O to mój stary znajomy!
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9466&postdays=0&postorder=asc&start=17
jest fotka z Murteru.
To jest argument żeby nie szukać piaszczystych plaż
lothian napisał(a):Chłonę całościowo Wasze cenne rady. To będzie mój pierwszy wyjazd do Chorwacji i Wasze forum jest dla mnie skarbnicą wiedzy.
Miejsce pomogliście wybrać: wyspę, miejscowość, a nawet plażę
O minach poczytane, nie będziemy nigdzie zbaczać z dróg, ale jak chronić dzieci przed tą paskudną rybą pauk
Czy ktoś widział rybę pauk w piasku przy Rajskiej Plaży na Rabie? Czy wchodzenie w klapkach do wody i uczulenie dziecka by niczego żywego nie łapało wystarczy?
WLODEK40K napisał(a):sam złapałem na wędkę taką rybkę i mimo iż czytałem o niej na różnych postach,chciałem wyjąć jej haczyk ręką. Za nim ją dotknąłem ona już mnie rzucając się dotknęła wcześniej. Zaaplikowała mi dwa ukucia kolcami jadowymi. Jedno kolcem skrzelowym drugie kolcem grzbietowym. Wtedy już wiedziałem co się stało.
Bardzo szybko z ran wycisnąłem krew a następnie wyssałem ranki. Ból bezpośrednio po ukuciu nie jest możliwy do opisania ani porównania do innego bólu. Był straszny. Wydaje mi się że jadu się pozbyłem w dużej większości ponieważ ból po kilku minutach ustał, tylko jeszcze przez kilka minut czułem odrętwienie w palcach. Moja rybka miała około 12 cm.
Pozdrawiam
Rysio napisał(a):...na dnie siedzą więc w przypadku nastąpienia ...
Leon napisał(a):Jak nurkuje i zbieram cos z dna to ta rybka ucieka jak jej sie zblize na metr lub wyencej.