Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oszuści w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 14.09.2004 06:54

Jurek - szykuje się nam zmiana tzw "elyty rządzącej" może dlatego nasi "przedstawiciele" :twisted: w Zagrzebiu byli tak nerwowi - być może ktoś odklei ich od stołków.
Ja na koniec ich urzędowania utrułbym im trochę życie i napisał skargę do MSZ.

Darek
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 14.09.2004 09:05

Oszustwa to nie są incydentalne przypadki. W Vodicach na stacji INA też miałem podobny przypadek. Sprzedawca nabił mi na kartę 35 kun więcej, po mojej interwencji pan zwrócił mi te pieniądze gotówką. Niby niewielkie pieniądze, ale..... niesmak pozostaje.
Czuję się coraz bardzej zdegustowany próbami oszustw dokonywanymi przez Chorwatów i poważnie zastanawiam się, czy kolejne - piąte już z rzędu wakacje spędzę właśnie tam.
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 14.09.2004 09:34

ciekawe co ludzi popycha do takich czynów ? Jest tu jakiś psycholog , socjolog albo inny psychiatra ? Plis o naukowe wytłumaczenie , może skumam .
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 14.09.2004 11:00

Słynna INA w Vodicach!!! To już faktycznie nie incydent!!! W 2001r. sprzedawca orżnął nas w tej stacji wydając 20kn zamiast 100, a w 2002 wydając ze 100 zamiast 200. Za pierwszym razem mu się udało, ale za drugim narobiliśmy rabanu i z niemiłymi wyrazami na ustach zwrócił resztę.
Ale na osłodę - w Goriczanie mąż zapłacił kartą za paliwo, a mnie naleciało na jakieś drobiazgi na drogę. Ponieważ poprzedni rachunek był uregulowany, sprzedawca nabił na kasę moje zakupy, znów kartą płacimy ok.100kn. Wydało mi się to trochę za dużo i wychodząc już do samochodu oglądamy wydruk z kasy.Zakupy były w granicy 20 kn.Nagle wybiega za nami ten sam sprzedawca i krzyczy, że się pomylił i doliczył na naszą kartę czyjąś benzynę. Oddał już co prawda w gotówce, ale zawsze ...
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 14.09.2004 13:50

Jurek przekaz znajomym żeby sie nie szczypali tylko wysmarowali skarge do MSZ Nie może tak być żeby jakiś urzędas ktost od tego żeby pomóc robił łachę. Jak mu sie nie podoba to niech sie zwolni. Szlag mnie trafia jak czytam o takich sprawach.Siedzą pierdzą w stołki dostają co miesiąc grubą kasę i nic nie robią Niech popracują ( ale rzeczywiście niech coś zrobią ) za 800 zł miesięcznie to może zmienią podejście do swojej "pracy"
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.09.2004 14:28

Kasi@ napisał(a):NIestety i w Chorwacji również są cwaniacy i oszuści, choć wydaje mi się, że jest i ch na szczęście jeszcze mniej niż u nas...
Ja również miałam przygodę na bramce autrostrady (już nie pamiętam w którym miejscu) ale pan grzecznie zapytał czy może wydać w euro, oczywiście zgodziliśmy się (miał nam wydać 1 euro) i otrzymaliśmy jedną monetę, ale po chwili okazłao się, że jest to 20 groszy, a nie 1 euro, ale machnęliśmy już na to ręką, bo w końcu 80 groszy to nie wielka strata poza tym byliśmy już zmęczeni i nie chciało nam się kłócić z gościem.

cwaniakow takich co za malo wydaja reszty jest moze i wiecej .... ale praktycznie nie ma takich co wyrąbuja Ci szybę by wyjąć radio, toreble lub pozbawiaja auta na skłuczke...

pozdrav
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 14.09.2004 15:12

I całe szczęście że Piotr ma rację. Dlatego tak wspaniale sie tam wypoczywa.
urbi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbi » 14.09.2004 20:54

Złodziej radia nie oszukuje jako instytucja ,np na stacji paliw.Piotrze chcę cywilizacji.Nie zachwycaj sie drobnymi oszustami.Wiem w Warszawie sam fakt przeżycia to luksus .
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 14.09.2004 23:04

Kelner w Korenicy dość uparcie nabijał na moją kartę 60 kun więcej.Może był roztrzepany...Kilka razy zwracałem uwagę i anulował transakcję,ale gdybym automatycznie nacisnął zielony klawisz byłby kłopot.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 15.09.2004 08:52

urbi napisał(a):Złodziej radia nie oszukuje jako instytucja ,np na stacji paliw.Piotrze chcę cywilizacji.Nie zachwycaj sie drobnymi oszustami.Wiem w Warszawie sam fakt przeżycia to luksus .

Chyba jednak bezpieczniej czulbym sie tam....

pozdrav
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 15.09.2004 09:54

Nie można porównywać stanu bezpieczeństwa w Chorwacji czy nawet w Koziej Wólce ( przepraszam mieszkańców Koziej Wólki ) w Polsce. My chyba w genach mamy złodziejstwo. Jednak Chorwwaci są bardziej uczciwi od Polaków lecz my Polacy w Chorwacji równiez stajemy sie lepsi.
Dletego częściej jeździjmy do Cro i przywoźmy dobre nawyki
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 15.09.2004 11:18

Sęk w tym ze tam moze sporo jest drobnych oszustów, ktorzy moga nas oszukac na drobne a u nas jest wyjatkowo duzo bandytow ktorzy sprawiaja ze czlek nie jest pewien dnia ani godziny!

piotr
JUREK S.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JUREK S. » 15.09.2004 14:56

Piotr Lutynski napisał(a):Sęk w tym ze tam moze sporo jest drobnych oszustów, ktorzy moga nas oszukac na drobne a u nas jest wyjatkowo duzo bandytow ktorzy sprawiaja ze czlek nie jest pewien dnia ani godziny!

piotr

No nie do końca się zgadzam. Niby co? Mam sie cieszyc, że mnie orżnął a nie zabił. Przerysowuję, ale kazde cwaniactwo wkurza. :? POZD
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 15.09.2004 15:15

JUREK S. napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):Sęk w tym ze tam moze sporo jest drobnych oszustów, ktorzy moga nas oszukac na drobne a u nas jest wyjatkowo duzo bandytow ktorzy sprawiaja ze czlek nie jest pewien dnia ani godziny!

piotr

No nie do końca się zgadzam. Niby co? Mam sie cieszyc, że mnie orżnął a nie zabił. Przerysowuję, ale kazde cwaniactwo wkurza. :? POZD

Czasem trzeba pamietac ze moze byc gorzej :? ale fakt jest taki ze jest bezpieczniej i normalniej... a ludzie jak to ludzie... okazja czyni zlodzieja.... nie kazdy moze byc kasjerem :D

pozdrav
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 16.09.2004 08:39

moim zdaniem bardzo wiele zalezy od postawy organow ktore zajmuja sie utrzymaniem "porzadku" w danym kraju , w Polsce ..........co tu ukrywac sami wiemy ze Policja ( przepraszam .......czesc ludzi tam pracujaca) jest niekompetentna ,lasa na lapowy ,wladza sadownicza jest taka jak kazdy widzi i to powoduje ze sie sprawdza powiedzenie ze kara nie musi byc surowa ale musi byc nieuchronna
pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Oszuści w Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone