Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oszuści

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Łukasz
Cromaniak
Oszuści

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.07.2004 14:46

Wiem , że wyciąganie wniosków z jednostkowych przykładów jest niewłaściwe ale po raz pierwszy w tym roku zostałem naciągnięty przez sprzedawcę lodów. Kolega został oskubany na bramce autostradowej wyciągnęli od niego 10E zamiast 10 Kn (jechał pierwszy raz i w nocy). Do tego na plaży naganiacz do morskich wycieczek ostrzegał przed naciągaczami.
Nie wiem czy tak mi się to wszystko tylko przytrafiło czy nadmiar łatwych pieniędzy od turystów uderzył uczciwym ludziom do głowy. Co o tym sądzicie?
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 14:50

Łukasz napisał(a):Wiem , że wyciąganie wniosków z jednostkowych przykładów jest niewłaściwe ale po raz pierwszy w tym roku zostałem naciągnięty przez sprzedawcę lodów. Kolega został oskubany na bramce autostradowej wyciągnęli od niego 10E zamiast 10 Kn (jechał pierwszy raz i w nocy). Do tego na plaży naganiacz do morskich wycieczek ostrzegał przed naciągaczami.
Nie wiem czy tak mi się to wszystko tylko przytrafiło czy nadmiar łatwych pieniędzy od turystów uderzył uczciwym ludziom do głowy. Co o tym sądzicie?

Raczej nieuczciwym.To tak jak wszędzie na świecie ,a może i w kosmosie
jak ktos tam jest.
Kangoorek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kangoorek » 13.07.2004 07:55

Na bramkach to "norma" :evil:
Ale wystarczy zablokowac przejazd i juz jest inna rozmowa :P Warunek: trza sie zorientowac przed ruszeniem 8O
goldek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldek » 30.07.2004 14:54

mnie oszwabil gośc w kantorze poczty chorwackiej tuż przy wjeździe do Chorwacji. Zamiast 50 kun wsadzil mi 50 sloweńskich tolariewów czy czegoś takiego, bylem już w trasie gdy się zorientowalem...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 30.07.2004 15:26

Przeciez nie raz o oszustwach pisano. Właśnie bramki na autostradach, stacje benzynowe sklepy. Numer na bramce przerwabiał mój brat wydali mu resztę w talarach - bo nie znał banknotów. (kurcze tyle razy się pisze żeby na granicy wymienić kasę na autostrady i mieć gotowe drobne bo to i bezpieczniej i bardzoej się opłaca) Wprowadzenie kwitków z kas fiskalnych ukróciło trochę ten proceder (w ubiegłym roku nie słyszałem)
ale widac już się przestali bać.

Mojego brata naciągneli na stacji benzynowej "na paliwo do skuterka"
gość był na tyle sprytny że aby nie było dowodu nie zgodził się na zapłatę kartą mimo że na stacji były odpowiednie nalepki. Ja pomny nie dałem się zrobić i stoczyłem zacikłą walkę na stacje INA w Vodicach przy magistrali gdzie gość specjalnie zatankowął skuter a potem kazał mi wyjechać z kolejki do drugiego dystrybutora po czym odbyło się 30 sekundowe starcie gdzie on z ręką na dystrybutorze krzyczał żebym otworzył wlew paliwa a ja z ręką na korku baku wrzeszczałem "zero" wskazując na dystrybutor. No i gośc się poddał bo się postawiłem a zaczeło już dochodzić do przepychanki - gość mine zaczął odganiać ręką od baku!
Niech wie h jeden że do końca życia będę mu antyreklamę robił! :evil:
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2004 20:35

dołożę i ja
szwagier dał na bramce 200 kun wydali 90,- faktyczny koszt 10 kun
za późno sie zorientował i 100.- z głowy
tyle razy piszę - wymienić w kraju "drobne" na bramki
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 31.07.2004 07:49

taaaak. W Rijece trafiłem na faceta który zdarł z nas opłate za parking (a zachowaniem wyglądał na najważniejszego na placu). A potem znikł. Rzecz jasna do pobierania opłat był taksometr zaraz obok :twisted:
I polują na tych którzy płacą na stacjach benzynowych w euro - reszte wydają w kunach po zupełnie dziwnym przeliczniku (rzecz jasna próbują twierdzić że POS zepsuty albo co innego). A jak sie człowiek zaprze że nie ma - nagle następuje cudowne uzdrowienie terminala... Dwa razy mi sie zdarzyło - plaga jakaś czy co? (widziałem Niemca, który sie dał na to nabrać, i ze 100E wydali mu 80 w kunach. Facet tak kręcił głową że mu mało nie spadłą :twisted: ) Były to takie mniejsze stacje, coś jak nasze stare CPN. Na autostradzie sie nie spotkałem z czymś takim.
Moja rada - ZANIM nalejecie benzyne zapytajcie czy można zapłacić kartą. I pokażcie tą karte.
Michał
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.07.2004 10:22

Mnie też zrobiono w "konia" kilka lat temu przy wjeżdzie na autostradę.
Dałem 5 DM (nie było jeszcze euro) i nie dostałem reszty. Potem okazało się, że powinienem dostać ponad 2 DM. Ale to nie majątek!!!
A tych co namawiają na wycieczki statkiem to sprawdzam w ten sposób, że przed zapłatą zaliczki idę do portu, patrzę czy taki statek istnieje, czy to co oferował to prawda, czy ten gośc tam jest itd, potem rano sprawdzam czy rzeczywiście on odpływa z inną grupą i wtedy dopiero daję zaliczkę. Ja lubię wypływać małymi statkami w kameralnych warunkach , gdzie jest do 30 osób . :lol:
Pozdrawiam
Slawo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawo » 02.08.2004 14:19

Witam,
Ja miałem taki przypadek w normalnym sklepie.
Dałem kasjerce 200 kun a ona wydała mi jak do 100 kun i zamkneła kasę.
popatrzałem na nia i grzecznie poprosiłem aby otwarła kase i zobaczyła jaki banknot leży na górze. Szybko dała mi 100 kun i nawet nie przeprosiła.
Wszedzie czekają na łatwy zarobek więc należy pilnować swego.
Ale gdy czegoś zapomnieliśmy z plaży i wróciliśmy po to po jakimś czasie to to "coś" leżało sobie jakby nigdy nic. I to sie chwali.
Slawo

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone