piekara114 napisał(a):Jaka jest aktualna cena rejsu i wejścia do jaskini?
Za całość płaciliśmy (chyba) 500 denarów, czyli niecałe 40 zł od osoby.
maslinka napisał(a):Jedna dziewczyna (amerykańska Serbka , jej rodzice rozmawiali ze sobą po serbsku, z nią po angielsku i wyglądali na mieszkających w Stanych Serbów, którzy przyjechali na wakacje na Bałkany) ma duży problem, bo wybrała się tutaj w wysokich szpilkach
maslinka napisał(a):Wnętrze jest oświetlone różnymi kolorami:
Szczerze mówiąc, średnio mi się to podoba. Może to taki macedoński styl, jak z podświetleniem "zabytków" w Skopje
maslinka napisał(a):Dobrze mieć ze sobą bluzę, bo temperatura wynosi około 12 stopni, więc można doznać szoku termicznego.
maslinka napisał(a):Płynie z nami kilku "niemieckich Albańczyków" - prawdopodobnie z mniejszości albańskiej w Macedonii. Na parkingach w Kanionie zauważyliśmy sporą liczbę samochodów na niemieckich blachach, którymi przyjechały rodziny mówiące po albańsku. (Pewnie są na wakacjach "u siebie", a na co dzień mieszkają w Niemczech.) Niestety, ich zachowanie (zwłaszcza mężczyzn) pozostawiało wiele do życzenia Palili papierosy w jaskini (również kobiety) i pluli dookoła
maslinka napisał(a):Wygląda, jakby ludzie wchodzili na górny pokład, którego nie ma :
maslinka napisał(a):Rejsik jest przyjemny i odprężający:
ale chyba oboje więcej sobie po nim obiecywaliśmy. Przede wszystkim trwa krótko (20 minut w jedną stronę). Sądziłam też, że ściany Kanionu będą bardziej strome; oczekiwałam czegoś bardziej spektakularnego... Spływ Cetiną wywarł na mniej większe wrażenie. Zbyt wybredni jesteśmy
maslinka napisał(a):Publiczne zaręczyny to nie moja bajka, ale przyszłej pannie młodej chyba się podobały. Wyglądała na zadowoloną
megidh napisał(a):Właśnie się bardzo zdziwiłam, gdy je wypatrzyłam na zdjęciu, a tu po chwili czytam Twój komentarz.
Niestety tych myślących inaczej nie brakuje.
megidh napisał(a):Podświetlenie samo w sobie nie jest złe, ale wystarczyłoby w jednym, naturalnym kolorze. Jak dla mnie efekt byłby wtedy zdecydowanie lepszy.
megidh napisał(a):Też kilka razy wizytowałam takie miejsca z dużo niższą temperaturą, niż na zewnątrz, ale zawsze czytając informacje na temat danego miejsca docierałam do informacji, aby zaopatrzyć się w ciepłe okrycia. Czy wiedziałaś o tym wcześniej i specjalnie zabrałaś bluzę, czy miałaś ją "przy okazji" ?.
Płynie z nami kilku "niemieckich Albańczyków" - prawdopodobnie z mniejszości albańskiej w Macedonii. ... Niestety, ich zachowanie (zwłaszcza mężczyzn) pozostawiało wiele do życzenia Palili papierosy w jaskini (również kobiety) i pluli dookoła
piotrf napisał(a):Czasy się zmieniają , nasz rejs po kanionie Matka trwał dobrze ponad godzinę , popłynęliśmy daleko za jaskinię i muszę powiedzieć , że dopiero tam zobaczyliśmy dzikość i piękno natury ,
wiola2012 napisał(a):Płynie z nami kilku "niemieckich Albańczyków" - prawdopodobnie z mniejszości albańskiej w Macedonii. ... Niestety, ich zachowanie (zwłaszcza mężczyzn) pozostawiało wiele do życzenia Palili papierosy w jaskini (również kobiety) i pluli dookoła
Żałosne, ale niestety prawdziwe. Albańczycy w Albanii są mili, serdeczni, pomocni ..., a jak mieszkają zagranicą dostają małpiego rozumu . Znajoma z Aten twierdziła, że najbardziej konfliktowymi, najgorszymi, cudzoziemcami są Albańczycy. Aż mi się nie chciało wierzyć.
wiola2012 napisał(a):A... i najważniejsze. Odcinki "kanionowe" świetne !
pomorzanka zachodnia napisał(a):Mnie by się jaskinia podobała, ale ja byłam tylko w Mroźnej i w Dobszyńskiej. To znaczy, że najpierw musiałabym zwiedzić tę, a dopiero potem np. te w Słowenii?
pomorzanka zachodnia napisał(a):A jeszcze z tym przyzywaniem transportu... dosyć zaskakujący sposób, dobrze o tym wiedzieć wcześniej . Gdyby nikt nie podpłynął musielibyście chyba zbudować tratwę z tej zniszczonej łódki . Tak czy inaczej warto było.
maslinka napisał(a):Mnie zabrakło na łódce kogoś, kto opowiadałby o kanionie. Dłużej płynąć chciałabym tylko wtedy, gdyby coś jeszcze się działo Chyba że charakter kanionu tak bardzo się zmienia za jaskinią Wtedy wystarczyłoby mi podziwianie natury
Kapitańska Baba napisał(a):Natomiast zachowanie ludzi - porażka Żeby palić, pluć...nie, paskudztwo..... podziwiam Cię, że wytrzymałaś i się nie odezwałaś
dangol napisał(a):Nasza wizyta w Matce to tylko krótki spacer od restauracji wzdłuż brzegu... Fajnie więc zobaczyć u Ciebie o wiele więcej!
piotrf napisał(a):Mieliśmy te atrakcje - opowiadanie o jeziorach ( powyżej Matki jest Sveta Petka i Kozjak ) , kanionie , jaskiniach ( jest ich dziesięć ) i . . . turystach
travel napisał(a):Uffff,
Przeczytałam od deski do deski
travel napisał(a):Uffff,
Jak zwykle u Ciebie - ciekawie ,nietypowo i niezwykle interesująco
Powrót do Nasze relacje z podróży