Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostatnia stacja benzynowa w PL na A1 lub przy A1

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robur » 28.08.2019 21:41

Orlen Chałupki 15.08.19 ON 4,94
i do całej trasy dokłada się jedynie 3km
To chyba najdalej wysunięta stacja w PL i ceny ma dobre
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.08.2019 23:15

Nie wiem po co tak kurczowo trzymać się ostatniej stacji w Pl. Już kilka razy zauważyłam, że np na czeskiej Euro Oil Antoszowice mieli lepsze ceny niż na UNIWAR, która jest jako ostatnia w Pl przy A1.
robur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robur » 29.08.2019 07:17

Może po to, żeby zostawić vat i akcyzę w kraju, a to połowa ceny paliwa
TOMMAR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOMMAR » 29.08.2019 16:41

W stronę Czech, Zjazd Mszana, dojeżdżamy do świateł. Skręcamy w prawo w stronę Wodzisławia Śląskiego jakieś 2-3km po lewej stronie stacja Orlen. Druga opcja skręcamy na światłach w lewo w stronę Jastrzębia Zdroju. 3-4km (trochę dalej) Stacja BP za nią Stacja Bielaszka (miejscowego oligarchy :oczko_usmiech: ). Ceny bez przebitki autostradowej. :papa:
robur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robur » 29.08.2019 19:32

To masz w jedną 3km i z powrotem to co najmniej 6km dokładasz do trasy
a w Chałupkach tylko 3-3,5km, i to jest najdalej jak to możliwe tankowanie po PL stronie
TOMMAR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOMMAR » 30.08.2019 16:31

robur napisał(a):To masz w jedną 3km i z powrotem to co najmniej 6km dokładasz do trasy
a w Chałupkach tylko 3-3,5km, i to jest najdalej jak to możliwe tankowanie po PL stronie

Jestem z Jastrzębia i nie wiem jak jest w Chałupkach... Do tego Chałupki są przy samej granicy więc cena paliwa może być ciut wyższa, swoją drogą nie mierzyłem nigdy dokładnego dystansu a moje wyliczenia są maksymalne na "oko". Dodatkowo w Jastrzębiu za stacją bielaszka jest Biedronka i "bar mleczny" KONSUM który śmiało polecam. Można zjeść dobry, syty obiad w cenie 12-13zł. Dziennie kilka dań do wyboru. Czynny niestety tylko za dnia do godziny 17.
Grzadq
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzadq » 07.05.2024 23:07

Odkopuję.

Stacja Orlen w Mszanie, tankowanie przed wjazdem do Czech przed majówką, PB98 ale mechanizm będzie ten sam dla 95.

Średnie ceny ok. 20 stacji w okolicy Katowic kilka dni przed wyjazdem 7.24 - 7.47 (ceny dla 98), bez zniżek majówkowych.

Cena na Orlenie w Mszanie - 7.45. Jak dla mnie jest to już stacja "graniczna", jak ktoś chce zaoszczędzić i jedzie z dalsza to polecam skręcić w bok w stronę Żor / Rybnika 10 km wcześniej, tam są już ceny lokalne lub ew. w stronę Jastrzębia. Np MOL Żory (nie przy autostradzie) PB98 7,24 PLN.

Albo ... pierwsza stacja po stronie czeskiej, Klimkovice przy autostradzie, 43.70 KC co przy kursie w dniu odczytu odpowiada kwocie 7,53 PLN.

Uniwar miał 7,39 PLN. BP nie zjeżdżałem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2024 07:41

Ja zawsze uniwar. Zakupy, wc.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.05.2024 08:27

Grzadq napisał(a):

Uniwar jest stosunkowo drogi, jak już ktoś zjedzie zjazdem na Gorzyczki żeby zatankować to lepiej pojechać jakieś 500m dalej w stronę Gorzyc i zatankować na stacji Moya. Z tego co zauważyłem to jest tam sporo taniej niż na Uniwarze i mniejszy ruch. Buduję też nową stację paliw (na rondzie trzeba zjechać w prawo w stronę Łazisk), nie wiem czy już otwarta. Jak będę w najbliższym czasie tam przejeżdżał to dam znać.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2024 09:18

dids76 napisał(a):
Grzadq napisał(a):

Uniwar jest stosunkowo drogi, jak już ktoś zjedzie zjazdem na Gorzyczki żeby zatankować to lepiej pojechać jakieś 500m dalej w stronę Gorzyc i zatankować na stacji Moya. Z tego co zauważyłem to jest tam sporo taniej niż na Uniwarze i mniejszy ruch. Buduję też nową stację paliw (na rondzie trzeba zjechać w prawo w stronę Łazisk), nie wiem czy już otwarta. Jak będę w najbliższym czasie tam przejeżdżał to dam znać.

O to przydatna informacja.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 08.05.2024 09:25

Na BP w Mszanie zawsze takie korki czy mam szcześćie i tak trafiłem :D
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.05.2024 15:41

dids76 napisał(a):Uniwar jest stosunkowo drogi, jak już ktoś zjedzie zjazdem na Gorzyczki żeby zatankować to lepiej pojechać jakieś 500m dalej w stronę Gorzyc i zatankować na stacji Moya.

W piątek, 03.05 jak wracałem z Włoch, ropa była tańsza na Moya, o której piszesz o 25gr w stosunku do Unowaru.
Wadą tej stacji (Moya) są tylko 2 dystrybutory z normalnym płaceniem w kasie, pozostałe są z kasą automatyczną.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.05.2024 15:44

Grzadq napisał(a):Odkopuję.

Cena na Orlenie w Mszanie - 7.45. Jak dla mnie jest to już stacja "graniczna"

Hardkorowcy mogą wiejchać do Czech i zjechać na stację Orlen ponownie w PL w Chałupkach :lol:
Ja tak zrobiłem, bo tankowałem z majówkową promocją.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.05.2024 21:37

dids76 napisał(a):
Grzadq napisał(a):

Lubię stację Moya w Gorzyczkach. Bez kolejek, czysto i miła obsługa. Dodatkowo jak ma się ich aplikację to można tankować 20 groszy taniej na litrze. Dzięki temu różnica między Uniwarem robi się naprawdę spora.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2024 15:17

Lawliet napisał(a):Na BP w Mszanie zawsze takie korki czy mam szcześćie i tak trafiłem :D

Nie wiem czy zawsze, ale często. To samo na Uniwarze, czasami tak zakorkowane że korek zaczyna się na rondzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ostatnia stacja benzynowa w PL na A1 lub przy A1 - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies