Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostrów Wielkopolski - Podgora jaka trasa???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 30.07.2012 22:07

agus87 napisał(a):tak myslimy, że w miare okej było by jechać z Ostrowa na Wrocław, dalej autostradą, Krapkowice, Racibórz, Bohumin, i na autostradę w Czechach, i Austria, Słowenia, Chorwacja,

co wy na to?

ktoś jechał z Ostrowa/okolic?

Wraz ze znajomymi lecimy do Podgory dokładnie tą trasą już w piątek, też z Wielkopolski. pozdrawiam
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 22:35

to dajcie znac jak się jechało :)
Aras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 13.08.2012 20:30

Właśnie wróciliśmy z Podgory, jeśli jakieś pytania to chętnie odpowiem
babel25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babel25 » 15.08.2012 14:27

Aras napisał(a):Właśnie wróciliśmy z Podgory, jeśli jakieś pytania to chętnie odpowiem

ja mam pytanie, jaka trasa jechałeś. Jadę również z ostrowa. planuje przez kluczbork opole w chałupkach przejechać, kupić winetke na 10 dni pozniej do austrii za grazem zjechać na mureck i ominąć autostrade w słoweni przez lenart i ptuj. czy to dobra trasa?? i jeszcze gdzie tankowaliście i jakie ceny autostrad w chorwacji?
pozdrawiam
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 15.08.2012 16:35

Bardzo dobra choć my jedziemy przez Wrocław bo blisko i dalej Olomuc, Wien, Mureck, Lenart, Ptuj
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 16:40

rozumiem że przez Kłodzko, Boboszów,Kraliky Mohelnice i dalej jak napisaliście?
babel25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babel25 » 15.08.2012 17:45

mozna przez klodzko jechac tez. tak mi pokazuje automapa, ale mapy google pokazują przez racibórz i chałupki. którędy lepiej jechać ?? najkrócej pokazuje google przez prudnik i w trzebini przejść i później Krnov, Bruntal i na Ołomuoc. tylko gdzie tam winiete się kupi? W PZMie 65zł a ile kosztuje w czechach na stacji??
Aras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 15.08.2012 19:24

babel25 napisał(a):
Aras napisał(a):Właśnie wróciliśmy z Podgory, jeśli jakieś pytania to chętnie odpowiem

ja mam pytanie, jaka trasa jechałeś. Jadę również z ostrowa. planuje przez kluczbork opole w chałupkach przejechać, kupić winetke na 10 dni pozniej do austrii za grazem zjechać na mureck i ominąć autostrade w słoweni przez lenart i ptuj. czy to dobra trasa?? i jeszcze gdzie tankowaliście i jakie ceny autostrad w chorwacji?
pozdrawiam

Jechaliśmy tą samą trasą, tyle, że w Polsce przez obwodnicę Wrocławia, dalej Racibórz i granica. Trasa jest dobra tylko odradzam jazdę z piątku na sobotę, w tamtą stronę trzy awarie samochodu na autostradach chorwackich, korki i trasa wyszła 24h, z powrotem trasa 18,5h. Tankowaliśmy w Polsce i potem w Chorwacji. W Chorwacji za autostrady 48 kun plus 197 kun w jedną stronę. pozdrawiam
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 19:36

babel25 napisał(a):mozna przez klodzko jechac tez. tak mi pokazuje automapa, ale mapy google pokazują przez racibórz i chałupki. którędy lepiej jechać ?? najkrócej pokazuje google przez prudnik i w trzebini przejść i później Krnov, Bruntal i na Ołomuoc. tylko gdzie tam winiete się kupi? W PZMie 65zł a ile kosztuje w czechach na stacji??

Ja bym jechał i tak zresztą jadę przez Kłodzko do Kłodzka zresztą nie E-67 tylko 395 na Strzelin,Ziębice o to dlatego że mieszkam na skraju Wrocławia z tym wyjazdem.Na "normalnej drodze z Wrocławia na Kłodzko nie ma żadnych utrudnień tylko czasami przy piątku niewielki korek w Kłodzku.Gdyż jadąc na Międzylesie trzeba zjechać do miasta i jechać przez centrum i zakorkowane bywają światła przy dworcu kolejowym.Ale to tylko w szczycie później 33 do Międzylesia już pusta i bezproblemowa
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 19:41

Winiety w Czechach
10 dni-310 koron
m-c -440 koron- jadąc na 2 tygodnie to raczej tą
rok -1200 koron

Ja wczoraj kupowałem korony po 0.165 PLN czyli miesięczna 72 PLN a 10-dniowa -51 PLN

Winietę jadąc w dzień i przez Międzylesie to w Kralikach-stacja Benzina do 22.00
A jak w nocy to w miejscowości Zabreh jest całodobowa stacja
babel25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babel25 » 15.08.2012 20:28

wermar napisał(a):Winiety w Czechach
10 dni-310 koron
m-c -440 koron- jadąc na 2 tygodnie to raczej tą
rok -1200 koron

Ja wczoraj kupowałem korony po 0.165 PLN czyli miesięczna 72 PLN a 10-dniowa -51 PLN

Winietę jadąc w dzień i przez Międzylesie to w Kralikach-stacja Benzina do 22.00
A jak w nocy to w miejscowości Zabreh jest całodobowa stacja

A można w zabrehu płacić kartą na stacji ?? czy muszę mieć korony?? A co do jazdy pt/sb no to nie mam wyjścia kupiłem noclegi ale mam nadzieje że w nocy jadąc na dwóch kierowców jakoś pójdzie.

P.S jak ktoś jedzie 7.09 wieczorem to możemy razem pojechać
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi