Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT - Czarna lista apartamentów/Włochy

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 14.02.2021 00:22

mysza73 napisał(a):W Italii już w paru miejscach byłam i nigdy mnie nic nieprzyjemnego nie spotkało.
Wręcz przeciwnie, zawsze spotykałam się z miłym przyjęciem i serdecznością.
Nawet będąc na meczu w Perugii, pan który siedział obok (oczywiście miejscowy kibic Perugii :mrgreen: ) wykazał duże zrozumienie, że kibicuję Modenie. Przyznał nawet, że Bednorz jest świetnym siatkarzem :oczko_usmiech:

Bo Bartek Bednorz jest świetnym siatkarzem, dobrym przyjmującym, dość chłodna głowa na boisku i spore umiejętności. Szkoda, że nie po drodze mu z obecnym trenerem PL. Chyba nie ma "chemii" między nimi... Może się odwróci. Oby... ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.02.2021 10:41

alechandro napisał(a):
Bardzo lubię Chorwację ale Włochy to inny świat, piękniejszy niż Chorwacja będąc obiektywnym.

Sorry, alechandro, ale jeśli chodzi o Włochy, to ty jesteś ostatnią osobą, która może pisać o obiektywizmie! :wink: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2021 11:12

Jeżeli ja Ci nie pasuję to jeszcze jak widać nie tylko ja w tym wątku mam takie zdanie. Najgorsze jest to, że wielu zafascynowanych Chorwacją pisze w tym wątku nie widząc w ogóItalii na oczy bo "znajomi tak mówili"...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.02.2021 13:56

Nie chodzi o to, że nie pasujesz, chodzi o to, że twoje zdanie jest wysoce subiektywne, więc pisanie o obiektywizmie z twojej strony było co najmniej dziwne. Czytałem wszystkie wpisy i dla mnie OK - każdy ma swoje zdanie. Jedni uważają, że Chorwacja jest lepsza, inni że Włochy. I ja to rozumiem.

Tyle, że wszystkie te wpisy (z moim i twoim włącznie) są wyłącznie subiektywne!!

Ja przyznaję, że we Włoszech nie byłem niżej niż w Neapolu, a z tego, co tu większość pisze, południowe Włochy są bardziej przyjazne dla turystów.
Według większości z was (również ciebie) najgorzej jest w pod tym względem w rejonie Wenecji. A akurat ja najlepiej wspominam mój pobyt właśnie w Wenecji (oprócz samego miasta, które mnie rozczarowało). Co prawda nocowałem w Mestre, czyli na lądzie, ale rodzina, u której byliśmy ,była fantastyczna - powiedziałbym, że na poziomie chorwackim. Czyli może wyjątek potwierdzający regułę.

Zresztą, jak już pisałem, nigdzie w Italii nie spotkałem się z niemiłym podejściem gospodarzy czy innych miejscowych, ale w porównaniu z otwartością i rodzinnym podejściem Chorwatów to dla mnie jednak Włosi są daleko w tyle.

Tak więc każdy ma jakieś inne doświadczenia - ale nie ma w tym wypadku sensu pisać o jakimś obiektywizmie!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2021 15:47

Niech Ci będzie. Pierwszy raz we Włoszech byłem w czasie wojny na Bałkanach, do Chorwacji pierwszy raz pojechałem w roku 2002 kiedy to Chorwacja jeszcze była dzika, ludzie biedni, całkiem inni no i rzecz jasna inne podejście do wszystkiego mieli. Teraz zarówno w jednym jak i drugim kraju komercja, niestety wszystko aby zadowolić turystów. Plaże, wysepki działają na korzyść Chorwacji i bo sami Włosi przecież tłumnie przyjeżdżają do Chorwacji. Kultura, zabytki, klimat to Italia, no i kuchnia jak marzena słusznie zauważyła. We Włoszech nie do pomyślenia jest aby usługi gastronomiczne tak leciały w dół jak w Chorwacji. W cro mam kilka ulubionych knajpek, czasami wręcz nadkładam drogi aby zjeść w konkretnym miejscu ale to co zawsze było super, teraz jest do bani. We Włoszech to nie do pomyślenia, może dlatego, że oni zakochani są w jedzeniu. Jeżdżę i będę jeździł do Chorwacji ale już mnie ten kraj nie fascynuje tak jak 20 lat temu, jeżdżę tam ze względu na wodę, plaże i odległość naturalnie.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2021 22:19

Żebyś wiedział Alechandro żebyś wiedział. Dokładnie trafiłeś w sedno sprawy.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 14.02.2021 22:51

alechandro napisał(a):.... Plaże, wysepki działają na korzyść Chorwacji i bo sami Włosi przecież tłumnie przyjeżdżają do Chorwacji...

No i wszystko w temacie :D
Dla większości podstawa udanego urlopu.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.02.2021 11:04

nie jestem specjalistą,
ale Włosi jeżdżą raczej do Cro północnej ,
i to raczej ze względów "cenowych",
Cro jest mega super i.t.d,
we Włoszech byłem tylko dwa razy,
jednak tam jest to "coś",

co prawda watek jest o nie polecanych apartamentach ale,
w 2019 mieliśmy super gospodynie od której wynajmowaliśmy fajne mieszkanie mieszkanie,
w super lokalizacji,(jak dla mnie)
najzabawniej było jak pani starała się nam objaśnić jak sortować i kiedy wystawiać śmieci,
ja słabo mówię po angielsku ale ta pani nie mówiła wcale,
mówiła do nas przez 20minut po włosku, :wink:
super było ,
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.02.2021 11:08

599 napisał(a):co prawda watek jest o nie polecanych apartamentach ale,
w 2019 mieliśmy super gospodynie od której wynajmowaliśmy fajne mieszkanie mieszkanie,
w super lokalizacji,(jak dla mnie)

Jak dobrze kojarzę to była Kalabria?
Chętnie przygarnę ten polecany namiar 8)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.02.2021 12:08

marze_na napisał(a):,,,,,
Jak dobrze kojarzę to była Kalabria?
Chętnie przygarnę ten polecany namiar 8)

Tak Mrzena,Tropea,
samo centrum,(ja tak lubię,)
mieszkanie jest na trzy pary,trzy oddzielne sypialnie,
nie wiem czy w zeszłym roku wynajmowała,
ja miałem przez AirBnB,
bezpośrednio 900PLN taniej,
Marzena odezwę się po południu/wieczorkiem,
:wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.02.2021 12:11

599 napisał(a):samo centrum,(ja tak lubię,)

Też tak lubię :D .
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.02.2021 23:10

Marzena,
"poszło",
:wink:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

OT - Czarna lista apartamentów/Włochy - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies