Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostrożnie ludziska !!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak
Ostrożnie ludziska !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 18.06.2004 16:06

Okazuje się , że Chorwacja to nie tylko sielanka :evil: . W ostatnich dniach , na autostradach w okolicach Zagrzebia działa sobie w najlepsze kilkuosobowa grupa przestępcza 8O , która "obrobiła" już pare osób i to w biały dzień 8O 8O . Poruszają się różnymi samochodami ( BMW , Peugeot , VW Passat , Audi A6 i inne ) także na obcych nr-ach rejestracyjnych . W czasie jazdy sygnalizują upatrzonej ofierze , że coś dzieje się z jej autem , a po zatrzymaniu i odwróceniu uwagi , zabierają wartościowe rzeczy . Mogą też sami zatrzymywać ofiary prosząc o pomoc . Dobrze , że jeszcze nie rąbią "na przebierańca" - a kto wie , jak powinien być umundurowany prawdziwy policjant z HR :?:
No to ludziska , trzeba być czujnym :!:
Dla zainteresowanych linki (może ktoś zrozumie więcej,albo mnie sprostuje) :
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2507&idnews=4840313
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2507&idnews=4850662
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 18.06.2004 16:19

Pewnie mafia pruszkowska przeniosła się bardziej na południe :devil:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.06.2004 19:37

krystek napisał(a):Dla zainteresowanych linki (może ktoś zrozumie więcej,albo mnie sprostuje) :
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2507&idnews=4840313
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2507&idnews=4850662

Ja sprostuję :lol:
Otóż niepotrzebnie siejesz panikę kolego!
Wg mnie Chorwacja to sielanka, z przestępczością na najniższym poziomie w Europie. A gdyby to porównać z Polską to znaczy że my żyjemy w piekle a oni w raju...
Akurat tak się składa że jestem w tym temacie bardzo dobrze zorientowany jako że mój serdeczny przyjaciel z Pagu, u którego kilkakrotnie spędzałem wakacje w HR jest "szychą" w policji chorwackiej, pracuje w jakimś centralnym wydziale (o szczegóły nigdy oczywiście nie pytałem). Człowiek ten był też dwukrotnie u mnie gościem i przeżył prawdziwy szok (choć był uprzedzony przez wszystkich jak u nas jest), kiedy włamano się do jego starej Lancii (specjalnie przyjechał gorszym samochodem bo straszono go że lepsze auta idą u nas jak woda), wyrwano radio i przy okazji skradziono komplet dokumentów (jego i jego przyjaciela). Ponieważ w związku z tym zdarzeniem towarzyszyłem mu na naszej polskiej policji (musiał otrzymać jakieś zaświadczenie żeby opuścić nasz ukochany kraj bez dokumentów samochodu) była okazja aby pogadać o przestępczości w Chorwacji...
I szczęka mi opadła jak ludzie żyją sobie normalnie w tym normalnym kraju...
Opowiedział mi przykładowo że na jego wyspie (Pagu - gdzie wcześniej był szefem całej policji na tej wyspie) odkąd pamięta (ok. 20 lat!!!) nie było ani jednego przypadku kradzieży samochodu, przypomniał sobie natomiast że jakiemuś Franiowi raz jego własne dzieciaki zabrały auto i pojechały na imprezę i cała wyspa była postawiona na nogi w związku z tym (myśleli że kradzież).
Podał mi także aktualne statystyki porównawcze, z których wynikało że w niemal wszystkich dziedzinach przestępczości Chorwacja jest na "szarym końcu". Co więcej, jak się okazuje najwięcej przestępstw (przy tej niskiej przestępczości) popełnianych jest w okresie letnim na turystach a sprawcami często okazują się także turyści, głównie z Europy wschodniej...

Dlatego myślę że taki jest tam alarm jak złapią jakąś grupę przestępczą czy coś w tym stylu bo to tam nie jest na porządku dziennym w odróżnieniu do Polski gdzie na nikim nie robią większego wrażenia dziesiątki takich doniesień na codzień
Reasumując, nie ma kraju z zerową przestępczością ale w przypadku Chorwacji przestrzeganie przed nią ma taki sam sens jak przestrzeganie żeby zabrać parasol bo może padać deszcz. Cóż oczywiście może...

P.S.
Jako ciekawostkę powiem że mój znajomy, w/w Chorwat jeździ na co dzień nówką Toyotą Piknik (minivan za tzw. dużą bańkę z ogonkiem) i nie ma w tym samochodzie ani jednego zabezpieczenia (ani alarmu ani immobilizera) i oczywiście nie ma Auto Casco przeciw kradzieży (kasa zostaje w kieszeni)
Gajus.ems
Cromaniak
Uwaga rozbój na drodze !

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 18.06.2004 20:10

Niezawody masz absolutną rację, ale nie zgadzam sie z Twoim stwierdzeniem , że KRYSTEK sieje panikę, myslę,że napisał to w trosce o nasze bezpiczeństwo !!! Prawda jest taka / a wiem coś o tym / , że nawet w naszej poczciwej Polsce zostac ofiarą roboju drogowego to taka mozliwośc jak wygrać los na loterii, a co dopiero w Chorwacji/ nie mam tu na myśli pospolitej przestepczości typu kradzieże i włamania/. Po prostu w każdym kraju trzeba zachowac minimum ostrożności ! Wiec nie przejmujmy sie tym i w drogę !!!!!! GAJUS
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.06.2004 20:43

Gajusie!
Chodzi mi o to że na to forum zagląda sporo osób jadących do HR pierwszy raz bądź dopiero zastanawiających się nad takim wyjazdem pod kątem bezpieczeństwa bo wiele się w TV nasłuchali o wojnie, zbrodniażach, czystkach etnicznych, zamieszkach narodowościowych itp - z tym Chorwację wciąż kojarzy wielu naszych rodaków
I jak ktoś zielony zobaczy głos experta że nie jest bezpiecznie to raczej nie przekona go to do wyjazdu a raczej umocni poczucie niepewności.
Ja moją odpowiedź kieruję właśnie do tych "pierwszoroczniaków", uważam że nie ma się czego obawiać w HR, a że wszędzie (na całym świecie) może się przytrafić coś złego to każdy rozsądny człowiek dobrze wie.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 18.06.2004 20:50

W pełni sie z Toba zgadzam, sam pamietam jak 1-szy raz jadac do CRO byłem pełen obaw, a okazało się , że niepotrzebie !!!
Pozdrawiam kolege GAJUS
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 18.06.2004 21:36

Też podczas pierwszego pobytu byłem bardzo zdziwiony jak ludzie zostawiali na plaży różne drogie rzeczy i nic nie ginęło. Tak samo z otwartymi samochodami na campingach itp. Zresztą był o tym temat w innym dziale.

Czemu tak u nas nie może być...
psztymucel_nulek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) psztymucel_nulek » 18.06.2004 22:00

Ja rok temu na kempingu na Litwie widziałem ładującą się komórkę w pomieszczeni tzw. kuchennym. Komórka się ładowała parę godzin, nikt jej nie pilnował. A na kemingu była prawie cała Europa, Litwini, Estończycy, Łotysze, Rosjanie ,Bialorusini, Polacy, Czesi, Włosi,Niemcy, Holendrzy i pewnie jakieś jeszcze inne narody. I szczerze wstyd mi się zrobiło, jak pomyślałem co by z taką komórką się stało u nas:((
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 18.06.2004 22:11

Toyota Piknic za dużą bańkę z ogonkiem - policjant z Pagu?
No ,no .Pewnie dlatego tam prawie zero przestepczości.
( średnie wynagrodzenie w Chorwacji to około 300 euro).
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.06.2004 22:26

psztymucel_nulek napisał(a):Ja rok temu na kempingu na Litwie widziałem ładującą się komórkę w pomieszczeni tzw. kuchennym. Komórka się ładowała parę godzin, nikt jej nie pilnował. A na kemingu była prawie cała Europa, Litwini, Estończycy, Łotysze, Rosjanie ,Bialorusini, Polacy, Czesi, Włosi,Niemcy, Holendrzy i pewnie jakieś jeszcze inne narody. I szczerze wstyd mi się zrobiło, jak pomyślałem co by z taką komórką się stało u nas:((

Zostałaby tylko "sprywatyzowana" a prywatyacja jest podobno trendy :lol:
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 18.06.2004 22:30

Chociaz takie ostrzeżenie brzmi znajomo :evil: (dzięki Krystek!) myslę, że nie należy wpadać w panikę a czujność należy zachować zawsze i wszędzie. :cry:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.06.2004 23:58

...sorry ale wam doloze, kilka dni temu w splicie zostal skazany Polak na 4,5 lata wiezienia za kilka wlaman do jubilerow w Splicie i w Makarskej. Nie bil sam, ale tylko jemu udowodnili wine poprzez szlady DNA. Podejrzewaja ich za wlamania w wielu sklepow z zlotem i cala policija po pierwszi raz zobaczyla tak dobrze zorganizowane wlamania z nowa technika. Oczewiszcie zloto nie trafialo do lokalnich i sasiednich paserow tak ze sprawa sie zrobila mocno powarzna. Zostali zlowioni w Zagrzebiu na prubie wlamania. Szkoda ze chlopaki nie rozruzniaja nazwisk bo opkradli i kilka Albanczykow, teras ich ci z kuzinami z Polski szukaja bo nie maja zwiczaju ubezpieczac zloto bo ich nikt nie okrada z dosic prakticznich dla zdrowia i rodziny zycia wzglendow 8) 8) 8)
Jednak wiele turistow prziciaga i wiele zlodziejow nad morze. scenariusz kradzierzy na "opone" znam z Polski. Sposob bil znany w Waw, Katowicach i innich miastach. Ostatnio z Splitu do Polski tez zostal deportowani rzebraz zawodowiec. Wtajemniczoni jestem w te przikre situacje poniewarz policja do mnie dzwoni jak ma klopoty z dogadaniem sie z Polakamy
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 19.06.2004 00:49

O, kurde, ale wstyd........Leon, nie myśl,że my wszyscy tacy :oops:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.06.2004 06:49

Niezawodny :!: Jesteś przewrażliwiony-wyluzuj :wink: W którym miejscu sieję panikę :?: i gdzie napisałem ,że w HR jest niebezpiecznie :?: Ja też jeżdżę do HR i uważam ją za kraj o wiele bezpieczniejszy od PL , ale chodziło mi o to , aby ostrzec wyjeżdżających - i to wszystkich , nie tylko tych , którzy pierwszy raz wyjeżdżają - przed pewnymi niespodziankami , czy jak to napisałeś " przestrzeganie żeby zabrać parasol bo może padać deszcz. "
PS.
Zapytaj łaskawie swojego znajomego policjanta z HR , czy wszystkie kategorie przestępstw są uwzględniane w ich statystykach , a jeśli nie , to statystyki te można sobie wsadzić w miejsce , gdzie i polskie powinny trafić . Najważniejsze i tak pozostaje " społeczne poczucie bezpieczeństwa " , a to w HR mam o wiele wyższe niz w PL . Na tym kończę i pozdrawiam .
AndAn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 19.06.2004 07:08

jolek napisał(a):O, kurde, ale wstyd........Leon, nie myśl,że my wszyscy tacy :oops:

Cóż, masz rację, wstyd jak .... ale prawda jest niestety taka że jak jechałem pierwszy raz do CRO to ci którzy juz tam byli mówili wprost "Tam jest bardzo bezpiecznie a jesli ktoś okradnie turystę to prawie pewne że też turysta.
Przykro i wstyd .... a le nie poddawajmy się, jedźmy tam i spróbujmy zmienić tą opinię.

AndAn
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ostrożnie ludziska !!!
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone