napisał(a) Natex » 17.04.2018 23:41
Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów moim pierwszym postem na forum
Odpowiadając na pytanie dotyczące plaż FKK na półwyspie Pelješac, to miałam przyjemność opalać się w Orebiću na plaży Trstenica i jest tam naprawdę super. Nie to co zazwyczaj na plażach FKK czyli ostre kamole i jeżowce, które ukażą się nam (o ile już tam trafimy) po godzinnym marszu przez krzaki
, ale piaseczek i drobne kamyczki, zejście prosto z ulicy lub promenady. Można ponurkować, jest kilka drzew, pod którymi można schować się przed słońcem, polecam
Część FKK jest na samym końcu plaży patrząc od Orebića. Jest jeszcze jedna, na której byłam, ale nie mogę sobie przypomnieć w jakiej miejscowości. Zobaczyliśmy ją z daleka wracając samochodem z Dubrovnika po lewej stronie - dzika plaża, ale kamyczki, łagodne zejście, niestety sporo jeżowców, natomiast poza nimi wiele innych żyjątek można tam zaobserwować, w tym małe, towarzyskie krewety włażące na nogi. Mieliśmy wybrać się też na plażę FKK koło Lumbardy na Korculi, ale nie było nam dane. To tyle za pamięci. w Vodicach plaża FKK bardzo mi się nie podobała, same jeżowce i wystające ostre skałki, na których poharatałam się przez fale. Na plażę przy Nin nie udało mi się trafić, jechaliśmy jakąś polną dróżką i nie znaleźliśmy nic poza czyimś gospodarstwem. Przy Zadarze, z tego co pamiętam, nic nie znaleźliśmy, przy Pirovacu jakieś dzikie plaże, ale nie oznaczone FKK. Jeszcze jedna między Podgorą a Tucepi bardzo fajna plaża z otoczakami,z tyłu mały lasek, widoki piękne. Staje się na małym parkingu przy drodze i schodzi schodkami w dół. Coś mi jeszcze chodzi z tyłu głowy, ale za nic nie przypomnę sobie gdzie to było, pamiętam, że znaleźć było trudno i przechodziło się koło miejsca z leczniczym błotem i była plaża FKK na skałkach, ale gdzie dokładnie, nie wiem, jak sobie przypomnę, to uzupełnię
Edit: o i jeszcze mi się przypomniała urocza plaża Podvrške na wyspie Murter. Do tego mała wysepka, wokół której można się przespacerować, miłe miejsce.