napisał(a) Ylva » 15.05.2022 00:37
Rysio napisał(a):Z tą płochliwością to bym taki pewny nie był. Jest tak samo płochliwa jak wszystkie pozostałe denne drapieżniki z wielkimi mordami
Wyciągałem ostrosze w Basce na Krku 15 metrów od brzegu, wyciągałem je w Metajnie na Pagu 5 m od brzegu, to tak w ramach pocieszenia
A tak całkiem na poważnie, to rzeczywiście aby na ostrosza nastąpić, to musiałby być mocno przymulony. Jakikolwiek ruch w wodzie w odległości mniejszej niż metr od tych rybek, powoduje ich natychmiastowe zniknięcie pod kamieniami.
To prawda - te rybki występują także przy kamienistym dnie, ale ich nie widać, bo dobrze się kamuflują. Po pierwsze - mają taką samą barwę jak kamienie i trzeba długo się wpatrywać w dno, by je zauważyć. Po drugie - chyba rzeczywiście się chowają, ja jednak, gdy już nauczyłam się je dostrzegać, stojąc nieruchomo w wodzie widziałam bardzo dużo ich młodego narybku przy samym brzegu - koło Vrboskiej na Hvarze, niedaleko kampingu nudystów. Prawdę mówiąc, odechciało mi się przez to kąpieli, bo w butach do pływania łatwo tam było się poślizgnąć schodząc do wody i nawet raz się przewróciłam, a przy upadku buty nie pomogą!