak, uważam, że Covid jest, jest realnym zagrożeniem i od początku kiedy dotarł do Polski, bardzo mocno ograniczyliśmy strefę "społeczną" życia. W związku z tym, mocno się zastanawialiśmy co zrobić, jeśli z jakichś względów nie będziemy mogli wyjechać do Cro. Podjęliśmy decyzję, że po prostu posiedzimy w domu, pojeździmy intensywniej rowerami, będzie co robić.
Oczywiście, można pojechać "gdzieś w Polskę", ale obserwując już od końca czerwca co zaczęło się dziać nad morzem, czy w górach, byłaby to bezsensowna decyzja :roll:
Miałem poczucie, że w Cro i to jeszcze przy takim wyborze miejsc jak w tym roku, znajdziemy bez problemu miejsce na plaży oddalone od ludzi. Pomijam oczywiście konoby, bo w tym roku, chodzenie po knajpach jest dla mnie osobiście niepotrzebnym narażaniem siebie i innych.
Tyle w tym temacie.

Jak już byliśmy "pewni" na dosłownie 2 dni przed wyjazdem, że na chwile obecną można wyjechać (co nie zmieniało faktu, że przecież w trakcie pobytu mogły państwa tranzytowe choćby wprowadzić kwarantannę), kupiłem winiety SK i HU, Entercroatia wypełniłem już wcześniej.
Jeden apartman był rezerwowany przez Booking, pisałem do niego, to odpisali, ze mogę zrezygnować bez problemu (Booking by oddał mi kasę), drugi był rezerwowany mailowo, i tam dostałem informację, że w razie czego możemy się dogadać co do przeniesienia rezerwacji na następny rok (to też jakaś opcja).

Tak więc zrobiliśmy większe zakupy w PL, zabraliśmy co mogliśmy ze sobą. Samochód w tym roku był wyjątkowo wypakowany :lol:
Ruszyliśmy w sobotę o 19 spod Łodzi i przez Słowację i Węgry dobiliśmy około 9 rano do Prizny na prom na Pag. Wybrałem tą wersję, bo kalkulowała mi się lepiej czasowo i kosztowo w stosunku do drogi lądowej przez Paški most. Prom za nasz samochód + 4 osoby wyniósł 129 Kun.
Co do samej drogi, to uważam, ze w tym roku wyjątkowo pusto było, jechało się rewelacyjnie. Jedynie czekaliśmy na sprawdzenie dokumentów na granicy węgierko-chorwackiej, sprawdzane były też dokumenty samochodu, Entercroatia nikt nie prosił.

Na promie niewielka ilość osób w maseczkach, my przeszliśmy w maseczkach w takie miejsce, gdzie nie było dużo ludzi, wtedy już można było lekko odetchnąć. Prom płynął jakieś 30 minut, może krócej, szybko zleciało.

IMG_20200802_110755361_HDR.jpg

IMG_20200802_110723129.jpg

IMG_20200802_110702892.jpg

To był mój "pierwszy" prom w życiu :oops: ale jest fajne wrażenie jak się na niego wjeżdża ... Nie spodziewałem się, ze może tyle wjechać na niego aut. A to przecież nie jest największy prom ... Generalnie staliśmy w kolejce aut dość daleko i myśleliśmy że na ten się juz nie załapiemy, ale wjechaliśmy. Zatrzymaliśmy się tu gdzie czerwone kółko, więc kawałek drogi, ale na prom się dostaliśmy.

prom_Prizna.jpg

Po wyjechaniu na ląd, do Zubovici mieliśmy 13 km, więc chwila. Około 11 byliśmy już w apartmanie.

pozdrawiam, Michał
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 19.08.2020 11:57

majkik75 napisał(a):Założenia wyjazdu ;)

Napiszę na samym początku: tak, uważam, że Covid jest, jest realnym zagrożeniem i od początku kiedy dotarł do Polski, bardzo mocno ograniczyliśmy strefę "społeczną" życia. W związku z tym, mocno się zastanawialiśmy co zrobić, jeśli z jakichś względów nie będziemy mogli wyjechać do Cro. Podjęliśmy decyzję, że po prostu posiedzimy w domu, pojeździmy intensywniej rowerami, będzie co robić.
Oczywiście, można pojechać "gdzieś w Polskę", ale obserwując już od końca czerwca co zaczęło się dziać nad morzem, czy w górach, byłaby to bezsensowna decyzja :roll:

Mam dokładnie takie samo podejście i również alternatywą jest dla nas zostanie w domu i pojeżdżenie rowerami w bliższej lub dalszej okolicy :) "Gdzieś w Polsce" w ogóle nie rozważam z tych samych powodów. Jednak urlop już od poniedziałku, wstępne plany są, a ja wciąż się waham... Na razie czytam relacje, więc do Twojej również dołączam :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.08.2020 12:16

Bardzo mądre podejście Michale do wyjazdu. Szkoda tylko, że w naszym kraju jest tak wielu ciemniaków, którzy doprowadzili i ciągle doprowadzają do tego, że siedzimy obecnie na tykającej bombie. Pozdrawiam.
Niclaus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 19.08.2020 12:29

Habanero napisał(a):Szkoda tylko, że w naszym kraju jest tak wielu ciemniaków, którzy doprowadzili i ciągle doprowadzają do tego, że siedzimy obecnie na tykającej bombie. Pozdrawiam.

Haha Zapisałeś się już na "listę szczepionkową"?
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 19.08.2020 13:19

Na prom nie zdążyłam, ale dogoniłam Was w Zubovińči :wink:, i dalej już, będziemy spędzać te wakacje razem :lol: :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.08.2020 13:42

majkik75 napisał(a): tak, uważam, że Covid jest, jest realnym zagrożeniem i od początku kiedy dotarł do Polski, bardzo mocno ograniczyliśmy strefę "społeczną" życia.
(...)
Miałem poczucie, że w Cro i to jeszcze przy takim wyborze miejsc jak w tym roku, znajdziemy bez problemu miejsce na plaży oddalone od ludzi. Pomijam oczywiście konoby, bo w tym roku, chodzenie po knajpach jest dla mnie osobiście niepotrzebnym narażaniem siebie i innych.

Nasze założenia były bardzo podobne. Na Pagu udało nam się znaleźć miejsca daleko od ludzi bez żadnego problemu: plażowaliśmy samotnie lub nie bliżej niż jakieś 30m od innych, a zazwyczaj sporo dalej. Posiłki przygotowywaliśmy sami, wizyty w sklepach ograniczone do minimum. Urlop był spokojny, lecz wcale nie nudny - piesze wędrówki po wyspie i poza nią bardzo mi się podobały. Dawno się tak nie zrelaksowałam.

W tym roku Hvar i Pag mocno u mnie rywalizowały jako miejsca docelowe - wygrał Pag ze względów logistycznych, ale za Hvarem też tęsknię. Ciekawa jestem Twoich wrażeń przy tak kontrastowym zestawieniu wakacyjnych destynacji. :)

Przegapiłam gdzieś datę rozpoczęcia podróży czy jej nie było?...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.08.2020 14:49

Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)

Na razie nie odpisuję po kolei, bo do pewnych kwestii na pewno się odniosę w dalszej części relacji.

mikromir - faktycznie, nie podałem czasu wyjazdu :oops: Ruszyliśmy 01.08 około 19. W domu byliśmy z powrotem 15.08 około 18, ale wszystko będzie po kolei ;)

pozdrawiam, Michał
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.08.2020 16:24

Pag i Hvar wydają mi się doskonałym połączeniem. Bardzo miło wspominam obie wyspy. Będę zaglądać :)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.08.2020 17:44

Niclaus napisał(a):
Habanero napisał(a):Szkoda tylko, że w naszym kraju jest tak wielu ciemniaków, którzy doprowadzili i ciągle doprowadzają do tego, że siedzimy obecnie na tykającej bombie. Pozdrawiam.

Haha Zapisałeś się już na "listę szczepionkową"?

Ci którzy umierali i ich rodziny modlili się o nią.
Pewnie robiłbyś to samo na ich miejscu i dałbyś sobie wszczepić wszystko,
żeby mieć szansę, nadzieję na przeżycie (np. mamy , taty)
Ale póki nas to nie dotyczy, to wiesz jak jest ,.... urka burka król podwórka.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.08.2020 20:08

Habanero napisał(a):Ci którzy umierali i ich rodziny modlili się o nią.
Pewnie robiłbyś to samo na ich miejscu i dałbyś sobie wszczepić wszystko,
żeby mieć szansę, nadzieję na przeżycie (np. mamy , taty)

Konrad, jak bardzo mocno podpisuję się pod tym co napisałeś ...

pozdrawiam, Michał
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies