Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Otok Pag - wyspa o kilku obliczach

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 07.08.2010 22:12

helen napisał(a): a przy nim błotko, którym można się pięknie wysmarować od stóp do głów...

O nie wiedziałem o tym błotku, ale o sławnym błotku z Pagu będzie później :D
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 08.08.2010 07:26

w tej kępie o ktorej piszesz jest camping , nie zaznaczony na zadnej mapie ,zaraz za nim jest niewielki potoczek oraz rezerwat Kolanskie Błota ,mozna do niego dojechac tez od drogi Kolan Nowalija ,oznakowany zjazd do rezerwatu ,od drogi to jakies 2 km ,ale warto zjechac .Plaza taka sama jak Isola ,całkowicie pusta :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.08.2010 10:10

darajawahusz napisał(a):w tej kępie o ktorej piszesz jest camping , nie zaznaczony na zadnej mapie ,zaraz za nim jest niewielki potoczek oraz rezerwat Kolanskie Błota ,mozna do niego dojechac tez od drogi Kolan Nowalija ,oznakowany zjazd do rezerwatu ,od drogi to jakies 2 km ,ale warto zjechac .Plaza taka sama jak Isola ,całkowicie pusta :D

A na na prawo od tego campingu stojąc twarzą do morza jest jeszcze jeden, prawie pusty, z tym, że nie ma tam drzew i cienia. Plaża jest cudna, ludzi na palcach można policzyć i opalają się głównie nago. Nie chcieliśmy im zakłócać spokoju, zajrzeliśmy tam tylko na chwilkę.
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 08.08.2010 10:44

a najbardziej przy tej plazy podobał mi sie kontrast pomiedzy nie tak odległymi wzgorzami na ktotych lezy Kolan ,wzgorzem pomiedzy Kolan a Mandre.Cała dolinka jets bardzo zielona, sa jakies uprawy ,winnice i nawet prawdziwa łaka/co na Pagu jest niespotykane/ >niesamowity kontrast na odcinku raptem 2 km. Po tach paskich kamienistych drogach ,pozostały mi porysowane całe alusy :D , uszkodzony przez kamyk czujnik od klocków,a kiedy mechanik ogkrecił dolna osłone silnika wysypała sie z tamtad cala masa kamyków :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.08.2010 11:06

Łąk na Pagu jest więcej, np. w miejscowości Vlašići są i łąki i normalne wysokie drzewa i nawet krowy się pasą ;) .
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 08.08.2010 13:16

darajawahusz napisał(a):w tej kępie o ktorej piszesz jest camping , nie zaznaczony na zadnej mapie ,zaraz za nim jest niewielki potoczek oraz rezerwat Kolanskie Błota ,mozna do niego dojechac tez od drogi Kolan Nowalija ,oznakowany zjazd do rezerwatu ,od drogi to jakies 2 km ,ale warto zjechac .Plaza taka sama jak Isola ,całkowicie pusta :D

Zgadza się to jest ten kamping

Obrazek
darajawahusz napisał(a):a najbardziej przy tej plazy podobał mi sie kontrast pomiedzy nie tak odległymi wzgorzami na ktotych lezy Kolan ,wzgorzem pomiedzy Kolan a Mandre.Cała dolinka jets bardzo zielona, sa jakies uprawy ,winnice i nawet prawdziwa łaka/co na Pagu jest niespotykane/ >niesamowity kontrast na odcinku raptem 2 km.

Obrazek

helen napisał(a): A na na prawo od tego campingu stojąc twarzą do morza jest jeszcze jeden, prawie pusty, z tym, że nie ma tam drzew i cienia. Plaża jest cudna, ludzi na palcach można policzyć i opalają się głównie nago. Nie chcieliśmy im zakłócać spokoju, zajrzeliśmy tam tylko na chwilkę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 08.08.2010 14:01

Po kilku dniach błogiego leniuchowania i nic nierobienia pojechaliśmy do Pagu, droga z Mandre jest bardzo widokowa, a żem pilot to miałem okazje dokładnie się naoglądać :D

Obrazek
Obrazek
hodowla ostryg

Obrazek
Obrazek
nie omieszkaliśmy zatrzymać się na sławnym punkcie widowkowym :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zatoka Paska

Obrazek
miasto Pag w całej okazałości i ostatni odcinek drogi na Pag

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
charakterystyczne wąskie uliczki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
niestety zwiedzanie było zamknięte, zdjęcie robiłem przez kraty

Obrazek
no comments

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
paskie cipki :D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.08.2010 18:13

kaja45

Na jednym ze zdjęć jest uliczka przy której miałem kwatere. To to z tą starszą panią ubraną w lokalny strój.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 08.08.2010 22:36

[quote="kaja45"]
Obrazek
hodowla ostryg

My jadąc do Pag zagłębiliśmy się ku tejże hodowli ostryg w poszukiwaniu plaży 8O Nie wiem, czy dostrzegłeś po drodze zjazd w dół, może nie dosłownie vis a vis hodowli a trochę wcześniej? Od trasy głównej prowadzi szeroka jak autostrada o kocich łbach, droga w dół. Zjechaliśmy, choć wiele ryzykowaliśmy. Co chwila jakiś kamień zawadzał o podwozie :evil: Jakieś powalone drzewa dopiero co odciągnięte, zresztą cała droga to była jedna wielka wycinka tych gęstych chaszczy. Droga skręca w lewo i prowadzi do bazy hodowlanej, ale zanim tam doprowadzi jest wiele zejść ku morzu. Ja postanowiłam zejść jedną z nich 8O. I o mało nie straciłam palca na tych ostrych jak brzytwa kamolach! Dodatkowo podrapałam się do krwi w tych krzakach, ofiara wojny istna. Ale do najpiękniejszych zakątków, by dotrzeć, trzeba się namęczyć. I doszłam. I było pięknie, owszem, ale nie dla ludzi ;-) Ostre, ogromne głazy wystające z wody, a tuż obok głębia. Raczej nie dla rodzin z dziećmi ;-) Widok cudny, ale nic poza tym. A, no i musiałam wrócić na górę. A samochód wyjechać na drogę główną! Nie dało się przewinąć taśmy ;-)
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 09.08.2010 07:06

Zastanawialiśmy się czy tam nie pojechać, ale zostawiliśmy to na później, ale później nie wyszło, będzie o tym później (x3 :D )
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 09.08.2010 08:30

Po zwiedzaniu Pagu wyruszyliśmy na parking do samochodu, po drodze małe jeziorko

Obrazek
następnie wyruszyliśmy na plaże, te miejskie odpuściliśmy bo tam masakra, chociaż dzieciaki nas naciskały bo widziały zjeżdżalnie, pojechaliśmy w kierunku Sw. Ducha, ale drogą wzdłuż linii brzegowej.

Co chwilę widać było miejsca z zaparkowanymi samochodami, widocznie były tam zejścia do super plaż. No, ale nasz cel to Sw.Duch, w końcu dojechaliśmy, na dzień dobry po 10 kuna za parking, później w prawo, ale za dużo ludzi, więc zawracamy i jedziemy w lewo, wąską, kamienistą drogą dojeżdżamy prawie do końca drogi, znaleźliśmy kawałek placu i nasza familia ruszyła do wody, a byłu tu tak cicho ( w Pagu dzieciaki sztuk 9 kupiły sobie pistolety na wodę)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nasze obozowisko, niestety po 3 godzinach, może mniej postanowiliśmy wrócić do Mandre (ludzie tam plażujący odetchneli z ulgą :D ) i wykąpać się w basenie (to jest duży plus posiadania domu z basenem)

Obrazek
to moja młodsza

Reasumując Plaża Sw. Duch przegrała z Girenicą i nie przypadła nam do gustu, dużo ludzi, woda jakaś taka mętnawa, słabe życie pod wodą, wjazd 10 kun, w okolicach były inne podobno piękne plaże, ale my zatokę odpuściliśmy definitywnie.
Następnego dnia wybrałem się na rower, a tu niespodzianka - MGŁA :(
i biała tęcza (choć tęcza jest kolorowa)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
to zjawisko trwało jeszcze przez godzinę, później piękna słoneczna pogoda, więc postanowiliśmy po snorkować na miejskiej plaży (było tam dużo jeżowców więc i "puszeczek" można było nazbierać dużo :D ).

Ten dzień był niestety pechowy, najpierw jakaś krajanka z mercedesa wyzwała nas od goroli i hanysów (rozbijając nasze obozowisko zasłoniliśmy jej widok na morze) a fe paniusiu :( , a dokładnie chodziło o to, że o godz. 10 kiedy przybyliśmy na plażę to było po rozkładanych starych bambusowych mat, karimat i kolorowy kocyk. Na plaży byliśmy prawie jako pierwsi i te wszystkie pozostawione rzeczy nie miały właścicieli, około godziny 14 przyjechała wspomniana pandzia i zaczęła nam ubliżać, dokładnie mojej koleżance, bo większość z nas poszła coś przekąsik, szkoda, że nas tam nie było. W każdym razie paniusia zabrała kocyk i odjechała, a później, moja żona odniosła jakąś kontuzję pleców (dostała jakiegoś postrzału), tak ją wzieło (nie umiała chodzić), że nie obyło się bez pogotowia. Lekarz stwierdził, że to lumbago od klimatyzacji

to be continued...
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 09.08.2010 09:44

A może pandzia rzuciła urok? ;P
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 09.08.2010 10:44

kaja45, fajna relacja i czekam na ciąg dalszy.
Najwyższy czas, aby powoli krystalizować kierunek przyszłorocznego urlopu :wink:

Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.08.2010 10:48

Zamglony Pag- super :)
Jakoś nigdy nie trafiłam na taką (nie)pogodę :wink: , ale wygląda bardzo efektywnie 8)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 09.08.2010 11:13

[quote="kaja45"] w okolicach były inne podobno piękne plaże, ale my zatokę odpuściliśmy definitywnie.

Te inne piękne plaże to dokładnie wszystkie te miejsca do których schodziłam jadąc od Bosany w stronę Sv. Duha, a która Wam pokazałam na zdjęciach :lol: Pośród nich była ta nasza 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Otok Pag - wyspa o kilku obliczach - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone