marosmaro napisał(a):Byłem też w gaju oliwnym na chwilkę i przy budce z pamiątkami na parkingu ale nie patrzyłem na ceny oliwy. My kupowaliśmy 1l za 100kun.
michael_tureck napisał(a):JEDZIEMY DO SŁOWENII.
Powiem od razu tak: nie bede obiektywny, lubię Słowenię. Byłem tam już 2 razy, w tym roku 3ci i uważam ten kraj za jeden z ładniejszych w Europie. Choć kraj ten jest wielkości woj. warmińsko-mazurskiego i liczy 2 mln obywateli, jest dla mnie konglomeratem wszystkiego. Piękne wybrzeże z klimatem jak w Cannes, wysokie Alpy i interior podobny do naszego kraju. Piekne jaskinie krasowe, winnice i pyszne mineralne wody.
Zjeżdżamy do Kobaridu. Zdecydowanie widać różnice pomiędzy Chorwacją a Słowenią nie tylko w jakości potraw ale i w 30 % niższych cenach. Mój wybór pada na pizze z pieca, z prosciutto i rukolą. 7 E wystarczy na doskonałej jakości posiłek, jest dobrze. Ale to co jest najlepsze to te doskonałe słodkie wina. Racząc się słodkim frizzante oglądamy góry i wszyscy wreszcie oddychamy spokojnie ciepłym górskim powietrzem. Krótka wizyta w Mercatorze i .... mniam Rumeni Muskat, Traminec wszystkie z wiodącej winiarni Słowenii Jeruzalem Ormoż:
michael_tureck napisał(a):Blisko. 140 kun za litrową butelkę. Jakość średnia
Powrót do Nasze relacje z podróży