Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag i Hvar - sierpień 2020 - Michał

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.09.2020 09:10

Miejscówka genialna, ja mam tylko jeden problem z takimi miejscami: brak piekarni... o ile inne zakupy można zrobić większe - tak, by ruszać się raz na parę dni w celu uzupełnienia zapasów, to jednak codzienna poranna jazda po świeże pieczywo mnie trochę odstrasza... a ja lubię świeże pieczywo :D i muszę zjeść śniadanie wcześnie rano, bez śniadania wszelka aktywność jest niemożliwa :wink:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 08.09.2020 11:44

Magda O. napisał(a):Miejscówka genialna, ja mam tylko jeden problem z takimi miejscami: brak piekarni... :

O, to, to ! Jak do tej pory tylko raz mieliśmy miejscówkę przy plaży i probem pieczywa rozwiązaliśmy tak, że kupiliśmy na zapas, a potem była reanimacja kruha w piekarniku. Ale to nie to samo :roll:

Fajnie jest tak mieszkać prawie na plaży, ale tylko wtedy, kiedy się człowiek z tej plaży nie ma zamiaru ruszać przez większość urlopu. Ja chyba jeszcze nie dojrzałam do tej formy :wink:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 11:46

piotrf napisał(a):Świetna miejscówka , Michale , na wakacyjny odpoczynek niemal idealna 8)

Pozdrawiam
Piotr

Dzięki :) A co by musiało być jeszcze, żeby usunąć słowo "niemal" z opisu ? ;) :papa:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 11:48

Magda O. napisał(a):Miejscówka genialna, ja mam tylko jeden problem z takimi miejscami: brak piekarni... o ile inne zakupy można zrobić większe - tak, by ruszać się raz na parę dni w celu uzupełnienia zapasów, to jednak codzienna poranna jazda po świeże pieczywo mnie trochę odstrasza... a ja lubię świeże pieczywo :D i muszę zjeść śniadanie wcześnie rano, bez śniadania wszelka aktywność jest niemożliwa :wink:

Tak, faktycznie, w najbliższej okolicy nie ma sklepu, ale kupujemy zawsze kruh z jakimś zapasem i na powiedzmy 2-3 dni wystarcza. A ze co te mniej więcej 2-3 dni gdzieś tam zawsze jedziemy, to po drodze kupujemy.

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 11:50

ruzica napisał(a):Fajnie jest tak mieszkać prawie na plaży, ale tylko wtedy, kiedy się człowiek z tej plaży nie ma zamiaru ruszać przez większość urlopu. Ja chyba jeszcze nie dojrzałam do tej formy :wink:

Myślę, że nie ma tak źle. Dla chcącego nie ma nic trudnego ;) "Pojeździmy" zaraz po Hvarze, coś tam zobaczymy 8)
My tutaj łączyliśmy podróże i wspaniałą plażę pod nosem :hut: :papa:

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 08.09.2020 15:59

majkik75 napisał(a):
Magda O. napisał(a):Miejscówka genialna, ja mam tylko jeden problem z takimi miejscami: brak piekarni... o ile inne zakupy można zrobić większe - tak, by ruszać się raz na parę dni w celu uzupełnienia zapasów, to jednak codzienna poranna jazda po świeże pieczywo mnie trochę odstrasza... a ja lubię świeże pieczywo :D i muszę zjeść śniadanie wcześnie rano, bez śniadania wszelka aktywność jest niemożliwa :wink:

Tak, faktycznie, w najbliższej okolicy nie ma sklepu, ale kupujemy zawsze kruh z jakimś zapasem i na powiedzmy 2-3 dni wystarcza. A ze co te mniej więcej 2-3 dni gdzieś tam zawsze jedziemy, to po drodze kupujemy.

pozdrawiam, Michał

To Tvrdni Dolac jest pod tym względem idealny. Jest sklepik z najpotrzebniejszymi artykułami, Lasko z beczki po 15 kuna i zeszyt na zapisy na świeży kruh na dzień następny. Bajka.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 19:49

mchrob napisał(a):To Tvrdni Dolac jest pod tym względem idealny. Jest sklepik z najpotrzebniejszymi artykułami, Lasko z beczki po 15 kuna i zeszyt na zapisy na świeży kruh na dzień następny. Bajka.

To faktycznie supe :) Ale tam też jest trochę więcej ludzi, tak sądzę, jak patrzyłem na mapie. Pewno bardziej się opłaca mieć nawet mały sklepik. Tu u nas była garstka ludzi, pewno się nikomu nie opłaca tam mieć sklepiku ... :roll:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 20:21

Jeszcze tylko kilka zdjęć z nocy ... :mrgreen:

Już to kiedyś pisałem, lubię nocne zdjęcia. Więcej wymagają zachodu, ale potem też oddają inny klimat ...
Co wieczór, obserwowałem na przeciwnym brzegu zatoczki, na tarasie w domu siedziała jak wydaje mi się starsza osoba. Dookoła ciemnica, a tam tylko jedna żarówka i zawsze jedna osoba przy stoliku ...
DSC_6759_00417.jpg

Widok na zatoczkę w nocy
DSC_7059_00705.jpg

I ... ostatni raz takie niebo widziałem w Egipcie, wieki temu ... Jakoś tak rozgwieżdżonego dawno mam wrażenie nie widziałem .. Może za rzadko patrzę w gwiazdy ? ;)

DSC_7060_00706.jpg

Samo niebo, może nie tutaj, choć trochę chyba widać, ale normalnie nad naszymi głowami była cała piękna Droga Mleczna :D
DSC_7061_00707.jpg

Ale zejdźmy już na ziemię i zastosujemy się do polecenia 8)
DSC_7174_00815.jpg

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 08.09.2020 21:13

majkik75 napisał(a):Jeszcze tylko kilka zdjęć z nocy ... :mrgreen:

Fakt, noce w zatoczkach są przepiękne. Dawno tyle gwiazd nie widziałem, no i nam latały Perseidy ;).

A co do sklepiku to taki lokalny interes. Właściciel z synem dowoził towar, córka sprzedawała, a obok dziadkowie mieli stoisko z oliwami, rakijami i innymi specjałami. Dodatkowo mają jeden z domków do wynajęcia w zatoczce. A klientów sporo bo z wszystkich okolicznych zatoczek się zjeżdżali. No i trzy stoły pod parasolami do konsumpcji płynnego złota a w okolicy sami czesi i słowacy więc interes się kręcił ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2020 21:17

mchrob napisał(a):
A co do sklepiku to taki lokalny interes. Właściciel z synem dowoził towar, córka sprzedawała, a obok dziadkowie mieli stoisko z oliwami, rakijami i innymi specjałami. Dodatkowo mają jeden z domków do wynajęcia w zatoczce. A klientów sporo bo z wszystkich okolicznych zatoczek się zjeżdżali. No i trzy stoły pod parasolami do konsumpcji płynnego złota a w okolicy sami czesi i słowacy więc interes się kręcił ;)

No właśnie, też sobie tak myślę, że jakby "przy okazji" któryś z właścicieli apartmanów tam pociągnął coś takiego, to by jakoś poszło ...
Nie wymyślamy właśnie pomysłu na życie, prawda ? :lol: 8)

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 09.09.2020 19:32

M. Stiniva

Ruszamy w końcu trochę po tym Hvarze ;) Od naszej Prapatnej to jakieś 10km, więc by się morzem dało :lol:
Zjazd z drogi 116 dobrze jest oznaczony, potem kawałek prostej drogi z nieczynnymi światłami do mijanki wśród pól z winogronami. Potem kawałek typowej wąskiej drogi jeszcze asfaltowej i na końcu z grubego szutru/grysu droga dojazdowa. Parkujemy pod zboczem, miejsc moim zdaniem nie ma za dużo, wykorzystujemy jakąś "mini" zatoczkę. Widac intensywne roboty budowlane, jest robiona jakaś droga i są kładzione jakieś rury ... Trochę uprzedzając fakty, stąd jak wyjeżdżaliśmy, to tak mi strzelił kamień spod kół, że tylko widziałem kątem oka, jak pocisk poleciał w kierunku plaży ... :roll: Także, jakby coś to sorka :oczko_usmiech:
DSC_6903_00556.jpg

Od samochodu do samej plaży jest dość spokojna droga w dół, jakieś 10 minut spacerkiem. Zbieramy pływadła, rzeczy na plażę i ciśniemy :)

No jest nieźle 8) Plaża niezbyt zaludniona, znajdujemy sobie miejsce przy drzewku, jest trochę cienia. Po pokąpaniu się, jak zwykle zostawiam Rodzinkę i idę połazić ;)
DSC_6787_00441.jpg

DSC_6788_00442.jpg

DSC_6789_00443.jpg

Dochodzę do starego domu, który robi niesamowity klimat ...
DSC_6790_00444.jpg

DSC_6792_00446.jpg

Obok rośnie dość okazały kaktus
DSC_6793_00447.jpg

Mijam dom i dochodzę do skałek, dalej się nie pcham, bo zaczyna być mocno skaliście a ja nie ma ciśnienia na jakieś mocne zdobywanie brzegu ... Nieśpiesznie się rozglądam po okolicy ...
DSC_6794_00448.jpg

DSC_6795_00449.jpg

Rzut oka za siebie w kierunku mniejszej plaży
DSC_6796_00450.jpg

DSC_6797_00451.jpg

Skały na przeciwległym brzegu wpadają wprost do morza
DSC_6798_00452.jpg

DSC_6799_00453.jpg

Powoli zaczynam wracać
DSC_6803_00457.jpg

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.09.2020 16:58

Do drugiej zatoczki nie poszedłeś?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.09.2020 20:17

mchrob napisał(a):Do drugiej zatoczki nie poszedłeś?

A jak myślisz ... :?: 8)

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.09.2020 20:45

No więc powoli się cofam z powrotem na plażę, ale nie potrafię się oprzeć :oops: i zaglądam do mijanego domku ... Nikogo nie ma, jest kompletnie cicho, choć chyba ktoś tu mieszka ...
DSC_6805_00459.jpg

Garnek był pusty :lol:
DSC_6806_00460.jpg

Opuncja, tak ? ;)
DSC_6807_00461.jpg

Generalnie ktoś tu ma punkt obserwacyjny 8O
DSC_6808_00462.jpg

Bo jest na co patrzeć 8)
DSC_6809_00463.jpg

Przechodzę koło starego domu, też myślicie że patrzy tymi oczami, szczerząc groźnie zęby sztachet ? Czy opuncja za bardzo weszła :?: :smo: :lol:
DSC_6810_00464.jpg

Woda ... 8)
DSC_6812_00466.jpg

Wracam do Rodzinki na plażę, a tu taka sytuacja 8O Córka mi powiedziała, że chwilę temu wyprowadziła Pani na spacer, tego jaszczura, popływał w morzu i teraz się suszy :wink: Też tak macie, ze wyprowadzacie jaszczurki w Chorwacji na plaży :?: :mrgreen:
DSC_6815_00469.jpg

DSC_6816_00470.jpg

Trochę się pomoczyłem, pytam czy mogę dalej połazić. Mogę :wink: więc ruszam w drugim kierunku :hut:
Droga bezpośrednio do plaży juz zastawiona do ostatniego miejsca ...
DSC_6817_00471.jpg

Wiem, że wszyscy wiedzą co jest obok :mrgreen:
DSC_6818_00472.jpg

pozdrawiam, Michał
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 10.09.2020 23:48

Jak byłem tam w 2012 roku ,to ten dom był zamieszkany ,a otoczenie zadbane - właściciel cumował łódź .

stiniva1.JPG.jpg

Szkoda ,że drogi wdzierają się w takie odludne miejsca... :(
Obawiam się ,że za dwadzieścia lat- na wyspach będzie komercja tylko trochę mniejsza ,niż na Riwierze... :evil:

Gdy odkryłem tą mniejszą zatokę ( właściciel działającego wówczas baru - nazywał ją Lucica) -to panował tam błogi spokój... 8)
Szkoda ,że teraz będą tam jeździć nad głowami - ponad tą skalną scianą , tego wyjątkowego miejsca...

lucica.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pag i Hvar - sierpień 2020 - Michał - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies