Forum cro.pl czytuję już od dawna, ale jako że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie.
Zanosi się na to że na przełomie lipca i sierpnia po raz trzeci z żoną oraz znajomymi wybierzemy się do Chorwacji.
Jako że na mnie w głównej mierze spoczął dylemat wyboru miejsca, zabrałem się za przeglądanie forum.
Po przeczytaniu kilkunastu wątków oraz relacji poszukiwania moje zawęziłem do trzech miejsc:
- Pag
- wyspa Brač (Sumartin)
- półwysep Pelješac (Žuljana, Trstenik)
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i rady które mogą mi pomóc dokonać ostatecznego wyboru.
Poniżej postaram się opisać na czym najbardziej mi zależy:
1. Typ miejscowości - mała z klimatem, jak najmniej komercji. Wystarczy jeden sklepik, jakiś stragan z warzywami, dużym atutem była by możliwość zakupu świeżych ryb rano. Jakaś jedna dwie konoby z dobrym jedzeniem.
2. Typ plaż - niewielkie, kameralne, urokliwe. Bardzo podobała się nam na przykład plaża na Hvarze w Sveta Nedjelja.
3. Możliwość "wypadu" do większej miejscowości również jest argumentem za. Dlatego pod uwagę biorę Sumartin ponieważ stamtąd promem nawet bez samochodu moglibyśmy wybrać się pospacerować na Makarską.
4. Po raz kolejny będziemy jechać "w ciemno", 6 osób, trochę się obawiam czy w tak małej miejscowości jak Žuljana znajdziemy jakiś apartament w rozsądnej cenie.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i opinie