Karol099 napisał(a):volumen napisał(a):Ja jeszcze w sprawach technicznych: zmniejszenie zdjęcia o rozdzielczości np. 4 mln, które "waży" 2 MB (tak jest np. u mnie) do 64 kB wymaga zastosowania sporej kompresji, a co za tym idzie zdjęcie mocno traci na jakości (gubi ostrość, pojawiają sie pixele, znikają szczegóły), więc po tych zabiegach może się okazać, że efekt końcowy jest tak koszmarnie różny od oryginału, iż traci cały swój urok. A przecież w wypadku zdjęć z Chorwacji właśnie o to piękno chodzi.
Podobnie jak Jurek także udostępniam swoje zdjęcia na www.album.com.pl i wystawiania wielu z nich musiałem zaniechać, bo właśnie efekt końcowy zmniejszania był fatalny.
Na zlocie admin chwalił się, że do dyspozycji mamy 40GB. Więc może jednak wrócimy do pierwotnego rozmiaru?
Witam,
rozumiem ,że niechętnie zmieniasz wielkość zdjęć ale powiedz mi kto robi to chętnie ?? Jeżeli zdjęcia mogły by mieć po 1 mb to była by to galeria dla bardzo cierpliwych a modemowcy mogli by zapomnieć o ich oglądaniu.
Dla modemowca może nie być problemem obejrzenie galerii zdjęć ale wolno działający portal i forum. Gdyż im więcej ludzi ogląda duże zdjęcia tym wolniej działa cała stronka. Co do wielkości to Admin mówi że nie ma z nią żadnych problemów , problem jest z przepustowością łącza która jest wielokrotnie mniejsza od wielkości serwera i to przez nią są problemy tego typu że forum nie działa bo serwer jest przeciążony. Admin poszedł na kompromis i zwiększy maksymalny rozmiar zdjęcia do ok. 90 KB wiec aktualne parametry albumu to :
Maksymalna wielkość pliku (w bajtach): 90000
Maksymalna szerokość zdjęcia (w pikselach): 750
Maksymalna wysokość zdjęcia (w pikselach): 750
Można ładować pliki JPG: Tak
Można ładować pliki PNG: Tak
Można ładować pliki GIF: Nie
i nie powinny ulec one zmianie.
pozdrav
Karol
No, i dogadaliśmy się jak czekista z czekistą
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu własnym i forumowiczów.