Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag czy Hvar - dylemat...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolcix
Croentuzjasta
Pag czy Hvar - dylemat...

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 18:18

no i nie wiem co robić, w sierpniu zarezerwowany pobyt w Vrboskiej na Hvarze, wpłacona zaliczka i czym bliżej do wyjazdu, tym więcej wątpliwości....

to będzie czwarty wyjazd, pierwszy to Lumbarda na Korculi, drugi Mali Losinji na Losnij i trzeci, no właśnie, to Mandre na Pagu, i zakochaliśmy się miłością ogromną, to najpiękniejsze miejsce na świecie - według nas ( a jeździmy sporo ), kiedyś Hvar był na liście must have, a teraz nie wiem..
nie wiem czy się nie rozczarujemy, podobno to przeciwieństwo Pagu

zaliczka zapłacona-100 euro, ale jadąc na Pag i tak zaoszczędzimy, bo bliżej - 1200 km, na Hvar 1500 km, czyli mniej km, tańsze autostrady w Chorwacji, bo krótszy przejazd nimi, nie ma promu, bo wjeżdżalibyśmy mostem, i dwa dni więcej, bo na Hvar jechalibyśmy z noclegami (jadąc na Korculę bez noclegu byliśmy wykończeni i nie chcemy tego powtarzać) na Pag bez problemu przejedziemy na raz

doradźcie co robić?
czytając relacje i oglądając zdjęcia dochodzę do wniosku, że Hvarem chyba nie można się rozczarować?? ale Pag jest zaczarowany...

p.s. miejscowości pobytu nie mają znaczenia, ważne są warunki mieszkaniowe, w Mandre tylko spaliśmy, Vrboska spełni podobne zadanie, wszędzie byśmy dojeżdżali, tak jak na Pagu, na te najpiękniejsze plaże :)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 18:23

mały elaborat mi wyszedł :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.04.2015 18:27

Jeśli jedziecie na dwa tygodnie, po prostu podzielcie to. Tydzień na Hvarze, tydzień na Pagu. Osobiście bardzo sobie cenię taką odmianę, nie można się nudzić :).

Hvar przeciwieństwem Pagu? Nie bardzo wiem, co to oznacza. Na pewno jest bardziej zielony, ale nie tak jak Korczula czy Peljeszac. Cech wspólnych trochę jest: specyficzny wyspiarski klimat, dużo zatoczek. Jeśli lubicie zwiedzać, w zachodniej części czeka sporo atrakcji.

Oczywiście, takich plaż jak przy Zalewie Paszkim na Hvarze nie znajdziecie...

PS W ostatnich dwóch latach, wracając z Peljeszca, robiłem przerwę w podróży, zatrzymując się na dwie noce na Pagu. Objazd Zalewu Paszkiego, plażowanie na Rucicy i Beritnicy i w drogę :).
Ostatnio edytowano 05.04.2015 18:32 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 18:32

niestety mamy tylko 10 dni, więc jeśli Hvar to 7 nocy na miejscu i 2 w drodze, jeśli Pag to 9 nocy na miejscu, więc ciężko podzielić,
piszesz, ze nie ma wielkich różnic? to dobrze, miałam przeświadczenie, że są diametralnie różne, właśnie zielono i pustki :) :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.04.2015 19:28

jolcix napisał(a):czytając relacje i oglądając zdjęcia dochodzę do wniosku, że Hvarem chyba nie można się rozczarować?? ale Pag jest zaczarowany...

Jakikolwiek ten wybór nie będzie - będzie Pani zadowolona. :mrgreen:

Na Hvarze szczerze powiedziawszy nie byłem, a Pag jest.......jedyny w swoim rodzaju. :wink:
jolcix napisał(a):niestety mamy tylko 10 dni..

Pag. :D
Szkoda urlopu na siedzenie za kierownicą. :wink:
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 19:34

no właśnie, zawsze to dwa dni dłużej w cudownym miejscu :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2015 19:46

Niekoniecznie 2 dni w drodze. Dojedź do Rijeki, wsiądź na Marco Polo i rano jesteś w Starim Gradzie. Wybierając Hvar - Pag wybieram Pag. Tą wyspę albo kocha się całym sercem albo się nienawidzi. Jak Anakin napisał. Po Pagu już nic nie jest takie samo 8)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.04.2015 19:52

Dwa dni dłużej na dojazd? Nie wiem, skąd ruszasz, ale według map Google trasa Kraków - Mandre to 11h30m, a Kraków - Vrboska 13h13m...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.04.2015 19:54

Ja tam jednak jestem zwolenniczką nowych wyzwań, więc wybrałabym tę wyspę, na której jeszcze nie byłam.
W 2013 spędziłam tydzień na Pagu, w 2014 11 dni na Hvarze - nie rozczarował mnie jako całość. Mówię to mając na uwadze zarówno krajobrazy czy urokliwe zatoczki do kąpieli, jak i architekturę miasteczek i wiosek. Vrboskę tylko odwiedziłam 2 razy - bardzo spokojne miejsce, fajnie tam stacjonować. Jeśli lubicie dłuższe wieczorne spacery, większa Jelsa jest w ich zasięgu. Stari Grad i Hvar to miasta jakich na Pagu nie uświadczysz. Na Pagu nie ma też tak urokliwych starych kamiennych wiosek położonych w głębi wyspy. Jeśli lubicie zwiedzać i wędrować, polecam wycieczki do Grapcevej Spilji z Humca, jaskini z ruinami klasztoru Augustianów nad Sv. Nedjelią, można wjechać na szczyt Sv. Nikola. Niesamowicie duży wybór zatok na plażowanie - mnie podobał się np. Pokrivenik, ale można codziennie odwiedzać inną, i to niekoniecznie te za tunelem Pitve.Warto zajrzeć i skorzystać z interaktywnej mapy tu: http://www.visit-hvar.com/

Bardzo lubię Pag - plaże nad zatoką są niepowtarzalne, cenię to, że odludne miejsca można na nich znaleźć nawet w szczycie sezonu. Ale Hvar jest też bardzo piękny i naprawdę odmienny - zdecydowanie więcej tam zieleni (choć trawiasto-kamienne pola Pagu nie są przecież mniej urokliwe) i starych kamiennych miasteczek/wiosek do odwiedzenia.

Podsumowując ten mój elaborat :wink: - stawiam na odmianę, czyli Hvar, choć jestem miłośniczką obydwu wysp. Jeśli zaliczka już poszła - nie wahałabym się więcej.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 20:00

Rysio, nie mogę znaleźć, ale podejrzewam, że koszt i długość trwania rejsu by nas wykończył :)

Krzychooo, weź pod uwagę, że na Hvar są długie kolejki na prom, trzeba czekać, to też wliczamy w czas przejazdu

google pewnie podaje trasę przez Split, my chcemy płynąć z Drvenika,

trzy lata temu na Korculę wyszło nam 24 godziny ( trochę dłużej się promem płynie niż na Hvar), jedziemy z dzieckiem, mamy sporo postojów, nie spieszymy się,

liczymy, że tutaj z czekaniem na prom może być około 20 godzin, więc wolimy tym razem z noclegiem, chociaż zawsze jeździliśmy bez

na Pag jechaliśmy 14 godzin

mikromir, i to jest też argument dla mnie, żeby zobaczyć coś innego, tym bardziej, ze jeszcze nie słyszałam ( nie czytałam ) złych opinii o Hvarze :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.04.2015 20:08

Wygląda na to, że potrzebujesz tego, by ktoś utwierdził Cię w wyborze, którego już dokonałaś ;). Jedź zatem na Pag, a rezerwację sprzedaj (dział Giełda). Powodzenia! :)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 20:11

Krzychooo napisał(a):Wygląda na to, że potrzebujesz tego, by ktoś utwierdził Cię w wyborze, którego już dokonałaś ;). Jedź zatem na Pag, a rezerwację sprzedaj (dział Giełda). Powodzenia! :)

myślisz? :)

fajnie by było, gdyby podpowiedział ktoś, kto najpierw był na Pagu, zakochał się, a potem pojechał na Hvar i ...też się zakochał :D :D :D

ja wiem, że to nie wybór męża :) ale dylemat na podobnym poziomie :-P
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.04.2015 20:14

jolcix napisał(a):fajnie by było, gdyby podpowiedział ktoś, kto najpierw był na Pagu, zakochał się, a potem pojechał na Hvar i ...też się zakochał :D :D :D

nie ma szans :)
po Pagu .... już nic nie jest takie samo :) ale to już tam Rysiek wyżej napisał :)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.04.2015 20:15

Bea.ta napisał(a):
jolcix napisał(a):fajnie by było, gdyby podpowiedział ktoś, kto najpierw był na Pagu, zakochał się, a potem pojechał na Hvar i ...też się zakochał :D :D :D

nie ma szans :)
po Pagu .... już nic nie jest takie samo :) ale to już tam Rysiek wyżej napisał :)

Bea.ta, czekałam aż to napiszesz, doskonale znam Twoje zdanie na ten temat :)

a byłaś na Hvarze?
Ostatnio edytowano 05.04.2015 20:24 przez jolcix, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2015 20:23

Koszt rejsu to ok. 1. tyś. Na ląd zjeżdżasz wyspana, wykąpana i najedzona. Odpada Ci paliwo, nocleg, autostrady i stres. Dzień urlopu i niknące w dali światła Rijeki gratis. :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone