Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oszuści w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 13.09.2004 06:44

Mitam i Jurekg

To jest nas już trzech "gliniarzy" cromaniaków. :D

Pozdrawiam.

Darek
corolla3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) corolla3 » 13.09.2004 08:52

kurna! same "gliny " :D :D :D i ochroniarze :D a jakieś zwykłe biurwy tu są :lol: 8O ?????
pozdr i czuje sie bezpieczniej !
C3
mitam : a linii służbowej to Wam nie podsłuchują ?
Slawo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawo » 13.09.2004 10:26

Witam,
Ja mialem taki przypadek w sklepie sieci CBA.
Kobieta wydala mi jak do 100 kun a ja jej dalem 200.
Przeliczylem resztę przy niej i poprosiłem żeby otwarła kase i zobaczyla jaki tam leży banknot. I wiecie co dała mi jeszcze 100 kun i nie powiedziała ani przepraszam tylko grymas na jej twarzy wskazywał na to że tym razem jej nie wyszło. Wygląda na to że młodzież chorwacka się trochę wycwaniła.
Slawo
Natasha
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natasha » 13.09.2004 11:50

Cześć,

mnie też spotkała niemiła przygoda przy wjeździe do Zagrzebia ( przejazd przez autostrade w strone Karlovaca). Było wcześnie rano, mieliśmy pieniądzę w banknotach po 200 kun. Przejazd kosztował 10 kun i przy okienku podałam 200 a wydał mi 90 kun! bez potwierdzenia. Był dość duży ruch, więc musieliśmy ruszyć. Wysiadłam z samochodu i wróciłam się do okienka i usłyszałam, że trzeba mieć drobne!. Strasznie się wściekłam, ale kasy mi nie zwrócił.
W Dalmacji byli z nami przyjaciele z 14 synem, zdarzyło się kilka razy, że go uszukali, kiedy w końcu poszłam z interwencją ( mówię po chorwacku, co mnie generalnie chroni przed nieporozumieniami) zwrócili pieniądzę. Nigdy wcześniej nie przytrafiło mi się nic podobnego. Pozdr N
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 13.09.2004 13:21

corolla3 nie wiem czy podsłuchuja i nie interesuje mnie to przecież nie bede zdradzał tajemnic państwowych
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 13.09.2004 13:25

NIestety i w Chorwacji również są cwaniacy i oszuści, choć wydaje mi się, że jest i ch na szczęście jeszcze mniej niż u nas...
Ja również miałam przygodę na bramce autrostrady (już nie pamiętam w którym miejscu) ale pan grzecznie zapytał czy może wydać w euro, oczywiście zgodziliśmy się (miał nam wydać 1 euro) i otrzymaliśmy jedną monetę, ale po chwili okazłao się, że jest to 20 groszy, a nie 1 euro, ale machnęliśmy już na to ręką, bo w końcu 80 groszy to nie wielka strata poza tym byliśmy już zmęczeni i nie chciało nam się kłócić z gościem.
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 13.09.2004 13:39

Teraz też chyba jesteś troszkę zmęczona, Kasi@-u, bo 1 E =ok. 4,40zł, więc jeśli dostałaś 20gr reszty, to oszwabiono Cię na 4,20zł, nie na 80gr...Co prawda, niewielka różnica, ale...
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 13.09.2004 14:19

Myślę że Kasi@ miała na myśli 20 euro centów ale to i tak nie zmienia faktu.
many
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) many » 13.09.2004 16:29

volumen'ie!
masz racje :wink: sorrki jesli Cie drasnalem.
jak sie duzo bierwion niesie to nie widac dobrze w kolo.
-m.
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 13.09.2004 18:46

owszem miałam na myśli grosze euro czyli centy, gdyby to było polskie 80 gr to wogóle bym nawet o tym nie wspomniała :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2004 19:09

toudee napisał(a):Mitam i Jurekg

To jest nas już trzech "gliniarzy" cromaniaków. :D

Pozdrawiam.

Darek

.... :).... dzisiaj właśnie dostałem "przesyłkę " z fotoradaru w Oleśnie z .....maja b.r. 8O ...może macie tam jakiegoś kolegę, który zrobi na niej dopisek..."gość" wyraża skruchę i potem "anulowano" :wink: :?: ... toż to było tylko 80 na drodze wylotowej kilkadziesiąt metrów od znaku "koniec obszaru zabudowanego".....
Pzdr
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 13.09.2004 19:16

:D Sla_---bidulko, coś dla Ciebie to lato niezbyt łaskawe. W rózne przypadki obfituje :( . Na ile Cię skasowała ta paskuda kamerka???. Z przykrością stwierdzam, że pomóc CI nie mogę, ale..................piwo mogę Ci postawić dla rozweselenia. Nawet dwa. OK??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2004 19:23

Dzięki Zos za wsparcie :lol:.... no rzeczywiście w tym roku mi nie idzie ...wiesz np. koło szkół i w centrum miejscowości raczej nie przesadzam....ale na zadupiu nie sposób jechać 50 :? ...no i czasem ma się pecha... :( ...no ale nie narzekam...do końca roku jeszcze trochę czasu...może karta się odwróci....
Pzdr
PS.
A może już sie odwróciła?...dzisiaj otrzymałem od ubezpieczyciela informację o zwrocie kosztów leczenia w CRO :lol:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 13.09.2004 19:31

8O, że jak????????//Ty forsę juz zgarnąłeś?... a siostry pielęgniarki także??( że nieśmiało zapytam) :D Pozdrawiam Was
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 13.09.2004 20:51

Wiecie co stało się! Włamanie do samochodu. Ja byłem w chorwacji od 14 lipca do 28 lipca. Przede mną od 2 lipca do 12 lipca byli moi znajomi w tym
samym rejonie co ja, to znaczy podróżowali fordem tranzytem z kampingiem z Sibienika do Spltu. Przed Primosten jest tarasik widokowy z którego widać zatokę i miasto. Tam zaparkowali i zeszli trochę w dół aby porobić zdjęcia. W samochodzie na siedzeniu koleżanka zostawiła na widocznym miejscu damską torebkę z dokumentami i częściowo kasę.
Po powrocie do auta, a trwało to ok 20 minut, była wybita szyba i brak torebki. Zgineły paszporty, dowody osobiste, karty kredytowe i 2 tysiące zł. Sprawę zgłosili na posterunku policji w Primosten.Siedzieli tam około 7 godzin wyszli około godziny 21.00. Bez dokumentów wrócili do Zagrzebia,
do polskiej ambasady. I tam zaczel sie prawdziwy cyrk. Nasze władze bawiące się za nasze pieniądze(podatników) na placówkach dyplomatycznych nie chcieli udzielić żadnej pomocy tym ludziom, nie chcieli udostępnić telefonu aby zablokować karty kredytowe, traktowano ich arogancko i z wielką łaską po ostrej wymianie zdań z łaską wydano cztery zastępcze paszporty UWAGA każdy 150 zł., a więc razem 600 zł. za które musieli zapłacić od ręki próbowali wynegocjować płatność w Polsce.
Zdegustowani zaszłością a przerażeni obsługą w ambasadzie polskiej
wrócili do Polski. Ale mam świeże dane, za rok tam wracają, zakochali się w Chorwacji i obiecują sobie że bedą ostrożniejsi!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Oszuści w Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone