Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ostatnia stacja benzynowa w PL na A1 lub przy A1

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.02.2018 21:09

cronaturki napisał(a):13 stron ....

o stacji beznynowej...

Ale temat jest o ostatnie na A1 lub przy-czyli w pobliżu A1, a to, jak widać: daje pole do popisu ;)
A ja nadal nie rozumiem potrzeby zatankowania tuż przy polskiej granicy. Paliwo uzupełniam w okolicach Częstochowy a potem na początku Austrii, gdzie litr "95" potrafi kosztować niemal podobnie jak u nas na stacjach typu Orlen/BP/Shell.
Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że osoby tankujące przy A1 w Mszanie płacą więcej, niż ja w okolicach Drasenhofen czy obok węzła Schrick. Mam tu oczywiście na myśli cenę paliwa, bo o winietach to nawet nie ma co wspominać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2018 15:44

To zależy - kiedyś się mocno zdziwiłem, jak wracałem z lotniska i na Orlenie na A1 MOP Wieszowa było trochę taniej, jak w Mszanie czy na Orlenie w Rybniku. Oczywiście, najdroższe stacje "na końcu A1" niezmiennie to BP i Lotos. Sam zaś ostatnio częściej tankuję na eMili - tu paliwo jest najtańsze... stacje w Bavorach czy Poysdorfie wcześnie rano lub późno wieczorem były pozamykane i jeszcze tańsze, niż w Mikulowie/Drasenhofen :) Ktoś tu kiedyś powiedział, że to może raczej chodzić bardziej o karty rabatowe, itp. Mnie to ryba, jeżdżę tam, gdzie dobrze i tanio (a tu ostatnio prym wiodą eMila i Circle bo u nich zaleję za mniej niż na Orlenie z kartą BT).
czyzyk64
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzyk64 » 25.02.2018 15:07

Witam. Mam jeszcze takie pytanko, czy przejeżdżając granice Austriacką i wjeżdżając do Słoweniu ,na granicy muszę już od razu mieć naklejona winietę Słoweńska, czy mogę dojechać do pierwszej stacji w Słowenii i tam kupić dopiero winietę na Słowenię. W goglach widać na bramce granicznej , że od razu chcą winietę. Jak to wygląda w praktyce. ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2018 08:34

czyzyk64 napisał(a):Witam. Mam jeszcze takie pytanko, czy przejeżdżając granice Austriacką i wjeżdżając do Słoweniu ,na granicy muszę już od razu mieć naklejona winietę Słoweńska, czy mogę dojechać do pierwszej stacji w Słowenii i tam kupić dopiero winietę na Słowenię. W goglach widać na bramce granicznej , że od razu chcą winietę. Jak to wygląda w praktyce. ?

W praktyce wygląda to tak, że wjeżdżając nikt nie ściga za brak winiety, w drugą stronę ZAWSZE nadziewałem się na kontrolera DARS :mrgreen: Formalnie, tam gdzie jest znak informujący o autostradzie, już musisz mieć nalepkę 8) Trzeba też uważać, bo np. w Šentilj na przejściu są dwa przejazdy przez granicę - jedne bramki dla tych z winietami, drugie dla tych, którzy jej nie mają - to samo widziałem na przejściu Sežana/Fernetti, więc up to you. Wracając z Triestu, koleś machnął mi ręką, że mam se wlepę na stacji kupić - byleby nie przyszło mi do głowy jej wcale nie kupować.

Ja się już pracownikowi DARS tłumaczyłem z braku winiety :mrgreen:
czyzyk64
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzyk64 » 26.02.2018 20:47

Czyli rozumiem, że na granicy trzeba sobie juz kupić winietke i nie czekać do najbliższej stacji. Dziekuje za podpowiedz. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2018 09:27

czyzyk64 napisał(a):Czyli rozumiem, że na granicy trzeba sobie juz kupić winietke i nie czekać do najbliższej stacji. Dziekuje za podpowiedz. Pozdrawiam.

I tak i nie... przejeżdżałem przez punkt graniczny, gdzie można kupić winietę i zgadnij co - nikogo w kioskach nie było (zarówno od austriackiej jak i włoskiej strony) albo ta bramka była zamknięta. Bez paniki, zaraz za granicą zazwyczaj jest duża stacja i tam sobie kupisz winietę - albo przez internet.
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 08.05.2018 19:26

Witam
Takie pytanko. Czy przy zjeździe Gorzyce jest ta stacja uniwar. Czy mają LPG i czy mają normalna cenę. Dzięki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2018 21:31

zielak3 napisał(a):Witam
Takie pytanko. Czy przy zjeździe Gorzyce jest ta stacja uniwar. Czy mają LPG i czy mają normalna cenę. Dzięki

Jest, nawet McD też. LPG wczoraj było po 2.15.
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 08.05.2018 21:35

Dzięki wielkie cena nie najgorsza. A na McD na kolację też pewnie zawitam :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2018 10:18

Dzisiaj sprawdzałem ceny na Orlenie w Mszanie przy drodze 933 https://goo.gl/maps/rwUwDGUCUxB2
ON 4,86 PB 4,96 LPG 2,02
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 09.05.2018 10:27

dzięki
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2018 11:02

kojacek napisał(a): ... A ja nadal nie rozumiem potrzeby zatankowania tuż przy polskiej granicy. Paliwo uzupełniam w okolicach Częstochowy a potem na początku Austrii, gdzie litr "95" potrafi kosztować niemal podobnie jak u nas na stacjach typu Orlen/BP/Shell.
Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że osoby tankujące przy A1 w Mszanie płacą więcej, niż ja w okolicach Drasenhofen czy obok węzła Schrick. Mam tu oczywiście na myśli cenę paliwa, bo o winietach to nawet nie ma co wspominać.

Pamiętaj, że sporo osób tankuje na karty paliwowe typu Routex. U mnie robili ostatnio jakieś ograniczenia i okazało się, że pomimo znaczków np. ARAL czy OMV nie zapłacę tą kartą po za PL nawet na BP. Tych ludzi nie interesuje cena a fakt aby paliwa wlanego na kartę starczyło jak najdłużej :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 09.05.2018 11:31

piotrulex napisał(a):
kojacek napisał(a): ... A ja nadal nie rozumiem potrzeby zatankowania tuż przy polskiej granicy. Paliwo uzupełniam w okolicach Częstochowy a potem na początku Austrii, gdzie litr "95" potrafi kosztować niemal podobnie jak u nas na stacjach typu Orlen/BP/Shell.

Pamiętaj, że sporo osób tankuje na karty paliwowe typu Routex. U mnie robili ostatnio jakieś ograniczenia i okazało się, że pomimo znaczków np. ARAL czy OMV nie zapłacę tą kartą po za PL nawet na BP. Tych ludzi nie interesuje cena a fakt aby paliwa wlanego na kartę starczyło jak najdłużej :)

Bo jeszcze tutaj nie oni za nie płacą...
Ale gdyby przyszło zapłacić z własnego portfela-mogłoby być inaczej ;)
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 09.05.2018 12:01

kojacek napisał(a):Bo jeszcze tutaj nie oni za nie płacą...

Ale odwracając sytuację, mniemam, że gdybyś miał taką kartę, zapewne skorzystałbyś z niej. Od razu zaznaczę, że ja takowej nie mam i płacę za "swoje" i faktycznie może być inaczej... :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 09.05.2018 14:56

niuniek napisał(a):
kojacek napisał(a):Bo jeszcze tutaj nie oni za nie płacą...

Ale odwracając sytuację, mniemam, że gdybyś miał taką kartę, zapewne skorzystałbyś z niej. Od razu zaznaczę, że ja takowej nie mam i płacę za "swoje" i faktycznie może być inaczej... :)

Zapewne korzystałbym z karty, o ile nie wnerwiłoby mnie czekanie w kolejce u nas przy A1 ;)
I tak jak Ty-płacę swoimi $$$ za paliwo ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ostatnia stacja benzynowa w PL na A1 lub przy A1 - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies