napisał(a) marekkowalak » 14.02.2021 12:56
Nie chodzi o to, że nie pasujesz, chodzi o to, że twoje zdanie jest wysoce subiektywne, więc pisanie o obiektywizmie z twojej strony było co najmniej dziwne. Czytałem wszystkie wpisy i dla mnie OK - każdy ma swoje zdanie. Jedni uważają, że Chorwacja jest lepsza, inni że Włochy. I ja to rozumiem.
Tyle, że wszystkie te wpisy (z moim i twoim włącznie) są wyłącznie subiektywne!!
Ja przyznaję, że we Włoszech nie byłem niżej niż w Neapolu, a z tego, co tu większość pisze, południowe Włochy są bardziej przyjazne dla turystów.
Według większości z was (również ciebie) najgorzej jest w pod tym względem w rejonie Wenecji. A akurat ja najlepiej wspominam mój pobyt właśnie w Wenecji (oprócz samego miasta, które mnie rozczarowało). Co prawda nocowałem w Mestre, czyli na lądzie, ale rodzina, u której byliśmy ,była fantastyczna - powiedziałbym, że na poziomie chorwackim. Czyli może wyjątek potwierdzający regułę.
Zresztą, jak już pisałem, nigdzie w Italii nie spotkałem się z niemiłym podejściem gospodarzy czy innych miejscowych, ale w porównaniu z otwartością i rodzinnym podejściem Chorwatów to dla mnie jednak Włosi są daleko w tyle.
Tak więc każdy ma jakieś inne doświadczenia - ale nie ma w tym wypadku sensu pisać o jakimś obiektywizmie!