Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

owoce morza w okolicy Zvogosce

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 24.07.2012 06:20

użytkownik forum napisał(a):
Krzysiekm napisał(a):Facet "riba,riba" miał swieże kalmary,które wcale nie są drogie.Rybki u niego też wcale nie były drogie (jedna dorada 10zł)
Małże i krewetki świeże naprawdę będzie Ci ciężko kupić w Żivogośce,osobiście nie słyszałem i nie widziałem a byłem tam 4 razy.

ale ja nie mówię o Zivogosce, tylko o okolicy. Mogę podjechać od jskiejś miejscowości obok. Byle bym wiedział gdzie i o której
To trzeba pojechać do "rybarnicy" w Makarskiej(koło targu) ,ale trzeba tam być 6-7 rano.Ja byłem koło 8-mej i było za póżno. Inna opcja jak się nie chcesz katować tak wczesnym wstawaniem -Przy wjeżdzie do Makarskiej (od strony Zivogosce) może ze 100-200 metrów przed KONZUMEM(po prawej) jest sklep rybny :idea:
DeJaVu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeJaVu » 26.07.2012 18:04

użytkownik forum napisał(a):Rzuci ktoś miejscem gdzie można kupić owoce morza w okolicy Zivogocse ? Jakiś targ, prosto z łodzi. Chodzi o zakup z pierwszej ręki. W jakie dni, o której trzeba być ?

Jeśli można parę słów podpowiedzi to sprawa wygląda tak:
Rybki to tak jak wspominali koledzy - albo od pana riba riba albo w Makarskiej w ribarnicy albo jak mnie się pary razy udało bardzo rano jak na wakacjach ( ok.6.00 ) w porcie w Makarskiej prosto z kutrów. :D
Jeśli chodzi o owoce morza to trudniej będzie ale np.ośmiornica najlepsza tłuczona o kamienie lub mrożona więc w markecie taką dostaniecie.
Ja kupowałem w Makarskiej w Markecie Apfel.
No i inne morskie żyjątka świeże kupowałem albo w NEUM a dokładnie tuż za przejściem granicznym wyjazdowym z BiH w stronę Dubrownika albo w Stonie lub okolicy Stonu.
Ostrygi pierwsza klasa ( oczywiście jeśli ktoś lubi ).
:D
DeJaVu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeJaVu » 26.07.2012 20:24

krewetki, małże i raczej świeże mnie interesują a nie mrożone :roll: ... ostrygi czy kalmary to trochę nie ta cena :wink:[/quote]

I tu pomyłka.
Jeśli potrafisz sam otworzyć ostrygę to cena Cię zaskoczy. :D
Jeśli nie potrafisz cena niestety wzrasta podwójnie. :(
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 27.07.2012 06:11

W okolicach Stonu są takie "farmy" ostrygowe tylko trochę daleko , ale przy okazji wycieczki do Dubrownika np. można się zaopatrzyć
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 27.07.2012 23:30

Moze kolega opisac mniej wiecej gdzie ten market Apfel jest w makarskiej? jadac od zivogosce jak dojechac?
DeJaVu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeJaVu » 28.07.2012 06:17

Marcello1981 napisał(a):Moze kolega opisac mniej wiecej gdzie ten market Apfel jest w makarskiej? jadac od zivogosce jak dojechac?

Oczywiście że mogę.
Więc wjeżdżając od strony m.in. Zivogosce , Tucepi do Makarskiej mijamy po prawej stację paliw INA, potem skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i jeszcze ok.400 metrów i też po prawej pojawi się Market Apfel. :D
Ja osobiście wolę od Konzuma lub Keruma.
Można zrobić fajne zakupy i rybka świeża, chłodzona jest na bieżąco. :D
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 28.07.2012 20:54

Dzieki za info, wyjazd za 3 tygodnie, napewno zajrzymy do Apfel'a :)
DeJaVu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeJaVu » 29.07.2012 20:46

Marcello1981 napisał(a):Dzieki za info, wyjazd za 3 tygodnie, napewno zajrzymy do Apfel'a :)

Służę pomocą jakby co :D
Wielce prawdopodobne że spotkamy się w Apfel'u lub w Stonie :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 30.07.2012 08:45

Gotowe mule jadaliśmy w Igrane w knajpce u "Ante". Koszt to ok.80kn za 1 kg. Do obróbki własnej ( :lol: ) kupiliśmy jadąc z Dubrownika przy "fermach mulowych" ( :wink: ). Cena - 10kn za kilogram. W porcie w Igrane można kupić w porcie, ale jakoś nigdy nie udało nam się zdążyć :oops:
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 30.07.2012 09:58

A w porcie w Igrane to do kogo sie kierowac zeby kupic mule?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 30.07.2012 10:17

Powiedziano nam, że trzeba iść do portu ( koło hotelu) i tam są rybacy, ale tak jak pisałam, niestety nigdy nie wstaliśmy skoro świt :lol: Najlepiej będzie zapytać gospodarzy, u których wynajmujesz kwaterę. Może się okazać, że właśnie sąsiad codziennie przywozi świeżą rybkę :wink:
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 13.08.2012 06:59

Koło sklepiku Mate rano przyjeżdża facet z rybami nie codziennie no ale ...właśnie z Blato wróciłem
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

owoce morza w okolicy Zvogosce - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone