Day 7 - Sobota 14.07.2012Nadszedł dzień pożegnania z Wyspą Pag (dokładniejsze wnioski zostawię na koniec relacji, po relacji z Wyspy Brać). Jak zwykle, co ważniejsze walizki zostały spakowane i wyniesione do auta wieczorem dnia poprzedniego.
Na rano zostala tzw torba podrozna czyli na nocleg tranzytowy oraz mnóstwo pierdół typu: lodówka, gry, książki, leki, pamiątki, kosmetyczki, japonki etc
Po śniadaniu spakowaliśmy się do końca i wylogowaliśmy z apartmana, jednocześnie informując Pana, że jeśli nie ma nic przeciwko zostawimy jeszcze na trochę auto chcąc się ostatni raz wykąpać na naszej plaży (Pan miał tez na terenie obiektu prysznic, więc w związku z brakiem takowego na naszej plaży było to błogosławieństwem przed podróżą
Jakoś między 10 a 11 ruszyliśmy w kierunku Zadaru. Moja nawigacja uparcie kierowała mnie na Posedarje, ale olałem ją wiedząc, że podobna droga jak na Nin z późniejszym odbiciem bezpośrednio na Zadar będzie
dużo szybsza.
Najpierw jednak wyjedźmy z Wyspy. Wszyscy, ale to WSZYSCY robili tutaj zdjęcia - muszę zrobić i ja
rdzewieje ten most ...
Pożegnanie z PAGIEM
Jedziemy do Zadaru. Zawsze chciałem zobaczyć Zadar, ale jakoś nie było okazji. Jesteśmy. 36 stopni. Uwaga praktyczna: (choć ja akurat zawsze staram się postawić auto raz, że w cieniu - rzadko się udaje, dwa jak najbliżej obiektów zwiedzanych, co wiąże się z opłatami, ale nie żałuję na nie zbytnio kasy wliczając to od razu w koszty): w Zadarze da się zaparkować niedaleko Old Town i to tanio.
Są tam trzy strefy, jadąc przejechałem wszystkie trzy, nawet dojechałem do kolejki do promu do Ancony chyba
Otóż pierwsza strefa (12 kn/h) jest usytuowana bardzo blisko promu i końcówki Starego Miasta patrząc od strony wylotu z Zadaru na Split. Druga strefa (10kn/h) jest położona obok niej, natomiast naprzeciwko niej (pokazuję ją na zdjęciu) - jeszcze po stronie "lądu" jest parking strefy trzeciej (3 kn/h).
(Strefa trzecia jest na zdjęciu koło palm, później jest 200 metrów patrząc na zdjęcie w lewo most na półwysep - i już jesteśmy na półwyspie Starego Miasta)
Co ciekawe, tam prosto, między hotelami koło "naszej Strefy3" jest parking podziemny tez za 10 kn/h i obok niego też miejsca parkingowe w Strefie 2.
Być może komuś (jeśli w MIARĘ sensownie to wytłumaczyłem) się to przyda, bo na 4,5 godzin stania zawsze lepiej zapłacić kilkanaście kn a resztę przeznaczyć np na drobne pamiątki
Ja tam byłem zadowolony, a Strefę 3kunową wśród stref 10 i 12 kunowych wypatrzyła moja córka, więc też była zadowolona
Zaczynamy zwiedzanie Zadaru - żar leje się z nieba..
lampa, druty, legendarny fotograf
ale siwy jestem
odpoczynek w cieniu ...
tzw. FONANNA
Beata, to jest styl wenecki?
Dochodzimy do największego skupiska zabytków w Zadarze
Otok Ugljan?
grają
lubię takie rozety...
Nie przypomina Wam to Splitu?
Czy ktoś ma wątpliwości?
Ja - żadnych!
tu już chyba szliśmy... albo i nie...
Śmietniki ...
Zadar bardzo nam się podobał, lecz podjęliśmy decyzję, że jedziemy do Trogiru zwiedzić go jeszcze raz i poszukać tam noclegu (będzie bliżej do Splitu i może zwiedzimy Pałac przed promem na Brać). Rano na kawce jeszcze na Pagu "wybookingowałem" kilka miejsc do spania zarówno w Zadarze jak i Trogirze, a więc wiedzieliśmy mniej więcej, gdzie szukać
A Stare Miasto Trogiru i jego uliczki są moim NUMERO UNO w całej CRO!
End of part 14