maslinka napisał(a):Jest niezwykle klimatycznie! Lampiony jakby chińskie :
Pełna egzotyka
To nie egzotyka. Te lampiony przedstawiają tradycyjną architekturę macedońską.
Modernizację oświetlenia w starej części Ochrydy rozpoczęto w roku 2015..
maslinka napisał(a):Jest niezwykle klimatycznie! Lampiony jakby chińskie :
Pełna egzotyka
megidh napisał(a):To nie egzotyka. Te lampiony przedstawiają tradycyjną architekturę macedońską.
Modernizację oświetlenia w starej części Ochrydy rozpoczęto w roku 2015..
maslinka napisał(a):Gosiu, ja dobrze wiem, że lampiony nie są chińskie Jaki to miałoby sens? Jestem świadoma ich pochodzenia. W relacji pisałam (w odcinkach, kiedy w ciągu dnia spacerowaliśmy po Ochrydzie) nawet, że kształtem przypominają charakterystyczny styl domów macedońskich. (Które z kolei przypominają mi domy bośniackie, osmańskie... Jak zwał, tak zwał, pochodzenie to samo )
Nie zawsze wszystko, co piszę, należy odbierać śmiertelnie poważnie, dlatego stosuję emotikonki i tak też zrobiłam w tym przypadku Sądziłam, że jest to dla wszystkich czytelne
maslinka napisał(a):Będzie więcej pisania z przymrużeniem oka, teraz, kiedy znaleźliśmy się w Skopje, bo trudno brać tę stolicę na serio
maslinka napisał(a):Tak czy inaczej, dzięki za link do artykułu. Z chęcią przeczytałam, bo od miesięcy zgłębiam wiedzę o Macedonii, żeby lepiej przygotować się do kolejnego wyjazdu
megidh napisał(a):A to przepraszam, bo odcinek ze spaceru po Ochrydzie w ciągu dnia musiałam przeoczyć .
megidh napisał(a):Będę bardzo uważać, więc jest nadzieja, że dobrze Cię zrozumiem.
maslinka napisał(a):Zamiast tego skręciliśmy w boczną szutrową drogę W tym wypadku też nie mieliśmy pewności, czy tak można; trochę zaryzykowaliśmy, ale obyło się bez mandatu.
pomorzanka zachodnia napisał(a):Dobrze było zobaczyć, że nad jeziorem Ochrydzkim są takie ładne plaże z niemal chorwackim widokiem.Nawet jeśli tylko dostępne z wody. I że woda nie jest lodowata.
pomorzanka zachodnia napisał(a):A jeżeli o Skopje będzie z przymrużeniem oka, to coś dla mnie, będę z chęcią czytać.
kai_30 napisał(a):Nadrabiam zaległości forumowe, ta relacja poszła na pierwszy ogień, głównie ze względu na ten finał - Macedonia kusi mnie bardzo.
piotrf napisał(a):Jeżeli zatrzymaliście się na szutrowym placu , po tej samej stronie promenady co kanonierka ( czyli za stanicą pograniczników po prawej stronie od kanału portowego na zdjęciu ) - dodatkowo Wasze auto miało ochronę policyjną
piotrf napisał(a): Oboje zlekceważyliśmy znak "zakaz fotografowania"
piotrf napisał(a):Wspaniałości w Nowym 2023 Roku
Masz jakieś ulubione konkretne miejsce?piotrf napisał(a):My na posiłki wybieramy zawsze Stary Bazar - największy bazar na Bałkanach , ustępujący tylko temu w Stambule.
Oj tak, i te zapachy... Dla mnie tylko lokale za Mostem...piotrf napisał(a):W tym roku nie udało się i byliśmy tam wczesnym popołudniem , ale wieczorem i nocą jest tam magicznie i pysznie
piotrf napisał(a):My na posiłki wybieramy zawsze Stary Bazar - największy bazar na Bałkanach , ustępujący tylko temu w Stambule .
W tym roku nie udało się i byliśmy tam wczesnym popołudniem , ale wieczorem i nocą jest tam magicznie i pysznie
piekara114 napisał(a):Oj tak, i te zapachy... Dla mnie tylko lokale za Mostem...
piekara114 napisał(a): Masz jakieś ulubione konkretne miejsce?
piekara114 napisał(a):Rudą obserwowałam przez kilka dobrych lat, od kilku już nie. Wg mnie bardzo się skomercjalizowała, a posty straciły tą autentyczność, którą miała na początku, zwłaszcza jak przeszła na własną firmę....
Powrót do Nasze relacje z podróży