Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag/Brać 2012 czyli Blade Twarze w poszukiwaniu żyżnej ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran
Re: Pag/Brać 2012 czyli Blade Twarze w poszukiwaniu żyżnej z

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.08.2012 11:41

kaszubskiexpress napisał(a):Te topograf :wink:

Najlepszy jest Rat :P :P :P

Idealnie odwzorowany kształt wyspy. 8)

Nie bez kozery, jak juz pisałem poświęciłem na to DZIEŁO kilkanaście dni, z czego na sam kształt Wyspy z 5
:mrgreen:
:oczko_usmiech:

Napisałem maila do Pascala. Są zainteresowani oprawą graficzną nowego przewodnika po chorwackich wyspach ;)

:hut:

maslinka napisał(a):Jestem na mapie! I to dwa razy

Nie wyobrażam sobie, że mogłoby Cię nie być. Albo być raz - skoro spotkaliśmy się dwa razy ;) :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2012 12:03

Jestem i ja i mój Jeep (którego pewnie nie widziałeś :wink: ) :D :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.08.2012 13:32

mysza73 napisał(a):Jestem i ja i mój Jeep (którego pewnie nie widziałeś :wink: ) :D :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen: .

Wrrrr, a jużci ... nie widziałem :)

Dobra, to powiem Ci coś jeszcze. Jadąc (idąc) w stronę cypla za Waszym apartmanem w stronę hmm Supetaru, jest plaża (MKM pewnie podałby nazwę), tam byliśmy też skuterem i kąpała się jedna laska podobna do Ciebie. Na plaży ( (jej końcu patrząc w stronę wyjazdu pod górę na Supetar) rozstawiony był mały namiocik i siedziała w nim jakaś nastolatka.

No ale przecież nie będę krzyczał "Myszaaaaa...!!!" w stronę wody, jak nie mam pewności, że to Ty ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.08.2012 13:46

Tego dnia, jako, że miałem chyba za mało wrażeń podjechałem jeszcze samotnie do Dola. Miejsce to spodobało mi się bardzo, tak bardzo, że wróciłem tam jeszcze kilka razy (w tym na nieudany obiad w "Tonim") :P

Dol, oczywiście w Braćkich relacjach dziewcząt w tym roku już był (ale przeca już WSZYSTKO było) więc niech przemówią obrazy. Powiem tylko, że być na Brać i nie zobaczyć do Dola - to byłby skandal, moi Państwo

Obrazek

Ech mieć takie auto i pomieszkać trochę w Dolu ;) :)

Obrazek

Tarasy Dola

Obrazek

Obrazek

Neighbourhood autochtonów Dola

Obrazek

Obrazek

Przyczepa nówka sztuka :)

Obrazek

Crkva w Dolu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sweet :)

Obrazek

End of part 22
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2012 14:05

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Jestem i ja i mój Jeep (którego pewnie nie widziałeś :wink: ) :D :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen: .

Wrrrr, a jużci ... nie widziałem :)

Dobra, to powiem Ci coś jeszcze. Jadąc (idąc) w stronę cypla za Waszym apartmanem w stronę hmm Supetaru, jest plaża (MKM pewnie podałby nazwę), tam byliśmy też skuterem i kąpała się jedna laska podobna do Ciebie.

Jak bez skrzydełek, to nie ja :wink:

tony montana napisał(a):No ale przecież nie będę krzyczał "Myszaaaaa...!!!" w stronę wody, jak nie mam pewności, że to Ty ...

Trzeba było po calej Splitskiej chodzić i krzyczeć, wyszłabym z norki :roll: :oczko_usmiech: .
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 14.08.2012 14:21

tony montana napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że KAŻDY ma już dokładną mapę Wyspy, a jeśli nie ma to wujek Google pomaga. Jednakże dla wytrwałych i wrażliwych na piękno szokującej kreski mego autorstwa prezentuję Wam kolejne dzieło mego życia.

Obraz ten zajął mi kilkanaście długich dni mojego żywota, miejcie świadomość, że jesteście Wybrańcami, którzy mogą oglądać mapę jako pierwsi - oby służyła Wam długo i przypominała, że są jeszcze piękne miejsca na Ziemi ;) :)

:oczko_usmiech: :boss: :coool: :lool:

Obrazek

Ale nam się tu topograf ujawnił. Kolejna mapa. Super :!:
Ci, którzy teraz pojadą nie muszą mapy kupować :)
40 kun (o ile pamiętam) w kieszeni :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2012 15:59

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):No ale przecież nie będę krzyczał "Myszaaaaa...!!!" w stronę wody, jak nie mam pewności, że to Ty ...

Trzeba było po calej Splitskiej chodzić i krzyczeć, wyszłabym z norki :roll: :oczko_usmiech: .

...albo z tabliczką jak na lotnisku chodzić.

:idea:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2012 00:27

Jacek S napisał(a):
mysza73 napisał(a):

W dobie powszechnej telefonii komórkowej . . . :roll:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 15.08.2012 21:10

Mapka jak zwykle pierwsza klasa :lool:
Ale jak można było tylko jedną zatokę uwiecznić i to jeszcze w Milnej :roll: :twisted: :wink:

A z tym obiadem w Konobie Toni to ja wiem jak było :idea:
Wystarczyło porcje dla dorosłego, a nie dla dziecka zamówić :oczko_usmiech:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 15.08.2012 22:50

tony montana napisał(a):
Ech mieć takie auto i pomieszkać trochę w Dolu ;) :)

Obrazek

Mój mąż też marzy o takim autku :lol:
A i w Dolu by chętnie pomieszkał :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 15.08.2012 22:53

nero napisał(a):
A z tym obiadem w Konobie Toni to ja wiem jak było :idea:
Wystarczyło porcje dla dorosłego, a nie dla dziecka zamówić :oczko_usmiech:

Też chciałabym się dowiedzieć o tym obiedzie. Jeśli można :roll:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.08.2012 08:49

tony montana napisał(a):Przyczepa nówka sztuka :)

Ciekawe czy rejestrację miała :roll: :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.08.2012 08:55

piotrf napisał(a):
Jacek S napisał(a):
mysza73 napisał(a):

W dobie powszechnej telefonii komórkowej . . . :roll:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr

No niestety nie mialem numeru Myszy, Maslinki miałem i spotkaliśmy się bez problemu :)

Rzeczywiście mogłem kartkę z numerem włożyć za wycieraczkę Jeepa :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.08.2012 08:58

nero napisał(a):Mapka jak zwykle pierwsza klasa
Ale jak można było tylko jedną zatokę uwiecznić i to jeszcze w Milnej

A z tym obiadem w Konobie Toni to ja wiem jak było
Wystarczyło porcje dla dorosłego, a nie dla dziecka zamówić

No wiesz .... PYTAŁEM, czy jagnięciny starczy dla jednej osoby czyli dla mnie ... Pan potwierdzał, że to jest 40 dkg więc spokojnie ....

Goniaa napisał(a):
Też chciałabym się dowiedzieć o tym obiedzie. Jeśli można :roll:

To jak dojedziemy wspólnie z Rodzinami do Dola ok? (jakoś tak wygodniej mi prowadzić relację chronologicznie :) :)
na razie tylko info j.w ;)

tony montana napisał(a):tony montana napisał(a):
Przyczepa nówka sztuka

kulka53 napisał(a):ciekawe czy rejestrację miała

Myślę, że tak ;) :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.08.2012 09:36

"Tangua stał nie opodal, a wściekłość przebijała wyraźnie z jego twarzy. Przystąpiłem doń i zapytałem patrząc mu ostro w oczy:

- Czy wódz Keiowehów, Tangua, jest kłamcą, czy też miłuje prawdę?

- Chcesz mnie obrazić? - wybuchnął.

- Nie, pragnę tylko wiedzieć, co mam o tobie sądzić. Odpowiadaj więc!

- Niech Old Shatterhand wie, że kocham prawdę.

- Zobaczymy! W takim razie dotrzymujesz słowa, ilekroć coś obiecasz?

- Tak.

- Tak też być musi, bo kto nie czyni tak, jak powie, godzien jest pogardy. Czy pamiętasz jeszcze, co mi przyrzekłeś?

- Kiedy?

- Kiedy byłem jeszcze przywiązany do słupa.

- Wtedy mówiłem o rozmaitych rzeczach.

- To prawda, ale wiesz chyba, które z twych słów mam teraz na myśli?

- Nie.

- Wobec tego muszę ci sam przypomnieć. Oto chciałeś się ze mną policzyć.

- Czy rzeczywiście? - zapytał podnosząc brwi.

- Tak. Powiedziałeś także, że chętnie walczyłbyś ze mną, gdyż wiesz dokładnie, że mnie zmiażdżysz.

Niewątpliwie ton, jakim mówiłem, przeraził go, gdyż rzekł z namysłem:

- Tego sobie nie przypominam. Old Shatterhand chyba źle mnie zrozumiał.

- Nie. Winnetou był przy tym i poświadczy to.

- Tak - potwierdził ochoczo Winnetou. - Tangua chciał załatwić rachunki z Old Shatterhandem i chełpił się, że gotów jest z nim walczyć, żeby go zmiażdżyć.

- Widzisz więc, że tak się wtedy wyraziłeś. Czy dotrzymasz słowa?

- A ty żądasz tego?

- Tak. Nazwałeś mnie tchórzliwą żabą. Szkalowałeś mnie i starałeś się ze wszystkich sił doprowadzić do naszej zguby. Kto jest tak zuchwały, żeby robić coś podobnego, ten musi też mieć odwagę walczyć ze mną.

- Pshaw! Walczę tylko z wodzami!

- Ja jestem wodzem!

- Udowodnij to!

- Pięknie! Uczynię to w ten sposób, że powieszę cię na pierwszym drzewie, jeśli się będziesz wzdragał walczyć ze mną.

Groźba powieszenia jest dla Indianina chyba najcięższą obelgą. Toteż Tangua natychmiast wyrwał nóż zza pasa i wrzasnął:

- Psie, mam cię przebić?

- Możesz, ale tylko w uczciwej walce - pierś w pierś, ostrze przeciwko ostrzu.

- Ani mi się śni! Z Old Shatterhandem nie chcę mieć nic do czynienia!

- Ale gdy byłem przywiązany i nie mogłem się bronić, to chciałeś, ty tchórzu!

Chciał się na mnie rzucić, ale Winnetou stanął pomiędzy nim a mną i powiedział:

- Mój brat Old Shatterhand ma słuszność. Tangua oszkalował go i pragnął go zgubić. Jeżeli nie dotrzyma słowa, to jest istotnie tchórzem i zasługuje na wykluczenie ze swego szczepu. Rzecz tę należy rozstrzygnąć natychmiast, gdyż nikt nie powinien zarzucić Apaczom, że goszczą u siebie tchórzy. Jak zamierza postąpić wódz Keiowehów?

Tangua, zanim odpowiedział, rzucił okiem dokoła. Apaczów było prawie cztery razy tyle, co Keiowehów, a prócz tego Keiowehowie znajdowali się na ich terytorium. Niepodobna było dopuścić do sporu między obu szczepami teraz, kiedy miał zapłacić tak wielki okup i kiedy właściwie był jeszcze na pół jeńcem."

Day 12 - Środa 18.07.2012 i Day 13 Czwartek 19.07.2012

Przyśpieszam z wiadomych względów (wszystko co pokażę już "przed chwilą BYŁO" albo będzie ładniej pokazane u naszych Dziewcząt)

Środa była dniem bardzo spokojnym, spędziliśmy go na plażowaniu i spacerach, kawkach, winkach wieczornych w knajpie w porcie oraz prawdziwej, polskiej ŁISKI ;) przy grze w Makao na tarasie u Pani Ljubicy.

W czwartek natomiast zaplanowany został wyjazd na południe wyspy. Tutaj na chwilę się zatrzymamy - jeśli ktoś ma w rodzinie kogoś, kto bardzo nie lubi jeździć pod górę z ostrymi zakrętami, z Postiry na Bol zaproponowałbym wzięcie motomarinu, ponieważ droga z ronda przy Puciscy do Prażnicy i Górnego Humaca jest hardcore'owo kręta.
http://goo.gl/maps/T1LmQ

Mozna oczywiście do głównej drogi jechać przez Skrip, ale tam odcinek 5 km jest bardzo wąski (mnie tam nie przeszkadzało, gdy jechaliśmy tam kolejny raz przetestowaliśmy właśnie tę traskę - wtedy już w Nerezisce wjeżdżacie na główną drogę Wyspy http://goo.gl/maps/Py1yo

Następnie mamy bardzo malowiczy zjazd do Bola i na Zlatni Rat. Parkujemy na parkingu (50 kn za cały dzień - opcji krótszej nie ma), idziemy prawie na sam koniec cypla rozłożyć się z klamotami.

A tu zonk (jak stało w popularnym kiedyś, przaśnym dość, programie rozrywkowym) - woda MEGA ZIMNA. No, proszę ja Was, to nie tylko na północy prądy od Cetiny zatruwają ciepło wody? (tak sobie tłumaczyłem zimną wodę u nas). To Hvarski Kanał też jest zimny? Czy tylko my mieliśmy takiego pecha i przyszły jakieś prądziszcza?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poleżeliśmy, pokąpaliśmy się, około 13 przyszedł niezły prąd, który spychał kąpiących się w stronę "otwartego morza", to było o tyle niemiłe, że ciężko się pływało (opróćz zimna!)

Poszliśmy z kolegą i dziećmi na piwko (dzieci nie piły! :)), piwko, nie to żebym był jakis obliczony, ale dla odnotowania - 24 kn za kubeczek 0.4l, frytki - 25 kn :) Mała kawa dla małżonki na wynos - 20 kn :)

Czas na Vidową - asfaltowa droga na sam szczyt jest lekkim skandalem ;) Wygodniej być po prostu nie może, szok!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WSZYSCY mają takie zdjęcia, no ale co :)

Obrazek

Ten Hvar to wygląda tak, jakby mozna go było wziąć ręką i "se podnieść" ;) :) (nie wiem jak to lepiej wyjaśnić)

Obrazek

... i oderwać sobie kawałek na pamiątkę... z drzewami ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękne, PIĘKNE miejsce!! Oszałamiające widoki.

End of part 23
Ostatnio edytowano 17.08.2012 09:20 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży