Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag/Brać 2012 czyli Blade Twarze w poszukiwaniu żyżnej ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran
Re: Pag/Brać 2012 czyli Blade Twarze w poszukiwaniu żyżnej z

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 08:49

Fatamorgana napisał(a):Ufff! 8O
Mój brat ma wyjątkowy dar do tworzenia piktogramów!
Przypominają mi się starożytne malowidła naskalne wykonane przez tajemniczych, nieznanych Indian i inne ludy.

Wygląda to na jakieś czarodziejskie zaklęcia dusz zwierząt oraz dziwną mapę prowadzącą niechybnie do jakiegoś skarbu. :)

Dziękuję Bracie :)
Gdy kiedyś, w przyszłości jacyś odkrywcy znajdą te piktogramy być może będą zastanawiać się latami, cóż też one mogą oznaczać.....

;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 09:09

Mapka cz.2

Wersja 1.0 nabrzeża i promenadki w Postirze - nie ukrywam, że jest to DZIEŁO MOJEGO ŻYCIA ;) :)

Obrazek

Zdjęcia poszczególnych miejsc przy promenadce, aby JESZCZE BARDZIEJ unaocznić plan miasta ;) (gdyby, co przecież prawie niemożliwe) ktoś miał problem z właściwym odczytaniem piktogramu huehue ;) :) :lool: 8-O

Obrazek

Za drzewem i słupem ;) hotel oznaczony na mojej wspaniałej "infografice" numerem 1, za nim sa wszystkie cafe bary i ogólnie życie ;)

Cafe bary "5")

Obrazek

Teraz poniżej na zdjęciu będziemy na wysokości hotelu - po prawej mamy hotel

Obrazek

Idziemy w kierunku knajpek - mijamy takie cudeńka

Obrazek

Kościółek

Obrazek

Jesteśmy na wysokości cafe barów

Obrazek

Patrzymy na Hotel Pastura (idzie się do niego przez Put Piska, potem skręca się w prawo na dół)

Obrazek

jeszcze raz (zza winkla)

Obrazek

Jutro połów...

Obrazek

Między cafe barami a pizzeria i hotelem (3) - scena :)

Obrazek

Jesteśmy przy "3"

Obrazek

Tu poniżej na zdjęciu POD DRZEWEM, na wprost jest "4", lodziarnia "siedząca" i dobre papu (czerwona koszulka Hrvatska i stragan zasłonił)

Obrazek

Rzut oka z okolic "4" na wcześniejsze cafe bary

Obrazek

ech...

Obrazek

koło Broć Postira odpływa ...

Obrazek

Plaża miejska koło Brazzy "2"

Obrazek

Oto i Brazza again

Obrazek

Uff Uff

End of part 18

PS. Zapraszam na kolejny odcinek - "Architektura Postiry"

PS 2 - A później obiecuję - przestanę męczyć już Postirą ;) :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 09:38

"Wszyscy trzej przybyli istotnie o umówionej porze. Henry przedstawił mi trochę tępo i niezgrabnie wyglądającego młodzieńca, mr. Blacka, a następnie westmana Sama Hawkensa. Westmana! Przyznaję otwarcie, że nie wyglądałem chyba zbyt mądrze, kiedy spoczęło na nim moje zdziwione spojrzenie.

Takiej postaci nie widziałem nigdy przedtem; później oczywiście poznałem inne jeszcze dziwniejsze. Ten człowiek i tak już osobliwy potęgował jeszcze to wrażenie tym, że stał tu, w wytwornym salonie, zupełnie tak, jakby przybył prosto z puszczy - z kapeluszem na głowie i strzelbą w ręku! Zewnętrzny jego wygląd przedstawiał się tak: Spod smętnie obwisłych kres pilśniowego kapelusza, którego barwy, wieku i kształtu najbystrzejszy myśliwiec nie zdołałby określić, z plątaniny czarnego zarostu wyzierał nos tak straszliwych rozmiarów, że mógł na każdym słonecznym zegarze służyć za przyrząd do rzucania cienia.

Z powodu potężnego zarostu widać było z całej twarzy, oprócz organu powonienia, tylko małe, rozumne oczka, nadzwyczaj ruchliwe i utkwione we mnie z szelmowską jakąś chytrością. Westman przypatrywał mi się zresztą tak samo uważnie jak i ja jemu. Później dowiedziałem się, dlaczego się mną tak zainteresował.

Tułów Sama Hawkensa tkwił aż po kolana w starej bluzie myśliwskiej z koźlej skóry, uszytej najwidoczniej dla jakiejś znacznie grubszej osoby. Wyglądał w niej jak dziecko, które dla zabawy ubrało się w surdut dziadka.
Z tego, więcej niż obfitego, okrycia wyzierała para chudych, krzywych jak sierpy nóg, ubranych w wystrzępione spodnie, których wiek wyraźnie świadczył, że człowieczek ten wyrósł z nich przed dwoma zapewne dziesiątkami lat. Niemniejszą uwagę zwracały na siebie jego indiańskie buty, w których z biedą mogła się zmieścić cała osoba ich właściciela.

W ręku słynny westman trzymał strzelbę, podobniejszą raczej do kija niż do broni palnej. Tylko z największą ostrożnością odważyłbym się jej dotknąć. Lepszą karykaturę myśliwca z prerii trudno było sobie wyobrazić. Jednak w krótkim stosunkowo czasie poznałem wartość tego oryginała.

Obejrzawszy mnie od stóp do głów, westman rzekł cienkim głosem do rusznikarza:

- Czy to jest ten młody greenhorn, o którym opowiadaliście, mr. Henry?

- Tak - potwierdził zapytany.

- Well! On mi się nawet dosyć podoba. Spodziewam się, że Sam Hawkens także mu się, spodobał, hi! hi! hi! Z tym piskliwym, dziwnym nieco śmiechem zwrócił się w stronę drzwi, w których ukazali się właśnie pan i pani domu. Powitali myśliwca w taki sposób, iż można było wnosić, że go już kiedyś widzieli. Potem poproszono nas do jadalni.

Poszliśmy za tym wezwaniem, przy czym Hawkens ku memu zdziwieniu nie odłożył strzelby ani kapelusza. Dopiero gdy wyznaczono nam miejsca przy stole, rzekł wskazując na swą starą pukawkę:

- Prawdziwy westman nie spuszcza nigdy z oka swej strzelby, a tym bardziej nie czynię tego ja z moją zacną Liddy. Zawieszę ją koło firanek.

A więc strzelbę swoją nazywał "Liddy"! Później oczywiście dowiedziałem się, że wielu myśliwców, uganiających po Zachodzie, obchodzi się ze swymi strzelbami jak z żywymi stworzeniami i nadaje im imiona, Westman powiesił strzelbę koło firanek i chciał to samo zrobić z kapeluszem, ale gdy go zdjął, została w nim cała jego czupryna.
Można się było naprawdę przestraszyć widokiem jego nagiej, czerwonej czaszki, Lady krzyknęła głośno, dzieci zaczęły wrzeszczeć, on zaś zwrócił się do nas celem uspokojenia:

- Nie lękajcie się, moje panie i panowie, to nic! Nosiłem własne włosy uczciwie od dzieciństwa. Żaden adwokat nie poważył się zaprzeczyć mi prawa do tego. Dopiero jeden czy dwa tuziny Indian wpadły na mnie i zdarły mi moje włosy z głowy razem ze skórą. Było to diabelnie przykre uczucie, ale przebyłem to szczęśliwie, hi! hi! hi!
Potem udałem się do Tekamy i kupiłem nowy skalp, jeśli się nie mylę. Nazywa się to peruką i kosztowało trzy grube wiązki skórek bobrowych. Ale to nic nie szkodzi, gdyż nowa skóra jest o wiele praktyczniejsza, zwłaszcza w lecie; mogę ją zdjąć, kiedy się spocę, hi! hi! hi!"

Zapraszam na spacer po Postirze, bez komentowania. Mysza73 pokazała piękne zdjęcia P. Moje nie są tak ładne, ale pewnie jest ich troszkę więcej, jako rezydent czułem się w obowiązku :)

Powiem tylko tak: dziwię się, że tak wypasiona miejscowość praktycznie w ogóle (z małymi wyjątkami - np Hepik - zdjęcia) nie była opisana na Forum, stąd moja potrzeba pokazania jej tak dokładnie ;) :)

Obrazek

Obrazek

Chłopcy przyjechali na kawe o 7 rano - usunęli słupek i wjechali (miało być bez komentowania heh)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sardina! Sardina!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3 kościółek w P.

Obrazek

Obrazek

4 - niedaleko Put Piska

Obrazek

Fabryka Sardina Postira

Obrazek

Początek Put Piska widziana od strony portu

Obrazek

Procesja w Postirze - Mysza też tam była, ale się schowała do jakiejś dziurki ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

End of part 19 (i koniec wieści o Postirze - uffff...)

;) :)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 10.08.2012 09:44

tony montana napisał(a):PS 2 - A później obiecuję - przestanę męczyć już Postirą ;) :)

Nie obiecuj ... nie obiecuj :lol:

Jak dla mnie to możesz męczyć Postirą bez końca.
My ją dosłownie tylko lizneliśmy :oops: i na dodatek nawet nie zajrzeliśmy w okolice Put Piska :roll:
Dzień trzeci - Klik - tak mniej więcej w połowie dnia
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.08.2012 10:04

Chorobcia, nie dotarłam do tych pięknych schodów na cmentarz :evil: :wink: ,
WRACAM :lol: :!: .

A boisko to mają jak w Barcelonie :mrgreen: :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 10:19

nero napisał(a):
tony montana napisał(a):PS 2 - A później obiecuję - przestanę męczyć już Postirą ;) :)

Nie obiecuj ... nie obiecuj :lol:

Jak dla mnie to możesz męczyć Postirą bez końca.
My ją dosłownie tylko lizneliśmy :oops: i na dodatek nawet nie zajrzeliśmy w okolice Put Piska :roll:
Dzień trzeci - Klik - tak mniej więcej w połowie dnia

Akurat na Put Piska nie ma nic specjalnego, więc nie ma czego żałować :)
To sypialnia + fabryka sardynek, no przepraszam równolegle jest kościółek z cmentarzem, który zauważyła na zdjęciu przed chwilą Mysza

a te część relacji pamiętam, pamiętam :)

mysza73 napisał(a):Chorobcia, nie dotarłam do tych pięknych schodów na cmentarz ,
WRACAM .

A boisko to mają jak w Barcelonie

"... w uliczkę wyskoczy Boniek lalalala..."

Tak, cztery kościoły, z czego jeden spory to bardzo dużo jak na taką (fajną) mieścinkę ... :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 10.08.2012 10:44

tony montana napisał(a):W ręku słynny westman trzymał strzelbę, podobniejszą raczej do kija niż do broni palnej.

W innym miejscu May opisuje ją jako "patyk przypadkowo znaleziony w lesie"... :lol:

A więc rację mieli Indianie nazywając strzelbę na początku "ognistym kijem". :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.08.2012 11:25

Ale fajnie pokazałeś Postirę! U mnie też zaraz będzie Postira, niestety będę się powtarzać... Zgraliśmy się w czasie :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 12:53

Fatamorgana napisał(a):
tony montana napisał(a):W ręku słynny westman trzymał strzelbę, podobniejszą raczej do kija niż do broni palnej.

W innym miejscu May opisuje ją jako "patyk przypadkowo znaleziony w lesie"... :lol:

A więc rację mieli Indianie nazywając strzelbę na początku "ognistym kijem". :wink:

Ja miałem zawsze słabość do srebrnej rusznicy Winnetou i jego słynnego strzału z kolana :)

maslinka napisał(a):Ale fajnie pokazałeś Postirę! U mnie też zaraz będzie Postira, niestety będę się powtarzać... Zgraliśmy się w czasie

Postiry nigdy nie za dużo .. jeśli się nie mylę (jak mawiał Sam Hawkens) ;) :)
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 10.08.2012 16:51

Dajesz czadu z tymi mapami :lol: Już myślałam, że tylko ja mam taki talent malarski, a tu proszę :papa:
Będą kolejne mapy ??
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.08.2012 17:07

Na Braču nie byliśmy, że o Postirze nie wspomnę. :D

Ale, że po sąsiedzku, na Hvarze byliśmy w tym samym czasie to raz po raz żurawia tu zapuszczam.

pzdr :wink:
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 11.08.2012 15:55

O rany!!! Nie dość, że byliśmy przed Wami u Ljubicy to zajmowaliśmy te same apartmani. Ja byłem w tym po lewej stronie, a znajomi po prawej :D . Co do cmentarza, to już powiedziałem mojej żonie, że może mnie tam pochować. Mieć taki widok przez całą wieczność, to byłoby to!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.08.2012 00:22

To " dzieło Twojego życia " działa jak magnez :wink:
Tony , oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego , że rzuca ono nowe światło na szeroko pojętą problematykę związaną z kartografią . . .

Tu znowu wyspa Brać . . . Indianie , tereny łowieckie , Karol . . . a może zbyt trzeźwy jestem :?: :wink:
Jedno jest pewne - Postira piękna i ciekawa jest ( podobnie jak cała Brać )
Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.08.2012 19:25

beagm napisał(a):Dajesz czadu z tymi mapami :lol: Już myślałam, że tylko ja mam taki talent malarski, a tu proszę :papa:
Będą kolejne mapy ??

No ... nie wiem .. czy talentu nie rozmienię na drobne jeśli będę je tak dawał i dawał to spowszednieją ;) :)

zobaczymy, może mapę całej wyspy zrobię na koniec ;)

pozdro i dzięki :)

longtom napisał(a):Na Braču nie byliśmy, że o Postirze nie wspomnę.

Ale, że po sąsiedzku, na Hvarze byliśmy w tym samym czasie to raz po raz żurawia tu zapuszczam.

pzdr

A jakąś relację z Hvaru piszesz albo szykujesz może? :)
Pisałbym się na jej czytanie :)

hej

maciej1976 napisał(a):
O rany!!! Nie dość, że byliśmy przed Wami u Ljubicy to zajmowaliśmy te same apartmani. Ja byłem w tym po lewej stronie, a znajomi po prawej . Co do cmentarza, to już powiedziałem mojej żonie, że może mnie tam pochować. Mieć taki widok przez całą wieczność, to byłoby to!

Heh, no widzisz jakie przypadki chodzą po ludziach (w kwestii Ljubicy :) )

Co do miejscówki cmentarnej - znam lepszą, jak będziesz w Primosten -wejdź na samą górę ...

piotrf napisał(a):To " dzieło Twojego życia " działa jak magnez
Tony , oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego , że rzuca ono nowe światło na szeroko pojętą problematykę związaną z kartografią . . .

Dziękuje za uznanie Piotrze i cieszę się, że mamy podobny gust "szeroko kartograficzny" ;) :)

piotrf napisał(a):Tu znowu wyspa Brać . . . Indianie , tereny łowieckie , Karol . . . a może zbyt trzeźwy jestem
Jedno jest pewne - Postira piękna i ciekawa jest ( podobnie jak cała Brać )
Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr

Heh Rozwaliłeś mnie z tą "zbyt trzeźwością" naprawdę :))

Pozdrowienia z Północy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.08.2012 11:44

Day 10 - Poniedziałek - 16.07.2012 oraz Day 11 - Wtorek - 17.07.2012

No tak. I mam problem. Miało być tak fajnie i odkrywczo. Juz w głowie układałem relację na podstawie notatek. I kolejność zdjęć ;) :) Tymczasem Mysza już pokazała WSZYSTKO (bez skojarzeń proszę hehe ;) :)) A Maslinka zaraz pokażę RESZTĘ. To co ja, szary żuczek forumowy mam pokazywać? ;) :)

Dobra, we wtorek będą Sutivan, Milna oraz Bobovisca n/m.

Każdy dzień zaczynał się tak samo. o 5-6 rano zaczynały pod naszym zapierdzielać wóżki widłowe z Sardiny Postira, człowiek się budził. No dobra, pospał jeszcze chwilę, ale co to był za sen jak ŻYCIE STYGNIE! ;) :)

Studenac z rana, Pekara z rana i kawka z rana - czasem zwykła czarna, czasem s mlijekom, czasem jak to mówię ciakupino ;) Śniadanie i na Uvala Prvjla. Tak spędziliśmy pierwszy pełny dzień w Postirze, a wieczorem poszliśmy na piwo i okazało się, że w mieście ma miejsce wspominana już procesja, na której chowała się przed nami Mysza73 ;) :O)

Poszliśmy też sobie z chłopakami (i jednym wózkiem jako obstawa) ścieżką leśną na spacerek do Splitkiej - nagie torsy, umięśnione bodies, motyle, ciemne oksy te sprawy.

Nasza chłodna Uvala (woda kilka stopni zimniejsza od tej na Pagu)

Obrazek

Idziemy so...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki mogą być ...

Obrazek

Obrazek

Kapliczka, przy której zdjęcie ma Rodzina Myszy

Obrazek

Obrazek

Witaj Splitska - we're coming :)

Obrazek

Obrazek

To nasza pierwsza wizyta w tej miejscowości - więc trzeba się rozejrzeć

Mysza - to nie Twoja fura tam, naprzeciw? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

End of part 20
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pag/Brać 2012 czyli Blade Twarze w poszukiwaniu żyżnej ziemi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone