napisał(a) Fatamorgana » 30.09.2009 01:41
focuspokus napisał(a):Pewnie zostanę po tej wypowiedzi słownie zlinczowany ale niestety nie mam dobrego zdania o Chorwatach (bez generalizowania oczywiście), mianowicie 4. razy próbowano mnie oszukać i...
...ale po 20 min przepraszania policjantka zgodziła się na 9km za dużo i 500 kun na co od razu przystałem. Tyle, że na mandacie miałem 300kun a ona bez ceregieli wzięła 200 dla siebie
, nic nie powiedziałem bo i tak mi poszła na rękę. Mimo wszystko Chorwacja to piękny kraj i naprawdę warto...
Są lepsi niż Chorwaci w kołowaniu turystów ale i tak nikt nie przebije Arabów i "ciapatych"...
Wiesz, co do policjantów, to moim zdaniem (a byłem we wszystkich niemal byłych demoludach) istnieje taka spuścizna przeszłości, że nadal w służbach mundurowych, a zwłaszcza granicznych i policyjnych, toleruje się gdzieniegdzie "dorabianie" i różne zabiegi wykorzystujące funkcję i mundur do uzyskiwania korzyści majątkowych. Czasem tak niewinnie, na mała skalę, a czasem na poważnie- za dużą kasę. A turysta jest traktowany jeszcze często jako kura do oskubania. A nawet jako frajer z kasą, której ma widać sporo, skoro sie włóczy po Europie.
Mentalność i brak skrupulatnej czystki brudów z takich służb to powodują.
Na Zachodzie jest nie do pomyślenia, żeby mundurowy zaczął kręcić, przetrzymywać, gmatwać i trzymać w niepewności tylko po to, żeby zwietrzyć okazje do wyciągnięcia jakiejś kasy od kierowcy.
Albo jesteś czegoś winien i dostajesz karę, albo zawsze z kulturą dostajesz papa...
Innych zachowań w zasadzie nie ma.