Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostrożnie ludziska !!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2004 13:46

OK. Krystek - wszystko w "wporzo" :wink: tylko ten tytuł twojego postu - przyznasz jest trochę wprowadzający w błąd a treść podtrzymuje jego klimat. Ale grunt że myślimy podobnie i to jest teraz jasne na tym forum dla tych którzy dopiero do HR się przymierzają;
Ludziska! Nie ma się czego bać :!: ! W HR dużo bezpieczniej niż w PL :!: a czujność oczywiście warto zachować zawsze bo licho nigdzie nie śpi

A Leon niestety potwierdził moją smutną wiedzę w temacie przestępczości "rodzimej w HR". A jak ktoś ma jakieś wątpliwości to niech przypomni jakiś przypadek że Chorwaci zrobili jakiś "włam" u nas bo ja sobie takich doniesień nie przypominam

P.S.
A jako ciekawostkę z tym moim znajomym policjantem z Pagu to wam powiem że zanim przyjechał do mnie do Krakowa to zadawał mi z 10 razy to samo pytanie czy można do nas przyjechać samochodem bo słyszał że jest niebezpiecznie. Ja oczywiście ściemniałem mu że "to są informacje przesadzone". I już pierwszego dnia pobytu w Krakowie przeżył wybitą szybę w Lancii, skradzione nowiutkie radio za 1000 DEM (specjalnie kupił na drogę do PL żeby się droga nie nudziła) no i te wszystkie dokumenty samochodu; dowód rejestracyjny, prawo jazdy, ubezpieczenie.
Na naszej policji przeszliśmy wspólnie 4-ro godzinne oczekiwanie na "przyjęcie", następnie klawiszologia na maszynie do pisania wielkości telewizora (takiego ruskiego). Efektem straconego dnia było małe zaświadczenie w języku polskim że skradziono mu dokumenty z którym udało mu się co ciekawe swobodnie przekroczyć wszystkie granice w drodze powrotnej. Na moją trwogę jak to zaświadczenie zobaczyłem gość odparł ze stoickim spokojem - "Ne ma problema" :lol: (tzn. słusznie zakładał optymistycznie że bez problemu wróci do HR)
A po jakimś miesiącu przyszła do mnie oczywiście słynna "Decyzja o umorzeniu sprawy z powodu niewykrycia sprawców pomimo przeprowadzenia wielu czynności dochodzeniowo-śledczych"
I jak myślicie jaki jest obraz Polski w HR po takich wrażeniach ich obywateli:?:

Pozdrowionka
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.06.2004 14:08

Tytuł miał zainteresować,a treść chciałem , aby była z lekkim :wink: mimo powagi tematu . No cóż , nie zawsze , jak widać , udaje się :oops:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.06.2004 14:32

Nie przesadzaj Niezawodny. Kilka incydentów nie zmieni obrazu Polski u Chorwatów. Sam fakt, że znajomy przyjechał do Ciebie, pomogłeś mu na policji, pewnie pokazałeś mu Kraków i okolice, może zamieszkał nawet u Ciebie, przyjąłeś go tradycyjną Polską gościnnością - jak dobrego przyjaciela , to wszystko bardziej zapamiętał niż włamanie do samochodu.
Włamanie też zapamięta ale bardziej miłe chwile spędzone w Polsce i w Twoim towarzystwie. Ja też jak byłem jako młody chłopak w latach osiemdziesiątych w Jugosławii - Makarska (obecnie Chorwacja) zostałem okradziony a raz przed dyskoteką (dlaczego nie wiem, wpuścili nasze koleżanki a nas nie) uderzony nogą w twarz przez ochroniarza a mój brat oberwał pięścią. Akurat przyjechał milicjant na motorze, zgłosiliśmy mu napaść a on kazał nam szybko iść do domu i oświadczył, że będziemy mieli kłopoty. Od tego czasu byłem już 4 razy w Chorwacji o incydencie juz dawno zapomniałem a ten kraj i ludzi bardzo polubiłem.
Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2004 15:04

Zgazdzam się z Tobą Krakuscity :!: :P
Wg mnie Chorwaci mają dobre zdanie o nas jako o turystach odwiedzających ich kraj. Ja zawsze mam wrażenie że oni nas lubią i choć Niemcy czy Włosi zostawiają u nich więcej kasiory to ich traktują tylko jako źródło tej kasiory a nas dodatkowo jeszcze jakimś sentymentem.
Ja przynajmniej miałem wielokrotnie przyjemność poznać ich autentyczną gościnność i sympatię, nie wiem czy do mnie jako do turysty tylko czy jako turysty-Polaka bo nie znam opinii innych nacji n/t gościnności Chorwatów, z wyjątkiem znajomych Czechów z Pragi, którzy też sobie cenią gościnność Chorwatów ale Czesi to też Słowianie (z resztą jak zauważyłem Chorwaci mają problem z rozróżnieniem języka czeskiego od polskiego co ciekawe)

Inną sprawą natomiast jest zdanie Chorwatów n/t Polski jako kraju.
W tej materii dysponuję jedynie paroma opiniami chorwackimi więc to trochę mało żeby wyrobić sobie jednoznaczne zdanie ale te nieliczne opinie które poznałem nie były zbyt korzystne zwłaszcza pod kątem bezpieczeństwa u nas, w szczególności że "kradną samochody na potęgę"

A może by tak paru CRO-Chorwatów wypowiedziałoby się jaka jest ich zdaniem opinia ich rodaków na temat Polski i Polaków - to byłoby pouczające i wniosło jakieś nowe wiadomości... :idea: :idea: :idea:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.06.2004 15:47

niezawodny napisał(a):Inną sprawą natomiast jest zdanie Chorwatów n/t Polski jako kraju. W tej materii dysponuję jedynie paroma opiniami chorwackimi więc to trochę mało żeby wyrobić sobie jednoznaczne zdanie ale te nieliczne opinie które poznałem nie były zbyt korzystne zwłaszcza pod kątem bezpieczeństwa u nas, w szczególności że "kradną samochody na potęgę"

To jaką opinię muszą mieć Chorwaci o mieszkańcach Zjednoczonego Królestwa Wlk. Brytanii :?: :wink: Przecież tam pod względem kradzieży pojazdów jest największe zagrożenie i zapewne,znając ichnie przepisy imigracyjne,nie wynika to z przyjazdu naszych rodaków.
A tak już na poważnie , to mogę wyrobić sobie opinię o kimś kogo lepiej poznam , a nie na podstawie tego, co inni mówią na jego temat . Dlatego też z dystansem podchodzę do wszelkich,panujących w tym względzie stereotypów-może dlatego,że są one tak krzywdzące wobec Polaków :?:
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 19.06.2004 16:02

Wiesz Niezawodny jak Cie czytam to myślę ,ze imponuje Ci radio za 1000 byłych marek,czy auto za bańkę wzwyż,czy siła ameryki .
Ci mają rację- co mają pieniądze.
Ty masz jakieś kompleksy na tym punkcie ? Nie lepiej pisać -drogie auto,drogie radio,drodzy amerykanie?Po co od razu ceny?Co Ty bybus jesteś żeby robić tutaj licytację ?
Z incydentu w Chorwacji robi się tutaj zagrożenie na miarę kradziezy u nas nad Zalewem Zegrzyńskim ( na 1000 co 10 jest okradziony).
Z Chorwacji na 350 tys Polakow w tamtym roku wróiło okradzionych może
20,moze też 20 kogoś okradło.Więc nie panikujmy.
Zauważylem ,ze jak ktoś czeka na pomoc na forum i chce adresu to go olewacie,a jak jest jakis shit to się wyżywacie pseudointelektualnie.
Ten shit jest na topie i zamiast w forum cro człowiek wchodzi w gówno.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2004 16:35

cezar000 napisał(a):Wiesz Niezawodny jak Cie czytam to myślę ,ze imponuje Ci radio za 1000 byłych marek,czy auto za bańkę wzwyż,czy siła ameryki .
Ty masz jakieś kompleksy na tym punkcie ? Nie lepiej pisać -drogie auto,drogie radio,drodzy amerykanie?Po co od razu ceny?Co Ty bybus jesteś żeby robić tutaj licytację ?
Z incydentu w Chorwacji robi się tutaj zagrożenie na miarę kradziezy u nas nad Zalewem Zegrzyńskim ( na 1000 co 10 jest okradziony).
Zauważylem ,ze jak ktoś czeka na pomoc na forum i chce adresu to go olewacie,a jak jest jakis shit to się wyżywacie pseudointelektualnie.

No i wyszedł z ciebie "stary-dobry" CHES którego Admin już raz usunał za obrażanie innych i widać nic ci to nie dało do myślenia. Sorry ale shitu nie komentuję. Rozmawiaj z tymi którzy nie wiedzą co to znaczy Ches a jeśli chodzi o mnie to spadaj na drzewo - najlepiej na najwyższą gałąź i nie schodź więcej proszę :lol:

P.S.
Pogadaj z ręką! :lol:
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 19.06.2004 17:11

Masz rację Niezawodny. Ten "cezar000", to wyjątkowo zaczepna persona. Nie tylko wobec Ciebie.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 19.06.2004 18:32

niezawodny napisał(a):
cezar000 napisał(a):Wiesz Niezawodny jak Cie czytam to myślę ,ze imponuje Ci radio za 1000 byłych marek,czy auto za bańkę wzwyż,czy siła ameryki .

No i wyszedł z ciebie "stary-dobry" CHES którego Admin już raz usunał za obrażanie innych i widać nic ci to nie dało do myślenia. Sorry ale shitu nie komentuję. Rozmawiaj z tymi którzy nie wiedzą co to znaczy Ches a jeśli chodzi o mnie to spadaj na drzewo - najlepiej na najwyższą gałąź i nie schodź więcej proszę :lol:

P.S.
Pogadaj z ręką! :lol:

Nie chce sie wtrącac do Waszych porachunków ale żeby być zgodnym z prawdą panie NIEZAWODNY przypomne słowa wypowiedzine dzisiaj:
"...Ja zawsze sznuję każdego kto mówi to co myśli (nawet jeśli są to bzdury jak w przypadku Pływaka)a nie szanuję tych co mówią mądrze to co myślą inni... "
Więc przestańmy sie obrażać i nie traktujmy tego forum jak "targowiska".
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2004 19:02

OK Marwyku! Pogadaj z Chesem! Papapa! Życzę intelektualnego spełnienia!
P.S.
A na temat to masz coś do powiedzenia czy tylko stać cię na zaczepkę?
Bo ja swoje zdanie w temacie zaprezentowałem, a jęśli już mnie cytujesz to staraj się zrozumieć co cytujesz. Jest różnica między własnym zdaniem a jawnym obrażaniem kogoś w czym od zawsze celuje Ches
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 19.06.2004 19:16

marwyk napisał(a):Więc przestańmy sie obrażać i nie traktujmy tego forum jak "targowiska".

Hej, bardzo szanuę ludzi takich jak NIEZAWODNY / kopalnia wiedzy o CRO/ ale też mam słabość do CEZARA/ mam ubaw z jego niekonwencjonalnych postów, chociaz czasami niepotrzebnie obrażają... mam nadzieję że to sie na mnie nie zemści... ale niech tam... Nie lubię słownej przemocy... ale chyba tylko do chwili kiedy ktoś nie zwróci sie p-ko mnie. Od dawna jestem na forum, porzednio jako gość, uważam, że teraz forum żyje, własnie dzieki NIEZAWODNEMU a nawet CEZAROWI ! GAJUS
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.06.2004 19:20

Witam.
Mozecie sie panowie tutaj licytowac,haratac,kto ma racje.....Ja tylko wiem ze w zeszlym roku widzialem na wyspie Pag zaparkowany samochod pod domem,mial lekko uchylona szybe i na desce rozdzielczej polozony telefon komorkowy.........Stalem chyba 20 minut zeby zaobserwowac co sie bedzie dzialo........NIC..............U nas w PL.........
Pzdr.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 19.06.2004 19:40

A czymże się obraziłem Niezawodny?W tym poście odpowiadasz mi na inny post w innym temacie na który szukasz odpowiedzi.Ale nie ma jej w Tobie.Jesteś tak zadufany w sobie ,ze każda krytyka Twojego ja,twoich pustych zadufanych w sobie przemysleń to od razu obrażanie.Może nieco mocniej ubieram stan rzeczy w słowa,ale to mój styl wypowiadania się,a nie chęć obrażania kogoś.I ci co znają Chesa to To wiedzą.A Ty go znasz.
Więc nie ściemniaj.Jak ci cos niewygodnie to unikasz odpowiedzi,albo cos wyciagasz co ci wygodnie z czyjeś wypowiedzi i przerabiasz to na swoje kopyto i piszesz dlugo i rozciagle by zatrzeć czyjąś wypowiedż.Więc myślę że koncówka odpowiedzi dla mnie,,pogadaj ze swoją ręką" TO PRAWDZIWY TY-,, Niezawodny" - intelektualny onanista.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2004 22:09

cezar000 napisał(a):A czymże się obraziłem Niezawodny?W tym poście odpowiadasz mi na inny post w innym temacie na który szukasz odpowiedzi.Ale nie ma jej w Tobie.Jesteś tak zadufany w sobie ,ze każda krytyka Twojego ja,twoich pustych zadufanych w sobie przemysleń to od razu obrażanie.Może nieco mocniej ubieram stan rzeczy w słowa,ale to mój styl wypowiadania się,a nie chęć obrażania kogoś.I ci co znają Chesa to To wiedzą.A Ty go znasz.
Więc nie ściemniaj.Jak ci cos niewygodnie to unikasz odpowiedzi,albo cos wyciagasz co ci wygodnie z czyjeś wypowiedzi i przerabiasz to na swoje kopyto i piszesz dlugo i rozciagle by zatrzeć czyjąś wypowiedż.Więc myślę że koncówka odpowiedzi dla mnie,,pogadaj ze swoją ręką" TO PRAWDZIWY TY-,, Niezawodny" - intelektualny onanista.

:oops:
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 19.06.2004 22:45

AndAn napisał(a): .... ale nie poddawajmy się, jedźmy tam i spróbujmy zmienić tą opinię.

AndAn

A może spróbowalibyśmy zmieniać tę opinię TU U SIEBIE, wszak na wyjeździe zachowujemy się jak baranki (czyli jak "Słowik" w Hiszpanii).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ostrożnie ludziska !!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone