Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostrów Wielkopolski - Podgora jaka trasa???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agus87
Odkrywca
Ostrów Wielkopolski - Podgora jaka trasa???

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 13:36

tak myslimy, że w miare okej było by jechać z Ostrowa na Wrocław, dalej autostradą, Krapkowice, Racibórz, Bohumin, i na autostradę w Czechach, i Austria, Słowenia, Chorwacja,

co wy na to?

ktoś jechał z Ostrowa/okolic?
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 30.07.2012 13:50

w zeszlym roku jechalem przez wroclaw ale testowalem tez przez kepno - kluczbork (dobra droga) i w tym roku jade ta trasa na ostrawe
dexterpl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dexterpl » 30.07.2012 13:52

Hej. Z OSW wyjeżdżałem 29.07.12 o 14 do Tucepi więc w Twoje okolice. Trasa OSW-opole-krapkowice-racibórz-chałupki-olomuniec-brno-wieden-graz-mureck-lenart-ptuj-zagrzeb-tucepi. Dotarłem dziś po 22h o 12 w poludnie - deszcz i burza, stłuczka w Czechach, 2h snu przed zjazdem z autostrady w Austrii na Słowenię i 1h za Zagrzebiem. Noclegu szukałem ok godzinki przy okazji uszkodziłem zderzak w aucie. Pozdrawiam
p.s. jechałem pierwszy raz w ciemno(trasa przez Czechy do dupy, Austria też nie lepsza.
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 13:59

to jeszcze mam takie pytanka

- gdzie winiety przed autostradą w Czechach, czy na wszystkich stacjach benzynowych będą?

- czy opłaca się omijać autostradę w Słowenii aby zaoszczędzić na winiecie? Jeśli tak to jak.
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 30.07.2012 14:04

nie jest taka zla ta autostrada, najgorszy ten odcinek z plyt betonowych,moze to denerwowac :D , najlepsze autostrady maja w sloweni,ale na dalmacje to pewnie omijacie je. ostatnio na istrie dojechalismy w 12 godz z postojem na kolacje i 3 postaje na kawe, teraz jedziemy na cres
ale juz na spokojnie z noclegiem w Graz
Ostatnio edytowano 30.07.2012 14:09 przez del_sol, łącznie edytowano 1 raz
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 30.07.2012 14:08

agus87 napisał(a):to jeszcze mam takie pytanka

- gdzie winiety przed autostradą w Czechach, czy na wszystkich stacjach benzynowych będą?

- czy opłaca się omijać autostradę w Słowenii aby zaoszczędzić na winiecie? Jeśli tak to jak.

w czechach na stacji benzynowej kupisz winete, najlepiej miesieczna bo taniej wychodzi, w tym roku podniesli oplaty za winety w czechach, w austri tez sa na kazdej stacji,co do sloweni to ja jezdze inna trasa i kupuje tez miesieczna winete
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2012 14:10

Winiety możesz kupić w Czechach, już na autostradzie D1 jest stacja Shell (jakieś 2km od wjazdu na autostradę). Jest todcinek bezpłatny.
Tu masz dobry opis objazdu autostrady w Słowenii kolegi vizila:
forum/viewtopic.php?t=37768&postdays=0&postorder=asc&start=45
dexterpl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dexterpl » 30.07.2012 17:37

Dokładnie 1 shell w Czechach tam kupiłem na austerie i czechy - płatność maestro nie przeszła - 35 euro wliczając czekoladę studentską. Autostrada w czechach jest potworna - głośne betonowe płyty. Słowenię przekraczałem ok 3 w nocy. Trafiłem na 2 szybkich Czechów i trzymałem się ich. W Ptuj mieliśmy już ogon 7-8 samochodów. Zaoszczędzone 30E pójdzie na dodatkowy dzień w Cro. Najlepsza droga w chorwacji ale strasznie monotonna. Ostatnie 200km tragedia normalnie (1 kierowca).
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 30.07.2012 18:45

dexterpl napisał(a):...Trafiłem na 2 szybkich Czechów i trzymałem się ich. W Ptuj mieliśmy już ogon 7-8 samochodów...

To nie ogon Panie Kolego ino... OKO (Oszczędnościowa Karawana Objazdowa) :roll: znamy znamy - uczestniczymy corocznie :wink:

pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.07.2012 18:57

leigh76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leigh76 » 30.07.2012 19:01

Agus kiedy wyjezdzasz?:) My wyjezdzamy 1 08 o 8 00 z Gory Slaskiej k Rawicza:) rowniez do Podgory:)
Bartulo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartulo » 30.07.2012 20:10

Pozdrawiam Krajana,
Jechałem z Ostrowa w maju przez Boboszów Ołomuniec, Brno, Wiedeń nocleg przed Grazem. Drugi dzień: do granicy ze Słowenią na Mureck Lenart, tankowanie na stacji Petrol w Ptuju i dalej już autostrada w cro. Objazd w Słowenii to ok pół godziny więcej jazdy. Poszukaj na forum, temat wielokrotnie wałkowany.
Najgorzej w Polsce, sam odcinek Ostrów - Boboszów to ok 3 godziny jazdy ale dopóki nie otworzą docinka A1 Świerklany - Gorzyczki to moim zdaniem jazda przez Śląsk wyjdzie dłużej.
Bartulo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartulo » 30.07.2012 20:16

aha, moim zdaniem nie warto kupować winiet przed granicą. Dość dużo się przepłaca a spokojnie na stacjach benzynowych w Czechach i Austrii można kupić takowe za normalną stawkę.
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 20:27

dzięki za odpowiedzi
leigh wyjeżdżamy 7 sierpnia :)

Bartulo dzięki! chyba właśnie się zdecydujemy na ten Boboszów :) objazd już oglądaliśmy, trochę zakamarków jest ale 150 zł w kieszeni:)
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 30.07.2012 21:51

agus87 napisał(a):dzięki za odpowiedzi
leigh wyjeżdżamy 7 sierpnia :)

Bartulo dzięki! chyba właśnie się zdecydujemy na ten Boboszów :) objazd już oglądaliśmy, trochę zakamarków jest ale 150 zł w kieszeni:)

jechalem przez boboszow w zeszlym roku i odradzam chyba ze lubicie sporty ekstremalne i macie mocne nerwy. w polsce ok ale na tych waskich i kretych drogach gorskich w czechach no i wioskach to duzo czasu sie traci (nie ma mozliwosci na szybsza jazde) zanim dojedziecie do autostrady, dlatego osobiscie wole jechac przez rociborz i chalupki, znacznie lepsza droga
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi