Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Osłony przciwsłoneczne na koła

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2013 17:32

Jak w tytule :) poszukuje takich i nie mogę znaleźć, a widziałem fajne u kamperowców niemieckich. Zrobione z folii odblaskowej. Może ktoś, coś wie ? :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 19:08

Zamierzasz opony 10 lat trzymać? :wink:

Na aledrogo są....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2013 19:28

..ma znajomy, ale sam robił z tych osłon przeciwsłonecznych na przednią szybę..
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2013 19:33

FUX napisał(a):Zamierzasz opony 10 lat trzymać? :wink:

Na aledrogo są....

Chcesz w ucho ? :mrgreen:
Daj linka bo jakoś nie wiem jak szukać :)

Lubelski, wolałbym oryginalne :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 19:37

Pszę...
[url]http://allegro.pl/listing/listing.php?string=pokrowce+na+koło&search_scope=category-620[/url]

Nie wiem, dlaczego tak się wyświetla...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2013 19:43

..hmmmmm...FUX..ale to chyba chodzi nie o zwykłe pokrowce na opony tylko o przeciwsłoneczne , takie jak zakładają na kampery coby sie opony mocno nie nagrzewały... chyba
Ostatnio edytowano 06.05.2013 19:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 19:47

Zostawiając samochód na parkingu na pół dnia także zakładasz pokrowiec?
No nie.
Opony i tak wywalałem kiedyś po roku, gdyż tyle robiłem km, że więcej nie wytrzymywały.
Teraz zmieniam co 2-3 lata.
Obojętnie, czy osłonisz czy nie, i tak ich trwałość jest zbliżona do 2-4 lat.

To jest pokrowiec psychologiczno-estetyczny...

Nie popadajmy w skrajności.
Auto to tylko narzędzie, a nie Bożek. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.05.2013 19:52

W enerdówku mają zarąbiste temperatury i słońce cały rok, więc pewnie potrzebują ;)

Azot sobie napompuj - on, podobno, nie reaguje na zmiany temperatury :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2013 19:55

FUX napisał(a):Zostawiając samochód na parkingu na pół dnia także zakładasz pokrowiec?
No nie.
Opony i tak wywalałem kiedyś po roku, gdyż tyle robiłem km, że więcej nie wytrzymywały.
Teraz zmieniam co 2-3 lata.
Obojętnie, czy osłonisz czy nie, i tak ich trwałość jest zbliżona do 2-4 lat.

To jest pokrowiec psychologiczno-estetyczny...

Nie popadajmy w skrajności.
Auto to tylko narzędzie, a nie Bożek. :wink:

Fux bogatemu wszystko wolno :) można i po roku. Wolę by guma wolniej się starzała, a opony wymieniam po 5 latach.

Lubelski własnie o takie dokładnie mi chodzi :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 20:22

Nawet snopkiem słomy można zasłonić...
Chodzi o promienie UV, a nie temperaturę.
Kup najtańsze, które nie spadna na postoju.
Nie muszą być srebrne, odblaskowe, etc.

Wymiane opon wyznacza wiek, przechowywanie i głębokość bieżnika. Jeżeli ekstremalnie nie jeździsz, to nawet starsze, niz 5 letnie dadzą radę.
A jeżeli pęknie przy 130-160 to i tak możesz mieć pozamiatane. :mrgreen:

To jest marketing, a nie rzeczowe podejście do tematu.
Daj spokój; szkoda kasy.
Zasłoń zwykłą reklamówka i głowy sobie nie zawracaj, albo stań w cieniu przodem/tyłem na północ... :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2013 20:43

FUX napisał(a):Nawet snopkiem słomy można zasłonić...
Chodzi o promienie UV, a nie temperaturę.
Kup najtańsze, które nie spadna na postoju.
Nie muszą być srebrne, odblaskowe, etc.

Wymiane opon wyznacza wiek, przechowywanie i głębokość bieżnika. Jeżeli ekstremalnie nie jeździsz, to nawet starsze, niz 5 letnie dadzą radę.
A jeżeli pęknie przy 130-160 to i tak możesz mieć pozamiatane. :mrgreen:

To jest marketing, a nie rzeczowe podejście do tematu.
Daj spokój; szkoda kasy.
Zasłoń zwykłą reklamówka i głowy sobie nie zawracaj, albo stań w cieniu przodem/tyłem na północ... :wink:

Nigdzie nie napisałem, że starzeje się od czegoś innego niż UV :) mimo wszystko mam baardzo uczuciowy stosunek do auta i pragnę by posłużyło mi w jak najlepszej kondycji (także dla bezpieczeństwa ) jak najdłużej :) Co do ew. chwytów marketingowych nie bardzo się na nie łapię :). Wystarczy, że kiedyś po 5 latach jakoś dziwnie zaczęło mi autko hamować :) więc zorientowałem się, że warto opony wymienić dla mojego bezpieczeństwa i dlatego nie będę oszczędzał. Co do osłon chcę takie bo uważam, że mają sens, a małżonce się podobają własnie te niemieckie i zamierzam sprawić jej przyjemność :). Snopek ew. reklamówki pozostawiam Tobie :mrgreen: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 20:54

Szczerze?
Daj sobie luz...
Kiedyś robiłem w rok 60-80kkm
Teraz około 30-35
Obecnie mam do wywalenia po 3 latach od zimy począwszy dwa komplety opon.
I tego sie trzymaj.

Zamiast pokrowców, weź Żonę na dobra kolację, a auto postaw w cieniu.
Zresztą słońce w Cro i tak latem świeci wysoko.

A niemieckie filozofie to dobrzy handlowcy wcisnęli...
Ostatnio edytowano 06.05.2013 20:55 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2013 20:55

FUX napisał(a):Szczerze?
Daj sobie luz...
Kiedyś robiłem w rok 60-80kkm
Teraz około 30-35
Obecnie mam do wywalenia po 3 latach od zimy począwszy dwa komplety opon.
I tego sie trzymaj.

Zamiast pokrowców, weź Żonę na dobra kolację, a auto postaw w cieniu.
Zresztą słońce w Cro i tak latem świeci wysoko.

POKROWCE uber alles :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.05.2013 21:00

bluesman napisał(a):Jak w tytule :) poszukuje takich i nie mogę znaleźć, a widziałem fajne u kamperowców niemieckich. Zrobione z folii odblaskowej. Może ktoś, coś wie ? :papa:

może i bym się nad tym zastanawiał jakbym jeździł do Cro na min 3 miesiące na 2 tygodnie max 3 chyba zakup nie ma sensu według mnie oczywiście, osobiście nie świruję na drodze staram się jeździć zgodnie z przepisami, nie robię rocznie 100 albo lepiej tyś. km, tylko jakieś 35-40 tyś km , a laczki wytrzymują mi max 3 lata, i to nie dlatego że guma parcieje i pęka, ale dlatego że po takim czasie i tych ok 120tyś km to laczki są starte i bieżnik zaczyna równać z tym min. jakie powinna mieć opona nie wiem coś ok 2mm, jeśli dobrze pamiętam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2013 21:06

barti75 napisał(a): ale dlatego że po takim czasie i tych ok 120tyś km to laczki są starte i bieżnik zaczyna równać z tym min. jakie powinna mieć opona nie wiem coś ok 2mm, jeśli dobrze pamiętam.

Jak Ty jesteś w stanie zrobić takie przebiegi??? :roll:
Zimowe przy 5mm nadają się na recykling, letnie przy 2-3.
Na przepisy nie patrz, tylko Twoje/Wasze bezpieczeństwo.
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies